5 z 7Białe pieczywo
Białe pieczywo może być pachnące i chrupiące, ale lepiej zastąpić je ciemnym i pełnoziarnistym wariantem. Pszenna mąka może powodować nadwrażliwość lub nietolerancję glutenu. Nie ma również wartości odżywczych.
U osób wrażliwych na gluten występują m.in. dotkliwe bóle brzucha, biegunki, egzema.
W pełnoziarnistym pieczywie znajdziemy korzystny dla procesów trawienia błonnik i szereg składników odżywczych, jak witaminy i minerały.
Pieczywo dostępne w sklepach zawiera często zbyt wiele szkodliwych dla zdrowia dodatków, jak cukier lub sól.
Zbyt dużo cukru powoduje szybki jego wzrost we krwi i równie szybki spadek, a w konsekwencji hipoglikemię. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że jest to przyczyna wielu chorób i zgonów na całym świecie.
Zobacz też: Bakalie – zdrowe czy nie?