Dieta św. Hildegardy - na czym polega i kto może stosować?
Dieta orkiszowa to doskonały sposób na oczyszczenie organizmu z metali ciężkich i toksyn. Metoda odżywiania polecana jest także parom, które starają się o dziecko oraz kobietom w ciąży.
Dieta orkiszowa pomoże pozbyć się wielu chorób i nadaje się dla osób w każdym wieku. Orkisz, dzięki zawartości witamin i składników mineralnych, doskonale uzupełnia menu dziecka, zapewniając mu zdrowy rozwój. Na czym polega dieta św. Hildegardy?
Bogactwo błonnika
Ten sposób odżywiania kierowany jest przede wszystkim do tych, którzy borykają się z problemami z układem pokarmowym. Orkisz to bogactwo błonnika, który reguluje przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit, a ponadto wpływa na obniżenie cholesterolu.
Dietę orkiszową można stosować także po przebytym zawale serca, ponieważ pomaga szybko wrócić do zdrowia. Wszystko dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza omega 3). Są to związki, które stanowią naturalną barierę przed chorobami układu krążenia.
Wzmacnia układ odpornościowym
Wiosna to czas, kiedy szczególnie jesteśmy narażeni na infekcję. Zamiast faszerować się lekami i antybiotykami (przed których nadużywaniem przestrzegają specjaliści), zastosujmy dietę św. Hildegardy.
W ziarnach orkiszu znajduje się rodanid, który sprawia, że roślina ta uznawana jest za naturalny antybiotyk. Koniecznie włącz orkisz do diety swojego dziecka – nie tylko wzmocni odporność, ale także dzięki zawartości witamin z grupy B, magnezu i potasu poprawi pamięć i koncentrację.
Dieta na płodność
Włączenie orkiszu do diety polecane jest także parom, które starają się o dziecko, a także kobietom w ciąży.
Orkisz to bogactwo związków sprzyjających płodności, a ponadto dzięki zawartości witamin z grupy B, witaminy PP oraz cynku, potasu, żelaza, magnezu i wapnia, orkisz stymuluje rozwój płodu i zapewnia zdrowy wzrost dziecka.
Orkisz zadba także o skórę, włosy i paznokcie. Jeśli twoja cera jest szara, matowa i wygląda na przemęczoną, z pomocą przyjdą kwasy krzemowe, które odnajdziemy właśnie w tych ziarnach.
Na czym polega dieta św. Hildegardy?
Św. Hildegarda, frankońska uzdrowicielka, uważała, że pewne produkty żywnościowe są odżywcze, lecznicze i całkowicie przyswajalne w każdej postaci. Znachorka zaliczyła do nich: orkisz, kasztany jadalne (można je spożywać w formie gotowanej, pieczonej i surowej) i koper włoski (najwięcej wartościowych składników wyciągniemy z niego, gdy zjemy go na surowo). Najważniejszy w diecie jest jednak orkisz. Powinien znajdować się w codziennym menu pod różnymi postaciami: jako kasza, otręby, musli, makaron, płatki czy pieczywo. Można z niego przyrządzić najróżniejsze dania: zupy, kotlety, placki, a nawet ciasta. W sklepach z ekologiczną żywnością dostępne jest nawet piwo z orkiszu.
Dieta orkiszowa
Chociaż podstawą naszego menu powinien być orkisz, autorka diety zwraca również uwagę na inne, ważne produkty żywnościowe, które powinny znaleźć się z naszym jadłospisie. Są to:
- warzywa: cieciorka, marchew, seler, fasola, buraki, pietruszka, pomidory, ogórki, chrzan, cebula, dynia, czosnek. Od czasu do czasu możemy pozwolić sobie także na: ziemniaki, paprykę, warzywa kapustne i pieczarki.
- owoce: jabłka, owoce cytrusowe, wiśnie, czereśnie, pigwa, jeżyny, porzeczki, maliny, gruszki.
Lecznicza moc ziół
Aby wzmocnić leczniczą moc diety, warto uzupełnić ją o przyprawy i zioła. Św. Hildegarda poleca, aby energię i siłę czerpać z natury. Najbardziej zalecane przy diecie orkiszowej są:
- przyprawy i zioła: czosnek, cynamon, cząber, gałka muszkatołowa, goździki, kminek, kolendra, koperek, pieprz, pietruszka, pokrzywa, krwawnik, liście laurowe, lubczyk, macierzanka, majeranek, melisa, mięta, ocet winny.
Stosując dietę orkiszową, pamiętajmy o tym, aby dużo pić. Najlepsza jest woda źródlana, ale warto także włączyć do diety naturalne soki oraz herbatki ziołowe: z melisy, kopru włoskiego, dzikiej róży, szałwii i z pokrzywy.
Na tej diecie nie musisz liczyć kalorii, ani się głodzić. Ważne jest, aby spożywać posiłki regularnie (co 3-4 godziny) i jak najbardziej je urozmaicać. Orkisz jest podstawą tej diety i powinien znajdować się w przynajmniej dwóch posiłkach w ciągu dnia.