6 z 9Ziołowy detoks
Żeby wesprzeć naturalne procesy detoksykacji, które zachodzą codziennie w organizmie, warto włączyć do menu następujące zioła, np. w formie naparów lub jako dodatek do sałatek:
siemię lniane — nasiona lnu są bogate w błonnik pokarmowy. Pomagają wyeliminować toksyny poprzez jelita (pobudza je do pracy). Wystarczy zmielić dwie łyżki siemienia lnianego i dodawać je do posiłków, które spożywamy każdego dnia;
mniszek lekarski — zarówno kwiat, jak i korzeń tego ziela mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie nerek i wątroby. Stymuluje on procesy trawienne. Na bazie mleczu możemy przygotować napar;
ostropest plamisty — ziele to posiada potwierdzoną zdolność do naprawy, regeneracji i delikatnego oczyszczania wątroby. Najłatwiej stosować wyciąg z ostropestu plamistego.
Zobacz też: Sezon na rozwody. Pozwy pojawiają się jak grzyby po deszczu