Mniszek lekarski – chwast, który leczy
W kwietniu i maju mniszka lekarskiego można spotkać wszędzie – na łąkach, trawnikach i w ogrodach. Intensywnie żółte kwiaty po przekwitnięciu zmieniają się w dmuchawce. Roślina łatwo się rozsiewa, przez co jest zmorą ogrodników – mlecze traktują oni jako chwasty, które zakłócają rozwój innym roślinom. Mniszek lekarski może być jednak wykorzystany na wiele sposób.
Źródło zdrowia
Warto wiedzieć, że kwiaty, łodygi i korzenie mniszka lekarskiego zawierają wiele witamin, związków mineralnych oraz antyoksydantów. Są źródłem żelaza, magnezu, potasu, krzemu oraz witaminy C. Picie naparu z mniszka lekarskiego to dobry i całkowicie naturalny sposób na wzmocnienie odporności organizmu – skutecznie zastąpi preparaty witaminowe i suplementy diety.
Na problemy trawienne
Popularne mlecze powinny zainteresować wszystkich, którzy borykają się z dolegliwościami układu pokarmowego. Roślina stymuluje produkcję soków trawiennych, dzięki czemu pomaga walczyć z niestrawnością, bólami brzucha, wzdęciami i powracającymi zaparciami. Zioło poleca się przy chorobach wątroby oraz woreczka żółciowego.
Dla zdrowia układu moczowego
Herbata z mniszka lekarskiego to dobre remedium na infekcje układu moczowego oraz problemy z nerkami. Ma właściwości moczopędne, dzięki czemu pomaga przy dolegliwościach pęcherza oraz przy kamicy nerkowej.
Detoks z mniszkiem
Mniszek lekarski to jedno z najskuteczniejszych ziół oczyszczających. Pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii, toksyny i pobudza narządy do wzmożonej pracy. Dodaje energii, dobrze działa na skórę, a w dodatku pomaga schudnąć. Dzięki temu, że usprawnia trawienie i [przyspiesza metabolizm](http://fitness.wp.pl/18810,sposoby-na-poprawe metabolizmu), jest polecany dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Chcesz odzyskać witalność na wiosnę? Przeprowadź detoks przy pomocy mniszka – wystarczy codziennie pić 2-3 filiżanki herbaty z suszonych liści.
Mniszek w kuchni
W aptekach i sklepach zielarskich dostępne są gotowe herbaty z mniszka. W kwietniu i w maju można też samodzielnie zebrać roślinę, wysuszyć i cieszyć się właściwościami mniszka przez cały rok. Należy tylko pamiętać, aby zrywać liście w miejscach oddalonych od dróg. Świeże liście mniszka lekarskiego mają ciekawy smak i mogą być wykorzystane jako baza do sałatek czy sosu pesto. Z kwiatów robi się wino, miód i ocet, które pomagają na objawy przeziębienia.