Co to są fruktooligosacharydy? Dlaczego powinny się znaleźć w diecie twojego dziecka?

To węglowodany o dobrze udokumentowanym działaniu prebiotycznym. Wzmacniają odporność i poprawiają trawienie. Powinny znaleźć się nie tylko w diecie maluchów.

Fruktoligosacharydy w mleku modyfikowanymFruktoligosacharydy w mleku modyfikowanym
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Wpływ prawidłowej flory jelitowej na zdrowie człowieka od lat budzi zainteresowanie naukowców. Na mikroflorę jelita grubego składają się zarówno bakterie patogenne, jak i te korzystne dla organizmu.

Tych ostatnich w przypadku ludzi zdrowych jest zdecydowanie więcej, dominują wśród nich bakterie z rodzajów Bifidobacterium i Lactobacillus (bakterie probiotyczne).

Do prebiotyków zaliczane są również fruktany, powszechnie nazywane fruktooligosacharydami (FOS). Stymulują one namnażanie się bakterii, mających pozytywny wpływ na organizm człowieka. Hamują zaś rozwój patogennej mikroflory, w tym kancerogenów (czynników, które mają wpływ na rozwój choroby nowotworowej).

Warzywa i owoce idealne podczas diety

Ulegają fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym, co obniża pH panującego w przewodzie pokarmowym środowiska. W procesie tym powstają korzystne dla organizmu kwasy organiczne: kwas mlekowy, masłowy, propionowy i octowy.

Ilona Gałązka, Robert Klewicki oraz Katarzyna Grzelak, autorzy pracy "Hydroliza fruktanów w warunkach stymulujących działanie soku żołądkowego" wskazują, że obecność fruktooligosacharydów w jelicie grubym zdecydowanie poprawia przyswajalność wapnia oraz magnezu.

Zauważono ponadto, że prebiotyk ten ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu w osoczu krwi. FOS poprawiają trawienie i zmniejszają ilość toksyn w organizmie.

Fruktooligosacharydy występują w przyrodzie, są zapasowymi cukrami roślinnymi (podobnie jak skrobia i sacharoza). Do najpowszechniej występujących fruktanów zalicza się kestozę, nystozę, fruktozylonystozę.

Związki te znaleźć można w warzywach, owocach i zbożach, takich jak: czosnek, cebula, por, cykoria, pszenica, żyto, jęczmień, banany, karczochy, liście buraka, pomidory.

Wytwarzają je również bakterie, głównie Streptococcus mutans (fizjologicznie występuje w jamie ustnej człowieka), i grzyby Aureobasidium pullulans.

Zainteresowanie fruktanami w dużym stopniu związane jest z ideą żywności funkcjonalnej. By fruktooligosacharydy wywarły prozdrowotny wpływ na organizm człowieka, muszą być dostarczone w odpowiedniej dawce. Wynosi ona 8-12 g/dobę/osobę i trudno ją uzyskać przy spożywaniu produktów roślinnych, stąd potrzeba suplementowania preparatami fruktanów.

FOS jako dodatek do żywności na masową skalę wykorzystywany jest w Azji, ale potencjał tych związków dostrzeżono również w Stanach Zjednoczonych i Europie. Z fruktooligosacharydami w składzie produkuje się jogurty, napoje fermentowane, serki, mleko i masło.

Znaleźć można je również w wielu preparatach probiotycznych dla dzieci i dorosłych. Dodaje się je ponadto do produktów mlecznych dla niemowląt, które nie są karmione mlekiem matki, by przyspieszyć zasiedlanie bifidobakterii w przewodzie pokarmowym.

Probiotyki, w tym fruktooligosacharydy znacznie ograniczają chorobotwórczym drobnoustrojom zasiedlanie mikroflory jelit. Wpływa to korzystnie na organizm człowieka: zwiększa się odporność, poprawia się trawienie, cenne pierwiastki, tj. magnez, żelazo, wapń są lepiej przyswajane.

Coraz powszechniej mówi się o tym, że zdrowie zaczyna się w przewodzie pokarmowym. To mikroflora zasiedlająca jelita w dużej mierze określa nasz stan zdrowia i wpływa na samopoczucie.

Prebiotyki są ponadto niezastąpione w czasie kuracji antybiotykowej i w biegunce infekcyjnej. Podaje się je również w celu podniesienia odporności (zwłaszcza dzieciom).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące