- mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
9 naturalnych metod na zwiększenie odporności
Ludzki organizm nieustannie atakowany jest przez liczne wirusy i bakterie. Dlaczego niektórzy ludzie chorują bardzo często, a inni nie? Wszystko zależy od odporności. Aby zwiększyć odporność organizmu, zastosuj się do wskazówek, które pomogą ci cieszyć się zdrowiem i zmniejszyć ilość infekcji.
Wysypiaj się i unikaj stresu
Kiedy nie dostarczasz organizmowi wystarczającej ilości snu, a w dodatku prowadzisz stresujący tryb życia, w organizmie wzrasta poziom hormonu zwanego kortyzolem. Kiedy taki stan utrzymuje się przez dłuższy czas, twoja odporność spada.
Niedobór snu osłabia odporność organizmu. Spada wtedy poziom krwinek białych w organizmie, które są niezbędne do prawidłowej odpowiedzi immunologicznej./p>
Unikaj dymu tytoniowego
Dym tytoniowy sprawia, że podstawowe bariery ochronne w organizmie tracą swoją funkcję. Co więcej, zwiększa ryzyko zapadnięcia na choroby takie jak zapalenie płuc czy zapalenie oskrzeli. Dodatkowo u dzieci, dym tytoniowy zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji ucha środkowego. Ważne jest, by mieć świadomość, że nie ma znaczenia, czy jest to palenie czynne, czy też bierne.
Unikaj alkoholu
Picie alkoholu w nadmiernych ilościach powoduje osłabienie odporności. Zwiększa także ryzyko zapadalności na choroby płuc.
Zdrowo się odżywiaj
Dostarcz organizmowi składniki odżywcze, które zawarte są w owocach, warzywach czy orzechach. Badania wskazują, że zwiększona ilość warzyw i owoców w diecie zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych.
W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o zwiększenie liczby ciepłych posiłków, około 3 w ciągu dnia, w postaci porannej wsianki, jaglanki, rozgrzewających zup. Pamiętajmy również o produktach fermentowanych/ kiszonych (kefiry, maślanki, kwas chlebowy, kiszone ogórki, kapusta, sok z kiszonego buraka). Produkty te dostarczają dobroczynnych bakterii , głównie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium wspomagających nasz układ odpornościowy.
Przyjmuj probiotyki
Probiotyki, tzw. dobre bakterie, budujące naturalnie w naszym przewodzie pokarmowym. Mają bardzo duży wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Chronią przed infekcjami górnych dróg oddechowych oraz zapewniają prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Możesz je znaleźć w jogurtach, kefirach, maślance, kiszonkach.
Rozwój korzystnej mikroflory jelitowej warto wspomóc przyjmowaniem prebiotyków w postaci inuliny (z cykorii, karczocha, topinamburum), czosnku, cebuli, niedojrzałych bananów, płatków owsianych. Można również skorzystać ze specjalnych preparatów dostępnych w aptece bez recepty.
Przebywaj na świeżym powietrzu jak najczęściej
Słoneczne promienie sprawiają, że skóra zaczyna produkować witaminę D, która dostarcza organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych. Niski poziom tej witaminy wpływa na zwiększoną zapadalność na choroby górnych dróg oddechowych. W letni, słoneczny dzień wystarczy około 10-15 minut na świeżym powietrzu. Pamiętaj, aby po tym czasie zastosować odpowiedni filtr.
Jedz czosnek
Czosnek jest tzw. naturalnym antybiotykiem oraz pogromcą chorobotwórczych bakterii i wirusów. Dodatkowo to naturalny prebiotyk, który wspomaga namnażanie dobroczynnej mikrobioty jelitowej, tym samym wspomaga odporność. W celu zwiększenia odporności warto spożywać czosnek jak najczęściej dodając go do dresingów, sosów, zup, past czy sałatek.
Spróbuj ziół wspomagających odporność
Medycyna naturalna dysponuje wieloma roślinami, których celem jest pobudzenie odporności organizmu. Wypróbuj preparaty z pokrzywą, nagietkiem lekarskim czy babką lancetowatą. Warto pamiętać o naturalnych adaptogenach (żen-szen, miłorząb japonski, różeniec górski, kurkuma, jeżówka purpurowa).
Regularnie ćwicz
Wysiłek fizyczny sprawia, że w organizmie dochodzi do uwolnienia hormonów, które stymulują układ odpornościowy. Co więcej, podczas ćwiczeń następuje oczyszczanie komórek z toksyn. Najlepszym sposobem na uniknięcie infekcji jest regularny, ale umiarkowany wysiłek fizyczny, np. pływanie, bieganie czy szybki spacer.