- mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
8 powodów, dla których warto jeść kapustę
Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto zawrzeć ją w diecie. Oto główne zalety spożywania kapusty dla zdrowia.
Wzmocnienie odporności
Kapusta bogata jest w fitochemikalia, antyoksydanty i witaminę C, która chroni komórki przed uszkodzeniami i toksynami, przez co wzmacnia odporność. Podobnie jak jabłka, kapusta to dobry sposób na zachowanie dobrego zdrowia.
Zapobiega chorobom serca
W większości przypadków choroby serca powodowane są zatykaniem się arterii w związku ze zbyt dużą ilością złego cholesterolu. Jedz kapustę, aby temu zapobiec, ponieważ nie zawiera ona cholesterolu. Jest za to źródłem błonnika, który pomaga oczyszczać naczynia krwionośne. Można jeść ją gotowaną lub surową, ale naukowcy odkryli, że gotowana na parze ma najlepsze właściwości obniżające cholesterol.
Pomaga schudnąć
100 gramów kapusty to jedyne 25 kalorii, co czyni z niej idealny dodatek do diet odchudzających. Co więcej, błonnik obecny w kapuście napełnia żołądek na dłużej i zapobiega napadom głodu.
Zapobiega rakowi
Kapusta ma fitochemikalia, które pomagają zapobiegać rakowi, zmniejszając wpływ karcynogennego działania na organizm. Kapusta zawiera również glukozynolany, które także mają właściwości zapobiegające nowotworowi.
Zapobiega zakrzepom krwi
Witamina K obecna w kapuście (150 gramów kapusty to 79,3% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) pomaga zapobiegać zakrzepom krwi.
Wspomaga mózg
Kapusta ma wysoką zawartość witaminy K, która zapobiega uszkodzeniu nerwów poprzez wspomaganie produkcji sfingolipidów, które pokrywają i chronią nerwy.
Kapusta dobra jest dla kobiet w ciąży
Kapusta zawiera kwas foliowy, który idealnie nadaje się dla kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega neurologicznym defektom u noworodków. Poza kapustą kobiety w ciąży powinny jeść też inne liściaste warzywa, np. szpinak.
Pomaga leczyć zatwardzenie
Zatwardzenie następuje, kiedy jedzenie utyka w okrężnicy i może być niezwykle nieprzyjemne. Kapusta ma mnóstwo błonnika, który pomaga pozbyć się niestrawionych resztek pokarmu i wspomaga zdrowe wypróżnianie. Nawet jeśli nie masz zatwardzenia, kapusta może pomóc układowi trawiennemu.
Ostrzeżenie
Osoby, u których zdiagnozowano choroby tarczycy powinny spożywać warzywa kapustne w ograniczonych ilościach ze względu na to, że substancje w tych warzywach powodują zmniejszone wchłanianie jodu w organizmie.