8 powodów, dla których warto jeść kapustę

Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto zawrzeć ją w diecie. Oto główne zalety spożywania kapusty dla zdrowia.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

/ 9Wzmocnienie odporności

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Antara / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kapusta bogata jest w fitochemikalia, antyoksydanty i witaminę C, która chroni komórki przed uszkodzeniami i toksynami, przez co wzmacnia odporność. Podobnie jak jabłka, kapusta to dobry sposób na zachowanie dobrego zdrowia.

/ 9Zapobiega chorobom serca

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Frank Kovalchek / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

W większości przypadków choroby serca powodowane są zatykaniem się arterii w związku ze zbyt dużą ilością złego cholesterolu. Jedz kapustę, aby temu zapobiec, ponieważ nie zawiera ona cholesterolu. Jest za to źródłem błonnika, który pomaga oczyszczać naczynia krwionośne. Można jeść ją gotowaną lub surową, ale naukowcy odkryli, że gotowana na parze ma najlepsze właściwości obniżające cholesterol.

/ 9Pomaga schudnąć

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Johanna84 / CC BY

100 gramów kapusty to jedyne 25 kalorii, co czyni z niej idealny dodatek do diet odchudzających. Co więcej, błonnik obecny w kapuście napełnia żołądek na dłużej i zapobiega napadom głodu.

/ 9Zapobiega rakowi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

Kapusta ma fitochemikalia, które pomagają zapobiegać rakowi, zmniejszając wpływ karcynogennego działania na organizm. Kapusta zawiera również glukozynolany, które także mają właściwości zapobiegające nowotworowi.

/ 9Zapobiega zakrzepom krwi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa byrev / CC BY

Witamina K obecna w kapuście (150 gramów kapusty to 79,3% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) pomaga zapobiegać zakrzepom krwi.

/ 9Wspomaga mózg

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Kapusta ma wysoką zawartość witaminy K, która zapobiega uszkodzeniu nerwów poprzez wspomaganie produkcji sfingolipidów, które pokrywają i chronią nerwy.

/ 9Kapusta dobra jest dla kobiet w ciąży

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Tobias Lindman / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kapusta zawiera kwas foliowy, który idealnie nadaje się dla kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega neurologicznym defektom u noworodków. Poza kapustą kobiety w ciąży powinny jeść też inne liściaste warzywa, np. szpinak.

/ 9Pomaga leczyć zatwardzenie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Rooey202 / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Zatwardzenie następuje, kiedy jedzenie utyka w okrężnicy i może być niezwykle nieprzyjemne. Kapusta ma mnóstwo błonnika, który pomaga pozbyć się niestrawionych resztek pokarmu i wspomaga zdrowe wypróżnianie. Nawet jeśli nie masz zatwardzenia, kapusta może pomóc układowi trawiennemu.

/ 9Ostrzeżenie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Osoby, u których zdiagnozowano choroby tarczycy powinny spożywać warzywa kapustne w ograniczonych ilościach ze względu na to, że substancje w tych warzywach powodują zmniejszone wchłanianie jodu w organizmie.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące