8 najbardziej wartościowych pokarmów na świecie

Ryba rybie nie jest równa. Bez wątpienia najbardziej wartościową rybą można okrzyknąć łososia. Zawiera on w składzie duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie, a jednocześnie wygląd i kondycję skóry. Warto jeść łososia przynajmniej 2–3 razy w tygodniu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

/ 7Kapusta kiszona

Obraz
© Zdjęcie autorstwa manray3 / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Miłośnicy kapusty powinni być zadowoleni, bowiem ich przysmak obfituje w witaminę C niezbędną do prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie. Co więcej, zawarte w jej składzie silne przeciwutleniacze chronią organizm przed chorobami nowotworowymi.

/ 7Wątróbka

Obraz
© Zdjęcie wątróbki / Shutterstock

Wątróbka zawiera ważne dla organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, kwas foliowy, fosfor, cynk oraz pokaźną ilość żelaza. Ten produkt spożywczy jest w szczególności polecany osobom cierpiącym na niedokrwistość.

/ 7Sardynki

Obraz
© Zdjęcie sardynek / Shutterstock

Sardynki to małe, tłuste rybki, które można spożywać w całości. Biorąc pod uwagę to, że ich organy stanowią najbardziej wartościową część ryb, nie ma w tym nic zaskakującego, że sardynki zostały okrzyknięte mianem najbardziej pożywnych pokarmów na całym świecie.

/ 7Wodorosty

Obraz
© Zdjęcie autorstwa adonlinepromo / CC BY

Zapewne słyszałaś, że ważnym składnikiem zdrowego sushi są wodorosty nori prasowane w cienkie kwadraty. Są one niezwykle korzystne dla zdrowia, gdyż obfitują w ważne dla organizmu mikroelementy, takie jak: wapń, żelazo, magnez oraz mangan. Poza tym zawierają one również związki o silnych właściwościach przeciwutleniających, które wykazują własności przeciwzapalne.

/ 7Czosnek

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Z całą pewnością czosnek to niezwykły składnik spożywczy. Zawarta w jego składzie allicyna wzmacnia system immunologiczny człowieka. Poza tym zawiera on cenne dla zdrowia witaminy C, B1 oraz B6, a także pierwiastki: wapń, potas, miedź, selen oraz mangan. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie czosnku może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia ryzyka schorzeń serca.

/ 7Małże

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Smabs Sputzer / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Małże stanowią jedno z najbogatszych źródeł witaminy B12. Poza tym w ich składzie można znaleźć witaminę C oraz pierwiastki, takie jak: potas, selen i żelazo. Warto również wiedzieć, że małże obfitują w cynk, który warunkuje dobrą kondycję włosów i skóry.

/ 7Ziemniaki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Wounds\_and\_Cracks / CC BY

Jeden duży ziemniak to skarbnica potasu, magnezu oraz żelaza. Poza tym zawiera on również witaminy z grupy B oraz witaminę C. Warzywo to stanowi doskonały dodatek do każdego dania i nadaje się do podania zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące