7 powodów, dla których dietetycy nie jedzą mrożonych jogurtów

Mrożone jogurty stają się w naszym kraju coraz bardziej popularne. Producenci podkreślają, że przewyższają one wartościami odżywczymi równie orzeźwiającą przekąskę jaką są lody, zatem są zdrowsze i mniej kaloryczne.

Niestety nie zawsze jest to prawdą, ponieważ do mrożonych jogurtów dodawane są słodziki oraz inne ulepszacze smaku. Dietetycy radzą omijać je także z innych powodów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 1233RF
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 6Jogurt jogurtowi nierówny

Jogurty, to przede wszystkim mleko, w którym doszło do fermentacji mlekowej dzięki bakteriom takim jak L. Bulgarius czy L. Acidophilus. To one wpływają na gęstość produktu. Ale już do mrożonych jogurtów producenci dodają także różne dodatki, słodziki, mleko w proszku i jogurtowe kultury bakterii.

Dlatego też dokładnie czytajmy etykiety - im mniej składników, tym lepiej. Ponadto, o ile sam jogurt ma ok. 120 kcal, to dodatkową bombę kaloryczną stanowią dodatki: owoce kandyzowane, czekolada, posypki. Mrożone jogurty to zatem kolejny produkt, który tylko udaje, że jest zdrowy.

/ 6Sztuczne dodatki

Obraz
© 123RF

Sądzisz, że ten pyszny smak jogurtu mrożonego, to zasługa owoców? Niestety jesteś w błędzie. Tajemnica tych przysmaków tkwi w sztucznych aromatach, barwnikach, ale też innych dodatkach.

- Wokół mrożonych jogurtów narosło wiele kontrowersji, dużo dyskutuje się na temat konsekwencji zdrowotnych spożywania tego rodzaju deserów. Niestety, co mogę o nich powiedzieć, to to, że są produktem przetworzonej żywności, tak dalekim od natury, jak tylko to możliwe – twierdzi dietetyk z HelloFresk, Rebecca Lewis.

/ 6Co znajdziemy w jogurtach mrożonych?

- Guma guar, maltodekstryna, cytrynian sodu, guma celulozowa, fosforanu disodu i monoestry glikolu propylenowego, to tylko niektóre ze wspomagaczy w jogurtach mrożonych – wymienia specjalista żywności dr Rob Silverman.

Dodaje, że niektóre jogurty zawierają także karagen - środek zagęszczający pochodzący z czerwonych wodorostów, który ma niekorzystne skutki dla zdrowia.
Ponadto ekspert ostrzega, że takie przygotowanie deseru, zabija w jogurcie naturalne probiotyki, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy i trawienny. W tym przypadku są one bezwartościowe.

/ 6Za dużo cukru

Obraz
© 123RF

Chociaż rzeczywiście w mrożonych jogurtach jest niewiele tłuszczu, ponieważ są one produkowane z mleka, a nie śmietany, to mamy tu dużo innego niezdrowego składnika.

_- W niektórych mrożonych jogurtach poziom cukru może wahać się pomiędzy 20 a 30 gramów w zaledwie pół szklanki, a bądźmy szczerzy, niewielu z nas spożywa takie małe porcje_ – komentuje dietetyk Rebecca Lewis.

Zalecana dzienna dawka cukru nie powinna przekraczać 12 łyżeczek, a więc 48 gramów. Oznacza to, że już szklanka jogurtu mrożonego może w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie.

/ 6Zamiast cukru – syrop z agawy

Obraz
© 123RF

Mimo tego, że mrożone jogurty reklamowane są jako produkty przygotowane z prawdziwego mleka, często mija się to z prawdą. Skoro rzekomo nie zawierają także tłuszczu, a mleko jest tłuste, to oznacza, że tłuszcz musiał zostać usunięty, a w takich wypadkach zastępuje się go cukrem, bo musi mieć przecież określoną konsystencją i smak.

I o ile zwykły jogurt, to mieszanka mleka i żywych kultur bakterii, w jego mrożonej wersji znajdziemy wiele dodatków. Często zamiast cukru dodaje się do niego syrop z agawy, która ze względu na wysoką zawartość fruktozy może prowadzić do wzrostu poziomu cukru we krwi. Agawa jest zatem dla nas tak samo szkodliwa jak cukier.

/ 6Złe trawienie

Obraz
© 123RF

Jest jeszcze jedno zagrożenie wynikające ze spożywania mrożonych jogurtów – łakomstwo. Orzeźwiająca przekąska jest smaczna i chętnie sięgamy po kolejną porcję, co znacznie zwiększa poziom glukozy we krwi. Zawarte w takim deserze dodatki mają także inne skutki zdrowotne.

- Większość substancji, głównie sztuczne słodziki, źle oddziałują na układ trawienny, powodując wzdęcia i skurcze jelit – przestrzega dr Rob Dilverman. To kolejny dowód na to, że produkty na pozór niskokaloryczne i bez cukru, potrafią zniszczyć nasze zdrowie.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące