Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Jeszcze kilka lat temu wiele diet zalecało znaczące ograniczenie spożywania tłuszczy. Niemniej jednak są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają proces przyswajania witamin, takich jak A, D, E oraz K. W racjonalnej diecie powinno się zatem znaleźć miejsce na zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie oliwy z oliwek / Shutterstock

/ 7Z uwagi na zdrowie lepiej zrezygnować ze spożycia soli?

Obraz
© Zdjęcie soli / Shutterstock

Dietetycy zalecają ograniczenie bądź całkowitą rezygnację z soli. Składnik ten może przyczynić się do wzrostu ciśnienia krwi. Podejrzewano nawet, że nadmiar soli w diecie może odpowiadać za wzrost ryzyka zawału serca. Nie zostało to jednak potwierdzone żadną dokumentacją naukową.

/ 7Należy ograniczyć spożycie jaj w diecie?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa margenauer / CC BY

Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że jajka są korzystne dla naszego zdrowia i nie ma takiej potrzeby, aby ograniczać ich spożycie w ciągu tygodnia. Wręcz dozwolone jest spożywanie tego produktu każdego dnia. W żółtku jajka znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe, które mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

/ 7Powinniśmy jeść tylko i wyłącznie pieczywo pełnoziarniste

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Damien Pollet / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Rzeczywiście pieczywo powstające na bazie mąki pełnoziarnistej jest zdrowsze od tradycyjnego, białego pieczywa. Niemniej jednak nie każdy może sobie pozwolić na jego włączenie do codziennej diety. Dotyczy to osób dotkniętych chorobami układu trawiennego, np. zespołem wrzodziejącego jelita grubego. W ich przypadku często zalecane jest ograniczenie spożycia produktów niskoprzetworzonych.

/ 7Tłuszcze nasycone są szkodliwe dla zdrowia

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jessica Merz / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Wiele lat temu tłuszcze nasycone uważano za główny czynnik odpowiedzialny za podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Ostatnie badania naukowe sugerują, że spożycie żywności zawierającej w składzie tę grupę tłuszczy nie zwiększa ryzyka śmierci z powodu chorób serca czy udaru mózgu. Oczywiście warto pamiętać o tym, aby spożywać je w ograniczonej ilości.

/ 7Kawa jest niezdrowa

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Kawa może wywierać korzystny wpływ na organizm człowieka pod warunkiem, że nie jest spożywana w nadmiarze i nie zawiera dodatków, takich jak cukier oraz mleko. Zawarta w niej kofeina stymuluje pracę mózgu i zwiększa ogólną wydolność organizmu.

/ 7Tłuszcz dostarczany do organizmu z pożywieniem magazynuje się w twoim ciele

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

W tłuszczu rozpuszczane są niektóre witaminy i bez jego udziału nie byłoby możliwe ich przyswojenie w układzie pokarmowym. Poza tym tłuszcz często wykorzystywany jest jako źródło energii. Spożywany w odpowiedniej ilości nie będzie stanowić zagrożenia dla twojej sylwetki.

/ 7Tylko na diecie wysokobiałkowej można skutecznie schudnąć

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Na diecie białkowej możliwe jest szybkie schudnięcie. Niestety nie jest to korzystne dla organizmu, ponieważ nadmiar białka powoduje jego zakwaszenie. To z kolei może przyczynić się do obciążenia nerek, a nawet niewydolności tego narządu.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące