10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe

Na surowym mięsie mogą się rozwijać bakterie salmonelli. Z tego względu należy uważać na niedogotowane bądź niedosmażone produkty mięsne, gdyż mogą one być źródłem tego szczepu bakterii. Należy również zwracać uwagę na jaja, które mogą być zakażone przez odchody kur. Przed spożyciem warto sparzyć skorupkę jajka gorącą wodą.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

/ 9Surowe mleko i soki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Breville USA / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Z reguły mleko oraz soki poddaje się procesom pasteryzacji, w czasie których ginie ok. 99% obecnych w nich bakterii. Z tego względu większość produktów tego rodzaju nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Jednak produkty niepasteryzowane, zakupione bezpośrednio od rolnika, mogą być źródłem bakterii E. coli odpowiedzialnej za zakażenia przewodu pokarmowego.

/ 9Konserwy

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

W obrębie nieprawidłowo zakonserwowanej żywności z puszki mogą się rozwijać pałeczki jadu kiełbasianego. Zatrucie jadem kiełbasianym należy do niezwykle rzadkich zjawisk. Stanowi ono jednak poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Nie należy spożywać konserw przeciekających, o nieprzyjemnym zapachu oraz tych znajdujących się w nienaturalnie wybrzuszonej puszce.

/ 9Tatar

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

W obrębie jelita grubego bydła zamieszkują pałeczki E. coli. Z tego względu wołowina jest mięsem szczególnie narażonym na zakażenie tą bakterią. W szczególności, gdy mięso jest podawane w postaci zmielonej – bakterie mogą się wtedy szybciej rozprzestrzeniać. Z tego względu tatar należy spożywać jedynie wtedy, gdy mamy 100% pewności co do źródła, z którego pozyskano mięso.

/ 9Zielone warzywa

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Daniella Segura / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Warzywa mogą być zakażone bakterią E. coli na skutek działania nawozów stosowanych do ich uprawy. W szczególności dotyczy to zielonych warzyw, np. zielonego szpinaku. To bardzo ważne, aby przed spożyciem szpinaku czy sałaty umyć osobno każdy liść pod bieżącą wodą.

/ 9Niepasteryzowane produkty nabiałowe

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Ze względu na wysoką tolerancję różnorodnych temperatur, bakteria L. monocytogenes może się również rozwijać przy niskiej temperaturze w lodówce oraz profesjonalnych zakładach mleczarskich. Bardziej podatne na rozwój tego mikroorganizmu są produkty niepasteryzowane. Z tego względu, wybierając mleko, twaróg czy inne produkty z grupy nabiałowej, lepiej sięgnąć po wersję pasteryzowaną.

/ 9Surowe warzywa i owoce

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Suzette - www.suzette.nu / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Na powierzchni owoców i warzyw mogą się znajdować bakterie z grupy Listeria monocytogenes, które powodują wystąpienie listeriozy. Jest to choroba zakaźna, w szczególności groźna dla kobiet ciężarnych, gdyż może ona sprowokować poronienie. To bardzo ważne, aby dokładnie myć przed spożyciem warzywa i owoce. Skórę cytrusów warto dodatkowo sparzyć przy użyciu wrzątku.

/ 9Gotowe sałatki, kanapki i ciasta

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Erich Ferdinand / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Zakupione w sklepie różnorodne gotowe sałatki, kanapki czy ciasta mogą być źródłem gronkowca, jeżeli przygotowywała je osoba zakażona tym szczepem bakterii. Z tego względu lepiej unikać tego rodzaju produktów w przypadku, gdy nie jesteśmy pewni co do źródła odpowiedzialnego za ich przygotowanie.

/ 9Surowe ostrygi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Laurel F / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Owoce morza mogą zostać zanieczyszczone przez bakterie Vibrio vulnificus, które bytują w ciepłej, morskiej wodzie. Powodują one zakażenie układu pokarmowego u ludzi, a w szczególności groźne są dla osób z osłabionym układem odpornościowym, gdyż mogą spowodować zakażenie krwi. Z tego względu lepiej spożywać jedynie skorupiaki dokładnie przegotowane.

/ 9Mięsne gulasze i sosy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa jeffreyw / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

W momencie niewłaściwego przechowywania gulaszów i sosów może dojść do ich zakażenia bakteriami z grupy Clostridium perfringens – w szczególności, gdy nie były one przechowywane w niskiej temperaturze. Bakterie te mogą spowodować wystąpienie silnego zakażenia układu pokarmowego.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące