Salmonella u niemowląt

Salmonella u niemowląt może być bardzo groźna i prowadzić do silnego odwodnienia organizmu. W przypadku salmonelli u niemowląt i małych dzieci konieczne jest leczenie szpitalne, podawanie kroplówki nawadniającej z elektrolitami i środków zapobiegających biegunce. Objawy salmonelli pojawiają się bardzo szybko po spożyciu zakażonego pokarmu, zwykle w ciągu od sześciu godzin do trzech dób. Typowe objawy salmonellozy u niemowląt obejmują zaburzenia żołądkowe: silną biegunkę (zielone, rzadkie kupy, czasami z śladową ilością śluzu lub krwi), wymioty i bóle brzucha. Pojawia się również osłabienie, senność, podwyższona temperatura ciała.

Salmonella u niemowlątSalmonella u niemowląt

Zatrucie salmonellą u niemowląt

Zatrucie pałeczkami salmonelli może się przytrafić każdemu. Wystarczy, że kupisz zakażony produkt spożywczy, który w lodówce styka się z inną żywnością. Po jej spożyciu bez gotowania w wysokiej temperaturze o zatrucie salmonellą bardzo łatwo. Bakterie salmonelli znajdują się przede wszystkim w mięsie i jego przetworach, w drobiu, jajach, rybach, mleku, twarogach, serkach topionych. Bywa nawet, że i w sokach owocowych, którymi chętnie dopajasz niemowlę. Do zachorowań na salmonellozę przyczynia się m.in. przemysłowa hodowla drobiu i przetwórstwo żywności. Najczęstszym nośnikiem pałeczek salmonelli są produkty spożywcze zawierające surowe jaja, m.in. majonezy, kremy, lody, zupki dla niemowląt, rozdrobnione przetwory mięsne, pasztety, gotowe posiłki dla niemowlaków w słoiczkach, galaretki, pierogi.

Zakażona salmonellą żywność nie różni się wizualnie niczym od żywności zdrowej: nie ma brzydkiego zapachu, nie jest pokryta żadnym nalotem itp. Do zatrucia pokarmowego wystarczy już około dwudziestu sztuk bakterii. Często salmonelloza spowodowana jest przez jajka i zakażone mięso drobiu. Po każdym kontakcie z tymi produktami należy dokładnie umyć ręce. Niemowlętom w ogóle nie powinno się podawać potraw zawierających surowe jajka, np. kogla-mogla, sernika na zimno czy tatara. Ostrożnie również należy podchodzić do gotowych dań kupowanych w słoiczkach. Źródłem zakażenia salmonellą, oprócz produktów żywnościowych, jest kontakt z zarażonymi zwierzętami i chorymi ludźmi.

Objawy zatrucia salmonellą u niemowląt

Pierwsze objawy zatrucia salmonellą występują na ogół dość szybko, czasem nawet po sześciu godzinach od spożycia zakażonego pokarmu – a najpóźniej po trzech dniach. Początek salmonellozy jest nagły i objawia się wodnistą biegunką, tępymi bólami brzucha, nudnościami i wymiotami. Zaburzeniom żołądkowym towarzyszy wysoka gorączka – nawet do 39ºC lub więcej. Mogą pojawić się drgawki gorączkowe, obfite poty, dreszcze, silne osłabienie (dziecko może „lecieć przez ręce”), senność, odwodnienie, obniżenie ciśnienia krwi, trudności w kontakcie z dzieckiem.

Gwałtowne objawy salmonellozy mijają mniej więcej po dwóch-trzech dniach, ale całkowite wyzdrowienie – w lekkich przypadkach zatrucia – następuje dopiero po tygodniu. Przy ostrym zakażeniu salmonellą leczenie wymaga długiego czasu, nawet do kilku tygodni. Po przebyciu choroby dziecko może wydalać pałeczki salmonelli wraz z kałem jeszcze przez kilka tygodni lub miesięcy bez żadnych objawów chorobowych. W szpitalu wykonuje się posiewy kału, by sprawdzić obecność bakterii. Badani są również rodzice dziecka, by wykluczyć u nich nosicielstwo salmonelli. Kolejne posiewy są wykonywane po terapii, by sprawdzić, czy doszło do całkowitego wyleczenia.

Leczenie salmonellozy u niemowląt

Leczenie zatrucia salmonellą u niemowląt i małych dzieci sprowadza się zazwyczaj do hospitalizacji, ponieważ wysoka gorączka i silna biegunka powodują szybkie odwodnienie organizmu. Ważne jest nawadnianie, podawanie elektrolitów w kroplówkach i stosowanie lekkostrawnej diety. Zakażenia pałeczkami salmonelli na ogół nie wymagają stosowania antybiotyków. Antybiotykoterapia rozważana jest tylko w przypadku niemowląt, ryzyka rozprzestrzeniania się zakażenia (sepsa) i w przypadku osób z obniżoną odpornością, np. po zabiegach operacyjnych lub długotrwałych chorobach. Antybiotyki z wyboru stanowią: kolistyna, chloramfenikol i ampicylina.

Profilaktyka salmonellozy

Aby uniknąć zakażenia pałeczkami salmonelli, stosuj proste zasady bezpieczeństwa. Bakterie salmonelli giną w temperaturze 65ºC, dlatego warto podawać dziecku posiłki gotowane i podgrzewane. Żywność przechowuj w niskiej temperaturze. Unikaj jednak rozmrażania jedzenia i ponownego zamrażania. W lodówce wydziel osobne miejsce na przechowywanie drobiu, mięsa, jajek. Nie powinny one stykać się z innymi produktami żywnościowymi. Starannie myj ręce po kontakcie z pokarmem z grupy ryzyka. Jaja kurze obieraj po sparzeniu skorupki wrzątkiem. Dokładnie myj deski do krojenia i noże. Bardziej praktyczne są deski plastikowe niż drewniane. Jeśli przygotowujesz dziecku posiłek ze słoiczka, dokładnie go podgrzej. Takie produkty, zwłaszcza latem, stanowią dość duże ryzyko zatrucia pokarmowego. Dokładnie obieraj warzywa i owoce podawane dziecku lub dawaj je w postaci gotowanych papek. Zawsze dokładnie myj ręce przed przygotowywaniem maluchowi jedzenia i przed jego karmieniem!

Wybrane dla Ciebie
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Barwnik nowej generacji. Może zrewolucjonizować operacje nowotworów u dzieci
Barwnik nowej generacji. Może zrewolucjonizować operacje nowotworów u dzieci
Rodzice wpadają w panikę. Ekspertka uspokaja: to nie choroba
Rodzice wpadają w panikę. Ekspertka uspokaja: to nie choroba
Przełomowe badanie. Niedobór plejotrofiny a objawy mózgowe zespołu Downa
Przełomowe badanie. Niedobór plejotrofiny a objawy mózgowe zespołu Downa