Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli
Koktajle przyrządzone z warzyw i owoców mają nie tylko doskonały smak, lecz także są cenne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, które spośród zielonych warzyw liściastych będą stanowić idealny dodatek do koktajlów.
Boćwina
Boćwina zawiera w składzie błonnik, witaminy oraz aminokwasy. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie tej rośliny wspomaga naturalny system odpornościowy organizmu. Poza tym składniki w niej zawarte mogą się przyczynić do przyśpieszenia procesu gojenia uszkodzeń skóry.
Jarmuż
Jarmuż jest przeładowany różnorodnymi składnikami odżywczymi, takimi jak witaminy, luteina oraz wapń. Zawarte w tej botanicznej kapuście składniki wywierają korzystny wpływ na skórę oraz wzrok. Wspomagają one procesy zatrzymania wody w skórze oraz zapobiegają pogarszaniu się wzroku.
Rukola
Kapusta chińska właściwa
Ziele mniszka lekarskiego
Jeżeli stwierdzono u ciebie niedobór żelaza, to możesz w szybki sposób uzupełnić jego poziom w organizmie poprzez dodatek do domowych koktajli ziela mniszka lekarskiego. Warto połączyć je ze słodkimi owocami, gdyż posiada ono charakterystyczną goryczkę w smaku.
Mizuna
To japońskie zioło jest pełne żelaza, wapnia oraz witamin. Co więcej, zawiera w składzie błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Bez watpienia mizuna stanowi doskonały i zdrowy dodatek do koktajli.
Czerwona sałata
Czerwona sałata to idealny dodatek do soków przygotowywanych zarówno w blenderze, jak i sokowirówce, gdyż zawiera w sobie spore ilości wody. Ponadto jest źródłem witamin A, C oraz E, a także białka.
Rzymska sałata
Szpinak
Szpinak stanowi doskonały dodatek do koktajli warzywnych i owocowych. Nie wpływa on na zmianę smaku napoju i dzięki temu z dużą chęcią wypijają go również dzieci. Ze względu na sporą ilość żelaza zawartą w składzie szpinaku, jego regularne spożycie może uchronić organizm przed niedokrwistością.