10 korzyści z jedzenia jaj

Jedno jajko jest źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak witamina A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, fosfor oraz selen.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

/ 9Zawierają cenne dla organizmu białko

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

W jajach zawarte jest pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalne przez układ pokarmowy człowieka i zawierające szereg aminokwasów niezbędnych do zachowania podstawowych funkcji życiowych. Ten składnik stanowi ważny element budowy narządów, tkanek i komórek.

/ 9Sprzyjają odchudzaniu

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Ze względu na sporą zawartość białka, jaja szybko potrafią zapewnić uczucie sytości. To z kolei zmniejsza chęci na podjadanie między posiłkami i tym samym sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała.

/ 9Są zdrowe dla oczu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Bergadder / CC BY

Zawarta w jajach luteina jest niezbędna do zachowania zdrowych oczu. Zapobiega wystąpieniu schorzeń, takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Ponadto pozytywnie wpływa na ostrość widzenia.

/ 9Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważnym elementem naszej diety, gdyż organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć. Są one między innymi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu czy zdrowia skóry.

/ 9Obniżają poziom cholesterolu

Obraz
© Zdjęcie mężczyzny / Shutterstock

Badania kliniczne potwierdzają, że regularne spożywanie jaj może przyczynić się do obniżenia poziomu całkowitego we krwi. Jest to związane z działaniem obecnej w ich składzie lecytyny oraz kwasami omega-3.

/ 9Podnoszą poziom dobrego cholesterolu

Obraz

Do niedawna sądzono, że zbyt częste spożywanie jaj wywiera niekorzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Obecnie wiadomo, że jaja mogą przyczynić się do wzrostu dobrego poziomu cholesterolu (HDL) we krwi. To z kolei odgrywa również istotną rolę w procesie obniżania stężenia złego cholesterolu we krwi.

/ 9Wspomagają przebieg ważnych funkcji biologicznych organizmu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Lazare / CC BY

Jaja stanowią źródło cennej dla organizmu choliny. Składnik ten uczestniczy przy procesie metabolizowania węglowodanów, białek i tłuszczy. Ponadto, wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy i wspomaga procesy usuwania toksyn z organizmu.

/ 9Obniżają poziom trójglicerydów we krwi

Obraz

Nadmiar trójglicerydów we krwi może przyczynić się do wystąpienia schorzeń układu krążenia, takich jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca. Obecność jaj w diecie może temu zapobiec.

/ 9Mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Nic McPhee / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Ze względu na to, że jaja obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, przyczyniają się również do obniżenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Chociażby z tego względu warto regularnie spożywać jajka.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące