Zmień te składniki, a twoje potrawy będą zdrowsze!

By płatki owsiane przypominały swoją spoistością bułkę tartą, rozdrobnij je za pomocą blendera lub robota kuchennego. Możesz używać ich jako zamiennika do wszystkich przepisów, w których znajduje się bułka tarta.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

/ 6Papryka słodka wędzona zamiast boczku

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Delphine Ménard / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Szczypta takiej przyprawy dodana do jajka, brukselki czy grochówki nadaje potrawie aromat i smak wędzonego boczku. Ten trik pozwala na ograniczenie kaloryczności spożywanych potraw.

/ 6Sok cytrynowy zamiast soli

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Soli do posiłków używamy zazwyczaj, by dodać ich smakom nieco wyrazistości i głębi. Podobny efekt (choć oczywiście nie identyczny smak) otrzymamy po dodaniu do potraw kilku łyżek świeżo wyciśniętego soku cytrynowego. Bardzo dobrze komponuje się on z kurczakiem, rybami, ryżem i warzywami.

/ 6Awokado zamiast masła

Obraz
© Zdjęcie autorstwa byrev / CC BY

Mus z awokado o konsystencji masła doskonale zastępuje je w wielu przepisach. Jest też dobrym produktem do smarowania pieczywa. W ten sposób oszczędzasz 75 kalorii na każdej łyżce stołowej.

/ 6Mus jabłkowy zamiast oleju

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Rachel Tayse / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Mus jabłkowy sprawdza się, gdy w przepisie na ciasto, ciasteczka czy słodkie bułki wymagane jest zastosowanie oleju. Jeśli zależy ci również na uzyskaniu kolorytu, możesz użyć także musu przyrządzonego ze śliwek.

/ 6Pełnoziarnista mąka zamiast mąki białej

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jing / CC BY

Ten zamiennik sprawdza się doskonale, zwiększając przy tym kilkakrotnie podaż witamin, żelaza, potasu i miedzi.

/ 6Gdy nie masz wpływu na składniki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Kurman Communication / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kiedy wychodzisz na spotkanie poza domem i nie masz wpływu na to, co dokładnie znajduje się w posiłkach, zwracaj uwagę na sposób ich przyrządzenia. Wybieraj np. potrawy pieczone zamiast smażonych.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące