- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Zdrowe i smaczne grillowanie w 7 prostych krokach
Na pewno słyszałeś, że w czasie grillowania wydzielają się szkodliwe substancje rakotwórcze. Tłuszcz spływający na rozgrzany węgiel sprawia, że ulatniają się groźne związki.
Właśnie dlatego warto znać kilka zasad, dzięki którym zmniejszymy ryzyko niebezpiecznych chorób. Jedną z metod ograniczenia ilości kancerogenów jest marynowanie mięsa.
Potwierdzili to naukowcy z Uniwersytetu w Kansas, którzy zamarynowali steki w trzech różnych mieszankach ziół i przypraw. Następnie zbadali grillowane mięso i odkryli, że dzięki temu ilość substancji rakotwórczych zmniejszyła się z 88 proc. do 57 proc.
Marynata z oleju, octu, ziół i aromatycznych przypraw tworzy na mięsie swego rodzaju barierę pomiędzy [białkiem](http://fitness.wp.pl/19382,gdzie-mozemy-znalezc-bialko%20 ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) z mięsa a żarem.
Specjaliści podejrzewają, że szkodliwość grillowania zmniejsza się również dzięki antyoksydantom znajdującym się w składnikach zalewy.
Czego użyć do marynowania? Przede wszystkim oleju dobrej jakości, soku cytrynowego (lub octu winnego) oraz świeżych ziół. Najbardziej polecane to rozmaryn, tymianek, szałwia. Warto również wzbogacić marynatę czosnkiem oraz przyprawami. Nie wcieraj jej zbyt mocno, bo zniszczysz naturalną strukturę mięsa, przez co stanie się mniej smaczne.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Płomienie pod kontrolą
Dymny aromat i ślady po ruszcie to cechy, które kochamy w grillowanym jedzeniu. Niestety, to właśnie w przypalonych kawałkach mięsa znajduje się najwięcej chorobotwórczych związków chemicznych.
Masz więc do wyboru dwa rozwiązania – usunięcie przypalonych części przed jedzeniem, albo grillowanie na specjalnych, aluminiowych tackach.
Im chudsze, tym lepsze
Tłuszcz kapiący z mięsa na brykiet sprawia, że uwalniają się szkodliwe substancje. Im chudsze mięso, tym mniej trującego dymu.
Chuda wieprzowina, wołowina, drób i ryby są o wiele zdrowsze, dlatego staraj się jak najczęściej wykorzystywać właśnie te produkty do grillowania.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Nie tylko mięso
W naszym kraju wciąż najbardziej popularnym daniem jest karkówka z grilla. Ewentualnie kiełbasa, albo kaszanka. Zapominamy o tym, że takie dania mogą być naprawdę różnorodne, ciekawe i niebanalne w smaku.
Bądź bardziej kreatywny i sięgnij po produkty, których nigdy nie grillujesz. Szczególnie polecamy warzywa - po obróbce na ruszcie zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Cukinia, bakłażan, papryka, szparagi, pieczarki, cebula, kukurydza sprawdzą się idealnie. Wystarczy dodatek oliwy i świeżych ziół.
A co z owocami? Oczywiście również można je grillować. Najlepiej sprawdzą się banany, ananas, brzoskwinie, jabłka i gruszki.
Słodki deser z rusztu będzie doskonałym zakończeniem letniego przyjęcia. Owoce dopraw cynamonem, wanilią, imbirem, by zyskały więcej smaku. Podawaj z gałką lodów, albo sorbetem.
Grill na wysoki połysk
Wielu z nas popełnia ten sam kardynalny błąd – nie czyści grilla po każdej imprezie. Niestety, resztki pokarmów, które na nim zostają, są groźne dla zdrowia.
Z tego powodu, po każdym użyciu, należy dokładnie umyć ruszt i pozbyć się wszelkich przypalonych resztek.
Grillowane potrawy będą dzięki temu nie tylko zdrowsze, ale również smaczniejsze.
Liściaste kontra iglaste
Zwróć uwagę, jakiego rodzaju drewna używasz do palenia. Dla zdrowia lepiej stosować drzewo liściaste, ponieważ w igłach znajduje się dużo żywicy, która pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia niebezpieczne substancje.
Staraj się też nie używać sztucznych podpałek, które zawierają chemię. Jeśli nie wypali się ona dokładnie, szkodliwe związki trafią do twojego jedzenia.
Pomyśl o dodatkach
Karkówka z grilla z kromką białego chleba i kleksem musztardy to niestety klasyk większości spotkań przy grillu. To danie jest oczywiście smaczne, ale powoli staje się passe. Jeśli chcesz urządzić niezapomniane przyjęcie na świeżym powietrzu, poświęć więcej uwagi dodatkom.
Przygotuj samodzielnie sosy do mięs i szaszłyków. Greckie tzatziki, meksykańska salsa i argentyńskie chimichurii świetnie podkręcą smak z pozoru zwyczajnych potraw.
Ogranicz ilość pieczywa, a zamiast niego podaj np. sałatkę z kaszy kuskus w bliskowschodnim stylu, czyli tabbouleh. Jeśli przyrządzacie potrawy na naturalnym drewnie, w żarze możecie również upiec ziemniaki.
Zdrowe grillowanie jest możliwe, a dodatki naprawdę mogą odmienić dania i sprawić, że uczta zostanie zapamiętana przez wszystkich gości.