Te produkty z powodzeniem zastąpią mięso
Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje: przetworzone mięso jest rakotwórcze. To nie jest kolejna tania sensacja, ale wniosek z przeprowadzonych przez Międzynarodową Agencję Badania Raka (IARC) analiz. IARC jest agencją WHO i koordynuje badania nad nowotworami na świecie. Organizacja ta opublikowała listę czynników i substancji rakotwórczych. Przetworzone produkty mięsne zostały zaliczone do tej samej kategorii przyczyn nowotworów, co alkohol i... radioaktywny pluton.
Niszczycielski składnik
Jednocześnie przeprowadzone przez Centrum Zdrowia Dziecka i Instytut Matki i Dziecka badania sugerują, że w Polsce dzieci stosujące tradycyjną dietę przekraczają dzienne spożycie białka nawet o 600 proc., dzieci na wegetariańskiej diecie o 400 proc., a wegańskie dzieci o 200 proc. Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że nadmierne spożycie białka powoduje spustoszenie w organizmach dzieci i dorosłych. IŻŻ zaleca spożywanie 0,75 g białka na 1 kg masy ciała. Poznaj produkty bogate w białko, które są lepsze dla zdrowia niż mięso.
Soczewica
Doskonałą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego (które możemy pozyskać z mięsa) jest soczewica. W 100 g tego produktu po ugotowaniu znajduje się aż 9,02 g tego składnika. Co prawda soczewica nie zawiera wszystkich niezbędnych dla rozwoju dziecka aminokwasów, jednak połączenie jej z innymi produktami roślinnymi (np. ze zbożowymi) w jednym posiłku może stworzyć źródło pełnowartościowego białka. Doskonałym pomysłem na obiad dla dziecka są zatem np. pierogi z soczewicą.
Ponadto białko pochodzące z soczewicy jest w 85 proc. przyswajalne przez nasz organizm. Dla porównania, to z mięsa przyswajalne jest w 96 proc. Aby uniknąć straty białka w soczewicy, powinna być ona posolona na 10 min przed końcem gotowania.
Fasola
Na świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Wszystkie odmiany zawierają dużą ilość białka (ok. 7 g w 100 g ugotowanego produktu). Kiełki fasoli wzmacniają system nerwowy oraz układ immunologiczny. Poleca się je w profilaktyce nowotworowej oraz w zespole przewlekłego zmęczenia.
Fasola jest źródłem witamin z grupy B, głównie wit. B1, a więc tiaminy, która ma właściwości przeciwdepresyjne i wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji. Ponadto zawiera niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka składniki mineralne: żelazo, wapń,cynk, fosfor oraz magnez. Oprócz białka fasola zawiera również dużą ilość węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Odznacza się również niskim indeksem glikemicznym.
Ciecierzyca
Aby uzupełnić białko w diecie dziecka, możemy wykorzystać także ciecierzycę. Roślina ta nazywana jest również cieciorką lub grochem włoskim. Jest nie tylko skarbnicą aminokwasów (zawiera ich 8,86 g/100 g), ale również innych składników, które obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiegają zaparciom i sprzyjają odchudzaniu.
Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że aby najpełniej skorzystać z wartości odżywczych cieciorki i otrzymać pełnowartościowe białko, warto połączyć ją (tak jak inne rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi np. z kaszą. Ciecierzyca zawiera również duże ilości żelaza, dzięki czemu zapobiega anemii. Pomocniczo wykorzystywana jest w leczeniu niedokrwistości.
Komosa ryżowa
Ta pochodząca z Ameryki Południowej roślina jest źródłem pełnowartościowego białka, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, co wśród produktów roślinnych jest rzadko spotykane. Komosa ryżowa to źródło białek egzogennych, a więc takich, które muszą być dostarczane organizmowi z zewnątrz. Roślina ta nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. Ponadto w komosie ryżowej odnajdziemy wiele składników mineralnych, które są niezbędne w rozwoju dziecka: wapń, fosfor, żelazo, magnez. To także źródło witamin z grupy B.
Białko to podstawowy składnik budulcowy organizmu. Jednak powinniśmy tak komponować dietę swojego dziecka, aby znalazły się w niej odpowiednie ilości tego składnika. Pamiętajmy, że zarówno niedobór, jak i nadmierna ilość białka w diecie może wywołać szkody zdrowotne.
Soja
Pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczy również soja. Roślina ta powinna znaleźć się nie tylko w diecie wegetarian, ale także i tych, którzy poszukują zdrowej alternatywy dla mięsa. W 50 g ziarna sojowego znajduje się tyle białka, co w półtorej szklanki mleka krowiego lub 150 g wołowiny. Ponadto białko pochodzące z soi niektórymi właściwościami przewyższa białko pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego?
Soja nie zawiera szkodliwych dla organizmu puryn, a więc związków organicznych, które powodują odkładanie się złogów kwasu moczowego w stawach, a także utrudniają przyswajanie wapnia, które jest podstawowym składnikiem budującym zęby oraz kości.