Te produkty z powodzeniem zastąpią mięso

Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje: przetworzone mięso jest rakotwórcze. To nie jest kolejna tania sensacja, ale wniosek z przeprowadzonych przez Międzynarodową Agencję Badania Raka (IARC) analiz. IARC jest agencją WHO i koordynuje badania nad nowotworami na świecie. Organizacja ta opublikowała listę czynników i substancji rakotwórczych. Przetworzone produkty mięsne zostały zaliczone do tej samej kategorii przyczyn nowotworów, co alkohol i... radioaktywny pluton.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf.com
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 6Niszczycielski składnik

Jednocześnie przeprowadzone przez Centrum Zdrowia Dziecka i Instytut Matki i Dziecka badania sugerują, że w Polsce dzieci stosujące tradycyjną dietę przekraczają dzienne spożycie białka nawet o 600 proc., dzieci na wegetariańskiej diecie o 400 proc., a wegańskie dzieci o 200 proc. Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że nadmierne spożycie białka powoduje spustoszenie w organizmach dzieci i dorosłych. IŻŻ zaleca spożywanie 0,75 g białka na 1 kg masy ciała. Poznaj produkty bogate w białko, które są lepsze dla zdrowia niż mięso.

/ 6Soczewica

Obraz
© 123RF

Doskonałą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego (które możemy pozyskać z mięsa) jest soczewica. W 100 g tego produktu po ugotowaniu znajduje się aż 9,02 g tego składnika. Co prawda soczewica nie zawiera wszystkich niezbędnych dla rozwoju dziecka aminokwasów, jednak połączenie jej z innymi produktami roślinnymi (np. ze zbożowymi) w jednym posiłku może stworzyć źródło pełnowartościowego białka. Doskonałym pomysłem na obiad dla dziecka są zatem np. pierogi z soczewicą.

Ponadto białko pochodzące z soczewicy jest w 85 proc. przyswajalne przez nasz organizm. Dla porównania, to z mięsa przyswajalne jest w 96 proc. Aby uniknąć straty białka w soczewicy, powinna być ona posolona na 10 min przed końcem gotowania.

/ 6Fasola

Na świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Wszystkie odmiany zawierają dużą ilość białka (ok. 7 g w 100 g ugotowanego produktu). Kiełki fasoli wzmacniają system nerwowy oraz układ immunologiczny. Poleca się je w profilaktyce nowotworowej oraz w zespole przewlekłego zmęczenia.

Fasola jest źródłem witamin z grupy B, głównie wit. B1, a więc tiaminy, która ma właściwości przeciwdepresyjne i wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji. Ponadto zawiera niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka składniki mineralne: żelazo, wapń,cynk, fosfor oraz magnez. Oprócz białka fasola zawiera również dużą ilość węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Odznacza się również niskim indeksem glikemicznym.

/ 6Ciecierzyca

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Aby uzupełnić białko w diecie dziecka, możemy wykorzystać także ciecierzycę. Roślina ta nazywana jest również cieciorką lub grochem włoskim. Jest nie tylko skarbnicą aminokwasów (zawiera ich 8,86 g/100 g), ale również innych składników, które obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiegają zaparciom i sprzyjają odchudzaniu.

Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że aby najpełniej skorzystać z wartości odżywczych cieciorki i otrzymać pełnowartościowe białko, warto połączyć ją (tak jak inne rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi np. z kaszą. Ciecierzyca zawiera również duże ilości żelaza, dzięki czemu zapobiega anemii. Pomocniczo wykorzystywana jest w leczeniu niedokrwistości.

/ 6Komosa ryżowa

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Ta pochodząca z Ameryki Południowej roślina jest źródłem pełnowartościowego białka, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, co wśród produktów roślinnych jest rzadko spotykane. Komosa ryżowa to źródło białek egzogennych, a więc takich, które muszą być dostarczane organizmowi z zewnątrz. Roślina ta nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. Ponadto w komosie ryżowej odnajdziemy wiele składników mineralnych, które są niezbędne w rozwoju dziecka: wapń, fosfor, żelazo, magnez. To także źródło witamin z grupy B.

Białko to podstawowy składnik budulcowy organizmu. Jednak powinniśmy tak komponować dietę swojego dziecka, aby znalazły się w niej odpowiednie ilości tego składnika. Pamiętajmy, że zarówno niedobór, jak i nadmierna ilość białka w diecie może wywołać szkody zdrowotne.

/ 6Soja

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczy również soja. Roślina ta powinna znaleźć się nie tylko w diecie wegetarian, ale także i tych, którzy poszukują zdrowej alternatywy dla mięsa. W 50 g ziarna sojowego znajduje się tyle białka, co w półtorej szklanki mleka krowiego lub 150 g wołowiny. Ponadto białko pochodzące z soi niektórymi właściwościami przewyższa białko pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego?

Soja nie zawiera szkodliwych dla organizmu puryn, a więc związków organicznych, które powodują odkładanie się złogów kwasu moczowego w stawach, a także utrudniają przyswajanie wapnia, które jest podstawowym składnikiem budującym zęby oraz kości.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące