4 z 8"Gluten free" to ściema?
Celiakia to jedna z najpoważniejszych alergii pokarmowych człowieka. Według danych Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej badania nad jej występowaniem wskazują, że częstotliwość zachorowań wynosi 1:100 osób. Statystyki nie pomagają jednak zachować zdrowego rozsądku i coraz więcej osób sądzi, że produkty bezglutenowe (najczęściej oznaczone symbolem „gluten free”) są znacznie zdrowsze niż te mające go w swoim składzie. Nic bardziej mylnego.
Często jest to żywność wysoko przetworzona zawierająca duże ilości cukru, konserwantów czy sztucznych barwników – nie zawiera glutenu, ale czy przez to jest lepsza? Jeśli u ciebie czy u twojego dziecka nie zdiagnozowano celiakii, warto zastanowić się przed zakupem bezglutenowych ciasteczek, pieczywa czy przekąsek. Warto również pamiętać, że żywność bezglutenowa pozbawiona jest wielu cennych składników odżywczych i witamin, a osoby, które muszą jej przestrzegać, znajdują się pod stałą opieką lekarza. Nie jest więc prawdą, że są okazami zdrowia, jak sugerują wyznawcy mody na brak glutenu w pożywieniu.
Przeczytaj również: Dzieci urodzone latem są bardziej narażone na celiaklię