Wzmacnia serce, wątrobę, jelita. Czy jujuba jest bezpieczna dla dzieci?

Kusi oryginalnym smakiem, dostarcza składników odżywczych i ma cenne właściwości zdrowotne. Czym jest owoc o tajemniczo brzmiącej nazwie jujuba, skąd pochodzi i co go wyróżnia?

Jakie właściwości ma egzotyczny owoc o nazwie jujuba?Jakie właściwości ma egzotyczny owoc o nazwie jujuba?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jujuba - dlaczego warto ją jeść?

Jujuba, znana także jako chiński daktyl, czerwony daktyl i głożyna pospolita, jest owocem o szczególnych właściwościach. Ten ogromny potencjał zdrowotny od wieków wykorzystywany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej. Owoc udomowiono w południowej Azji już około 7000 lat przed naszą erą.

Zaliczany jest do grona najstarszych uprawianych drzew owocowych. W dzisiejszych czasach hoduje się około 400 odmian, różniących się od siebie wyglądem owoców - barwą i kształtem.

Jujuba rośnie w postaci krzewu lub niewielkiego drzewa, osiągającego maksymalnie 7 metrów. Posiada piłkowane, zielone liście oraz drobne kwiaty zebrane w kwiatostany. Jej owoce to owalne pestkowce w czerwonym kolorze, podobne nieco do śliwki, choć o wiele mniejsze.

Mają lekko słodki smak, z wyczuwalnym, kwaskowatym akcentem, dzięki czemu zjada się go z takim samym apetytem w postaci surowej, jak i suszonej. W tej drugiej postaci owoce jujuba stanowią doskonały przysmak do kawy.

Głożyna pospolita występuje naturalnie w Europie Południowej, w Indiach i Chinach, które są największym producentem jujuby. Owoce jujuby można zbierać już pod koniec wakacji - od sierpnia aż do października.

Dzieci także mogą jeść ten owoc:

  • Po 1. roku życia – jujuba może być wprowadzana do diety dziecka, najlepiej po konsultacji z pediatrą.
  • Forma podania: suszone owoce jujuby można drobno pokroić lub namoczyć i zmiksować, by nie stwarzały ryzyka zadławienia.
  • Bez dodatku cukru – upewnij się, że kupowany produkt nie zawiera sztucznych dodatków.
  • Leki – w przypadku dzieci przyjmujących leki uspokajające lub przeciwalergiczne należy zachować ostrożność, gdyż jujuba ma działanie uspokajające i może wzmacniać efekt leków.

Bogaty skład

Co skrywa w sobie niepozorna jujuba? Całą masę składników odżywczych:

  • witaminy: witamina C - wzmacniająca odporność, witaminy z grupy B - ryboflawina i tiamina, wspierające funkcjonowanie metabolizmu i układu nerwowego,
  • minerały: potas, fosfor, żelazo, wapń, mangan, sód, cynk, miedź,
  • aminokwasy,
  • saponiny - przeciwzapalne i zwalczające drobnoustroje,
  • przeciwutleniacze - szczególnie flawonoidy, które w połączeniu z witaminą C chronią komórki, redukują stres oksydacyjny i zmniejszają ryzyko wielu poważnych chorób.

Warto wspomnieć jeszcze o zawartości błonnika, dzięki któremu układ pokarmowy lepiej pracuje, pozytywnie oddziałując na jelita, utrzymując poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi na odpowiednim poziomie.

Cenne właściwości

Wśród właściwości jujuby wyróżnia się przede wszystkim działanie uspokajające i wyciszające. Tradycyjna chińska medycyna powiada, że owoc uspokaja umysł, dzięki czemu łagodzi objawy rozdrażnienia i stresu. Jujuba polecana jest też w przypadku kłopotów ze snem (jest głównym składnikiem wielu chińskich preparatów zielarskich na leczenie bezsenności).

Poza tym jujuba wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, zwalcza wirusa grypy i redukuje stany zapalne w organizmie. Jednocześnie stanowi dodatkową ochronę dla wątroby i śledziony. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniających polisacharydów.

Wiele osób jest zdania, że jujuba może wspierać leczenie takich nowotworów, jak rak jajników, rak szyjki macicy, jelita grubego, wątroby, piersi i skóry, ale w tym zakresie potrzeba jeszcze przeprowadzenia dokładniejszych badań.

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że chińskie daktyle, z uwagi na działanie antyzapalne, mogą przynosić korzyści w przypadku leczenia nieżytu alergicznego nosa czy astmy.

Regularne spożywanie owocu chroni komórki mózgu przed uszkodzeniami nerwów, poprawia pamięć i koncentrację. W kontekście układu pokarmowego jujuba wspiera trawienie dzięki obecności błonnika, przeciwdziała zaparciom i wykazuje działanie prebiotyczne, sprzyjające rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej. Jej właściwości osłonowe i przeciwzapalne korzystnie wpływają na błonę śluzową żołądka i jelit, co może być pomocne przy wrzodach lub stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

Jeśli chodzi o wątrobę, jujuba ma udokumentowane działanie hepatoprotekcyjne – chroni komórki wątroby przed szkodliwymi toksynami i stresem oksydacyjnym, wspomaga procesy detoksykacyjne poprzez aktywację enzymów antyoksydacyjnych, a także może redukować stłuszczenie wątroby i wspierać regenerację hepatocytów. W badaniach na modelach zwierzęcych wykazano poprawę profilu lipidowego i zmniejszenie otłuszczenia wątroby przy regularnym stosowaniu ekstraktów z jujuby.

Tyle leczniczych właściwości w jednym małym owocu? Trudno się dziwić, że popularność tego produktu stale rośnie.

Jujuba - jak ją spożywać?

Jak już wspomniano wcześniej, czerwone daktyle można jeść na surowo, podobnie jak jabłko czy gruszkę. Są bardzo chrupiące, słodkie i soczyste; stanowią doskonałą przekąskę, którą można często zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. W suszonej postaci owoc ten jest bardzo zbliżony smakiem do daktyli i świetnie komponuje się z jogurtami, owsiankami, musli, sałatkami czy nawet ciastami. W połączeniu z orzechami i innymi suszonymi owocami tworzy smaczne mieszanki bakaliowe.

Chińskie daktyle spożywa się także w innych formach, w zależności od preferencji kulinarnych. Można je np. dodać podczas gotowania danej potrawy - pasują do gulaszu, zup, makaronów, dań z ryżem czy różnych deserów. Z uwagi na ich wyczuwalną słodycz, podkreślają smak i wzbogacają dania o wartości odżywcze.

Jujubę można też wykorzystać do przygotowania herbat i naparów - wystarczy plasterki suszonych owoców dodać do wrzątku, zaparzyć i delektować się pysznym, aromatycznym napojem.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Influencerka kontra ochrona dzieci w internecie. Zdruzgotani eksperci biją na alarm
Influencerka kontra ochrona dzieci w internecie. Zdruzgotani eksperci biją na alarm
Imię o szlachetnych korzeniach. Nikt tak nie nazywał syna, bo kojarzy się jednoznacznie
Imię o szlachetnych korzeniach. Nikt tak nie nazywał syna, bo kojarzy się jednoznacznie
Lekarze i pielęgniarki na pierwszej linii. Nowe szkolenia mają pomóc chronić krzywdzone dzieci
Lekarze i pielęgniarki na pierwszej linii. Nowe szkolenia mają pomóc chronić krzywdzone dzieci
Cud dla Ignasia. W dwa miesiące udało się zebrać 11 mln zł na leczenie
Cud dla Ignasia. W dwa miesiące udało się zebrać 11 mln zł na leczenie
Zastrzelił psa, który zaatakował dziecko. Wiadomo, co wywołało agresję
Zastrzelił psa, który zaatakował dziecko. Wiadomo, co wywołało agresję
Nieco staroświeckie, ale wciąż uwielbiane przez Polaków. "Babcine" imię dla dziewczynki
Nieco staroświeckie, ale wciąż uwielbiane przez Polaków. "Babcine" imię dla dziewczynki
Rodzice składają wnioski na potęgę. W systemie ZUS ponad milion wniosków
Rodzice składają wnioski na potęgę. W systemie ZUS ponad milion wniosków
Wsparcie dla wielu rodziców. Można otrzymać prawie 1900 zł
Wsparcie dla wielu rodziców. Można otrzymać prawie 1900 zł
Nowy hit nadmorskich straganów. Cena przyprawia o ból głowy
Nowy hit nadmorskich straganów. Cena przyprawia o ból głowy
Apel matki po incydencie w windzie. "Bez pomocy, bez odpowiedzialności"
Apel matki po incydencie w windzie. "Bez pomocy, bez odpowiedzialności"
Nawet 2770 zł na dziecko. Wielu rodziców nie wie o tym programie
Nawet 2770 zł na dziecko. Wielu rodziców nie wie o tym programie
Gofry i lody w cenie pełnego posiłku. Ceny nad morzem powalają
Gofry i lody w cenie pełnego posiłku. Ceny nad morzem powalają