Wysoki cholesterol u dziecka
O zagrożeniach wynikających z nadmiaru cholesterolu w organizmie powiedziano i napisano już bardzo wiele. Ale głównie w kontekście osób dorosłych i otyłych. Tymczasem w ostatnich latach coraz więcej jest przypadków dzieci, u których poziom cholesterolu znacznie przekracza normy. Jak można rozpoznać zagrożenie i co robić, żeby nie dopuścić do rozwoju chorób krążenia?
W tym artykule:
Choroby serca i całego układu krążenia nie powstają nagle – pracuje się na nie latami. Czasami od pierwszych lat życia. Jeśli dziecko już od wieku przedszkolnego karmione jest tłustymi przekąskami i dużymi porcjami czerwonego mięsa, jako 30-latek będzie potencjalnym zawałowcem.
Rzadko się o tym mówi, ale pierwsze blaszki miażdżycowe mogą zacząć się odkładać w naczyniach nawet u dwuletnich maluchów. Zanim dzieci takie osiągną wiek 10 lat, rozwija się u nich miażdżyca, która z czasem prowadzi do zawałów serca i udarów mózgu oraz znacznie skraca życie. Dlatego warto zainteresować się poziomem cholesterolu u swojego dziecka jak najwcześniej.
Co to jest cholesterol?
Cholesterol to substancja tłuszczowa produkowana w organizmie ludzkim głównie przez wątrobę. Jednak znaczną część cholesterolu dostarczamy wraz z pożywieniem. Najbogatszymi źródłami tej substancji są produkty pochodzenia zwierzęcego, a wśród nich zwłaszcza czerwone mięso, podroby, pasztety, parówki, kiszki, salcesony itp. oraz żółtka jaj. Cholesterol nie znajduje się natomiast w produktach pochodzenia roślinnego.
Nie myślmy jednak, że cholesterol jest składnikiem z gruntu złym i niepotrzebnym naszemu organizmowi. Jest on elementem wszystkich błon komórkowych. Przy jego udziale powstają kwasy żółciowe, a te niezbędne są do prawidłowego trawienia oraz tworzą się hormony, takie jak kortyzol i kortykosteron, progesteron, testosteron, aldosteron, estrogeny.
Jest też potrzebny do produkcji i przyswajania witaminy D. Jest to substancja niezbędna małym dzieciom do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego. Przeprowadzone kilka lat temu we Francji badania pokazują, że maluchy, z których diety wyeliminowano jaja czy masło, doprowadzając do niedoborów cholesterolu, miały nie tylko gorsze wyniki w nauce, ale i większą skłonność do agresji. Cholesterol jest więc niezbędny, aby organizm funkcjonował prawidłowo.
Przyczyny nadmiernego poziomu cholesterolu u dzieci
Przyczyną pojawienia się problemu u najmłodszych jest coraz większy udział tłuszczów nasyconych i trans w diecie oraz niewielka aktywność fizyczna, które zaburzają naturalną gospodarkę lipidową. Zawarte w pożywieniu człowieka kwasy tłuszczowe nasycone mają decydujący wpływ na poziom cholesterolu w surowicy krwi. Ustalono, że kwasy nasycone wykazują silne działanie hipercholesterolemiczne (tj. podnoszą zawartość cholesterolu we krwi), przyspieszając tym samym rozwój zmian w naczyniach tętniczych.
Liczne wyniki badań doświadczalnych i epidemiologicznych wskazują, że najskuteczniejszym sposobem obniżenia zawartości cholesterolu we krwi jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych. Ale nie jest to łatwe, bowiem głównym źródłem tłuszczów trans u dzieci są przekąski typu fast food, krakersy, chipsy oraz wszelkie słodycze.
Profilaktyka
W sytuacji epidemii otyłości i najmłodszych, coraz większa grupa lekarzy sugeruje, że badania z oznaczaniem poziomu cholesterolu powinny być przeprowadzane przesiewowo u dzieci począwszy od wieku dziewięciu lat. Zwłaszcza że nadmiar tej substancji w organizmie zazwyczaj nie daje żadnych objawów. I nie zawsze problem dotyczy wyłącznie dzieci otyłych czy z nadwagą. Jeśli rodzice dziecka chorują na poważne choroby układu krążenia, to wiek pierwszych badań u malucha warto obniżyć nawet do trzeciego roku życia.
Istnieje kilka czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu dzieci:
- jeśli rodzice mają poziom cholesterolu powyżej 240 mg/dl,
- jeśli w rodzinie zdarzył się zawał serca, udar mózgu,
- gdy dziecko jest otyłe lub ma nadwagę,
- gdy choruje na cukrzycę lub ma wysokie ciśnienie krwi.
O ile dziecko znajduje się w tej grupie, rodzice powinni zgłosić się z nim na profilaktyczne badania.
Specjalna dieta
Zapobieganie wysokiemu poziomowi cholesterolu we krwi polega przede wszystkim na nauce zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Dieta dziecka powinna być pełna świeżych owoców i warzyw oraz produktów pełnoziarnistych. Jako źródło białka należy stosować chude mięso i odtłuszczony nabiał lub potrawy z roślin strączkowych. Warto zredukować do minimum ilość białego cukru oraz tłuszczów nasyconych i trans.
Jeśli już u malucha wykryto podwyższony poziom cholesterolu, należy ograniczyć w diecie dziecka mięso czerwone (do 2-3 razy w miesiącu), śmietanę, tłuste sery i produkty mleczne, parówki, podroby. Menu należy komponować tak, żeby zmniejszać ilość cholesterolu, ale nie wolno eliminować go z diety.