Właściwości zdrowotne ghee, czyli masła klarowanego
Ghee jest skarbnicą witamin i innych składników wspierających prawidłową pracę organizmu. Posiada antyoksydanty oraz witaminy A, E i K, dzięki którym rany goją się szybciej. Swoim leczniczym właściwościom ghee zawdzięcza nazwę „płynnego złota”.
Ghee sprzyja odchudzaniu
Ghee to produkt, który nadaje się dla osób na diecie. Zawiera kwasy tłuszczowe, które pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej i przyspieszają utratę wagi. W przeciwieństwie do innych olejów, zawiera kwas masłowy, który jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Niweluje on stany zapalne żołądka oraz jelit. Ghee pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a tym samym wspiera procesy trawienia.
Ghee a olej kokosowy
Właściwości zdrowotne ghee są bardzo podobne do właściwości oleju kokosowego. Masło klarowane jest bogate w kwasy tłuszczowe, które są bezpośrednio wchłaniane przez wątrobę. Organizm szybko je spala i - tak jak w przypadku węglowodanów - zamienia na energię. W związku z tym ghee polecane jest w diecie każdego sportowca.
Ghee może być używane przez alergików
Osoby z nietolerancją kazeiny lub laktozy powinny dodać ghee do swojej codziennej diety. Masło klarowane nie zawiera substancji stałych pochodzących z mleka. Powstaje ono w wyniku powolnego podgrzewania, dzięki czemu zanieczyszczenia oddzielają się od czystego masła.
Wpływ ghee na zdrowie
Badania pokazują, że niedobór kwasu masłowego w organizmie może prowadzić do problemów z układem trawiennym i pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak bóle brzucha czy nudności. W takim wypadku warto wspomóc organizm poprzez przygotowywanie posiłków z masłem klarowanym. Dodatkowo ghee doskonale radzi sobie też z niedoborami odporności i uzupełnia braki ważnych witamin oraz związków mineralnych.
Ghee a emocje
W Ajurwedzie już tysiące lat temu mówiono o pozytywnym działaniu masła klarowanego na zdrowie. Wierzono, że dzięki jedzeniu ghee można oczyścić organizm z toksyn oraz... złych myśli. Dzisiaj również warto sięgnąć po ten produkt, zwłaszcza jeśli zależy nam na wzbogaceniu diety o antyoksydanty i zdrowe tłuszcze.
Stosowanie ghee w kuchni
Masło klarowane można stosować zarówno podczas gotowania, jak i smażenia. Możemy być pewni, że wysoka temperatura nie zmieni jego właściwości. Problemem nie jest także miejsce przechowywania masła, bowiem ghee nie musi być trzymane w lodówce. Ważne jest, by było zamknięte w szczelnym pojemniku, z dala od promieni słonecznych. Warto przygotować je samodzielnie albo kupić gotowy produkt w sklepie. Za 500 gramów masła klarowanego trzeba zapłacić 13-15 złotych.