Właściwości zdrowotne ghee, czyli masła klarowanego

Ghee jest skarbnicą witamin i innych składników wspierających prawidłową pracę organizmu. Posiada antyoksydanty oraz witaminy A, E i K, dzięki którym rany goją się szybciej. Swoim leczniczym właściwościom ghee zawdzięcza nazwę „płynnego złota”.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 6Ghee sprzyja odchudzaniu

Ghee to produkt, który nadaje się dla osób na diecie. Zawiera kwasy tłuszczowe, które pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej i przyspieszają utratę wagi. W przeciwieństwie do innych olejów, zawiera kwas masłowy, który jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Niweluje on stany zapalne żołądka oraz jelit. Ghee pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a tym samym wspiera procesy trawienia.

/ 6Ghee a olej kokosowy

Obraz
© 123rf

Właściwości zdrowotne ghee są bardzo podobne do właściwości oleju kokosowego. Masło klarowane jest bogate w kwasy tłuszczowe, które są bezpośrednio wchłaniane przez wątrobę. Organizm szybko je spala i - tak jak w przypadku węglowodanów - zamienia na energię. W związku z tym ghee polecane jest w diecie każdego sportowca.

/ 6Ghee może być używane przez alergików

Osoby z nietolerancją kazeiny lub laktozy powinny dodać ghee do swojej codziennej diety. Masło klarowane nie zawiera substancji stałych pochodzących z mleka. Powstaje ono w wyniku powolnego podgrzewania, dzięki czemu zanieczyszczenia oddzielają się od czystego masła.

/ 6Wpływ ghee na zdrowie

Obraz
© 123rf

Badania pokazują, że niedobór kwasu masłowego w organizmie może prowadzić do problemów z układem trawiennym i pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak bóle brzucha czy nudności. W takim wypadku warto wspomóc organizm poprzez przygotowywanie posiłków z masłem klarowanym. Dodatkowo ghee doskonale radzi sobie też z niedoborami odporności i uzupełnia braki ważnych witamin oraz związków mineralnych.

/ 6Ghee a emocje

Obraz
© 123rf

W Ajurwedzie już tysiące lat temu mówiono o pozytywnym działaniu masła klarowanego na zdrowie. Wierzono, że dzięki jedzeniu ghee można oczyścić organizm z toksyn oraz... złych myśli. Dzisiaj również warto sięgnąć po ten produkt, zwłaszcza jeśli zależy nam na wzbogaceniu diety o antyoksydanty i zdrowe tłuszcze.

/ 6Stosowanie ghee w kuchni

Obraz
© 123rf

Masło klarowane można stosować zarówno podczas gotowania, jak i smażenia. Możemy być pewni, że wysoka temperatura nie zmieni jego właściwości. Problemem nie jest także miejsce przechowywania masła, bowiem ghee nie musi być trzymane w lodówce. Ważne jest, by było zamknięte w szczelnym pojemniku, z dala od promieni słonecznych. Warto przygotować je samodzielnie albo kupić gotowy produkt w sklepie. Za 500 gramów masła klarowanego trzeba zapłacić 13-15 złotych.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące