Trwa ładowanie...

Szkodliwy wpływ przedmiotów kuchennych. Lepiej się ich pozbyć

Avatar placeholder
20.02.2019 11:57
Patelnie teflonowe, naczynia aluminiowe, kuchenka mikrofalowa i plastikowe opakowania mogą szkodzić zdrowiu
Patelnie teflonowe, naczynia aluminiowe, kuchenka mikrofalowa i plastikowe opakowania mogą szkodzić zdrowiu (123rf.com )

Są w każdej kuchni. Mogą szkodzić zdrowiu, ale rzadko mamy tego świadomość. Jakich przedmiotów warto pozbyć się z mieszkania w trosce o zdrowie swoje i najbliższych?

1. Szkodliwy wpływ patelni z powłoką nieprzywieralną

Patelnia z powłoką nieprzywieralną to jedno z najbardziej lubianych naczyń. Smażenie na niej jest proste i przyjemne, bo bez konieczności uciążliwego usuwania przywierających i przypalających się pozostałości jedzenia. Zauważono, że jeden ze składników powłok na patelniach, kwas perfluorooktanowy, wykazuje toksyczne działanie.

Ta substancja może powodować zaburzenia rozwojowe, problemy hormonalne, zwiększać poziom cholesterolu we krwi. Zaobserwowano także działanie kancerogenne. Amerykańska Food and Drug Administration (FDA) przeprowadziła badania dowodzące, że powłoki patelni mogą wydzielać fluor. Ten pierwiastek może mieć związek z rozwojem raka.

Wciąż trwają badania nad wpływem, jaki mają na zdrowie powłoki patelni. Wśród naukowców są też zwolennicy teorii, że są one całkowicie bezpieczne. Niektórzy jednak zalecają, aby zainwestować w patelnie i naczynia żeliwne lub ze stali nierdzewnej.

2. Szkodliwy wpływ aluminium

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

O tym, że aluminium szkodzi zdrowiu, mówi się od lat 70. minionego stulecia. Zauważono, że może powodować chorobę Alzheimera. Produkty spożywcze, które są kwaśne lub słone, wchodzą w reakcje z aluminiowymi naczyniami. Wówczas cząsteczki tego pierwiastka przenikają do potraw.

Negatywnie może wpływać na zdrowie także popularna folia aluminiowa. Chociaż nie udowodniono, że w ten sposób aluminium przenika do żywności, odradza się pakowanie w tę folię kwaśnych produktów. Podobnie jak w przypadku naczyń, kwaśny odczyn żywności wchodzi w reakcję z aluminium. Powstałe wówczas sole glinu niekorzystnie wpływają na zdrowie.

3. Szkodliwe dla zdrowia naczynia plastikowe

Plastiki zrewolucjonizowały przemysł. Są praktyczne, tanie, bardzo wygodne w użyciu i powszechnie dostępne. Jednak badania dowodzą, że bisfenol A czyli BPA ma jednoznacznie szkodliwy wpływ na organizm.

Odradza się podgrzewanie w mikrofalówce żywności w naczyniach wykonanych z plastiku. W lodówce lepiej zabezpieczyć jedzenie, umieszczając je w opakowaniach z innych tworzyw.

BPA może skutkować zmianami hormonalnymi prowadzącymi nawet do niepłodności, rozwojem niektórych nowotworów, otyłością, astmą. Współcześnie trudno całkowicie wyeliminować bisfenol A z codziennego użytku. Warto jednak ograniczać kontakt z tym tworzywem.

6 przedmiotów codziennego użytku, które są potencjalnie groźne dla dziecka
6 przedmiotów codziennego użytku, które są potencjalnie groźne dla dziecka [7 zdjęć]

Wychowując dziecko, chcemy dla niego jak najlepiej. Wskazujemy, radzimy, chronimy przed niebezpieczeństwem.

zobacz galerię

4. Korzystanie z kuchenki mikrofalowej szkodzi zdrowiu

O tym, że kuchenka mikrofalowa może mieć niekorzystny wpływ na podgrzewaną żywność, również mówi się od dawna. Promieniowanie nie zostało jeszcze jednoznacznie określone jako szkodliwe. Wynika to z faktu, że te urządzenia są zbyt krótko na rynku, aby zweryfikować ich realny wpływ na zdrowie.

Badania wykazały jednak oddziaływanie powodujące zmianę struktury białek w pokarmach. To skutkuje trudnościami z trawieniem.

Zauważono też zmiany w wynikach badań morfologii u osób korzystających często z mikrofalówek. Spadała ilość ich czerwonych krwinek, na rzecz wzrostu liczby krwinek białych. Rósł również poziom cholesterolu. Stąd już prosta droga do chorób sercowo-naczyniowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze