Stek po francusku
Przepis na grillowany stek z francuską cebulką jest klasycznym daniem, które pasuje niemal na każdą okazję. Delikatna polewa z cebulą oraz dobrze doprawiony i upieczony kawałek wołowiny dają w efekcie pyszną potrawę, której trudno się oprzeć.
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso cienko rozbij. Do mleka w naczyniu wciśnij czosnek i dopraw Vegetą. W powstałej marynacie namocz mięso i zostaw na 4 godziny w chłodnym miejscu. Cebulę pokrój w paski i usmaż na oleju. Dopraw ją solą. Następnie mięso wyciągnij z mleka i obtocz w mące, po czym wrzuć na ruszt i piecz przez około 30 minut, od czasu do czasu obracając. Przygotowane mięso połóż na talerz i polej sosem z cebulką.
Komentarz:
Podany przepis pokazuje klasyczne danie z grilla wzbogacone o delikatny sos, który zawiera cebulę. Ten składnik od razu podnosi wartość odżywczą potrawy. O cebuli można powiedzieć chyba tylko same dobre rzeczy. Zawiera ona związki siarki, fosforu, magnezu oraz cynk i krzem, wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Obecność żelaza i wapnia odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi i tkanki kostnej. Cebula zawiera też mnóstwo witamin, które pełnią w organizmie poważną rolę.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 284,27 kcal |
Białka | 29,42 g |
Węglowodany | 8,88 g |
Tłuszcze | 13,66 g |
Błonnik | 0,57 g |