Trwa ładowanie...

Stek po francusku

Avatar placeholder
17.03.2017 12:47
Stek po francusku
Stek po francusku

Przepis na grillowany stek z francuską cebulką jest klasycznym daniem, które pasuje niemal na każdą okazję. Delikatna polewa z cebulą oraz dobrze doprawiony i upieczony kawałek wołowiny dają w efekcie pyszną potrawę, której trudno się oprzeć.

Składniki:

  • 3 steki wołowe,
  • 3 cebule,
  • szklanka mleka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Vegeta,
  • sól,
  • mąka,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Mięso cienko rozbij. Do mleka w naczyniu wciśnij czosnek i dopraw Vegetą. W powstałej marynacie namocz mięso i zostaw na 4 godziny w chłodnym miejscu. Cebulę pokrój w paski i usmaż na oleju. Dopraw ją solą. Następnie mięso wyciągnij z mleka i obtocz w mące, po czym wrzuć na ruszt i piecz przez około 30 minut, od czasu do czasu obracając. Przygotowane mięso połóż na talerz i polej sosem z cebulką.

Komentarz:

Podany przepis pokazuje klasyczne danie z grilla wzbogacone o delikatny sos, który zawiera cebulę. Ten składnik od razu podnosi wartość odżywczą potrawy. O cebuli można powiedzieć chyba tylko same dobre rzeczy. Zawiera ona związki siarki, fosforu, magnezu oraz cynk i krzem, wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Obecność żelaza i wapnia odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi i tkanki kostnej. Cebula zawiera też mnóstwo witamin, które pełnią w organizmie poważną rolę.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie284,27 kcal
Białka29,42 g
Węglowodany8,88 g
Tłuszcze13,66 g
Błonnik0,57 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze