Ranking najgorszych tłuszczów do smażenia
1 z 7Na jakich tłuszczach nie powinniśmy smażyć
Smażenie jest jedną z najpopularniejszych form obróbki termicznej mięsa i warzyw. Jednak nie każdy tłuszcz (roślinny lub zwierzęcy) jest tego odpowiedni.
Składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe. Możemy tu wymienić nasycone bądź nienasycone, a w tej drugiej grupie znajdują się kwasy jednonienasycone i wielonienasycone. Wszystkie te rodzaje różnią się budową chemiczną oraz właściwościami. Te, które mają więcej wiązań nienasyconych, wykazują większe ryzyko utleniania i pękania wiązań nienasyconych, a co za tym idzie - przyłączania do nich tlenu.
W ten sposób tworzą się wolne rodniki, które mogą uszkadzać błony komórkowe, co z kolei zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.
Zdecydowanie bardziej odporne na działanie wysokiej temperatury są kwasy tłuszczowe nasycone, a później jednonienasycone.
Na jakim tłuszczu zatem nie smażyć, by jedzenie było smaczne i zdrowe?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Nowe badania na temat soli. Jest gorzej niż sądziliśmy