Ranking najgorszych tłuszczów do smarowania pieczywa
Świeży chleb z dodatkami to pyszne śniadanie. Zazwyczaj na kromkę kładziemy wędlinę, ser, nie zapominamy również o tłuszczu, który sprawia, że pieczywo staje się bardziej miękkie. Niestety, nie wszystkie tłuszcze są dobre dla organizmu.
Czym nie wolno smarować chleba?
Zobacz też: Masło kakaowe na cienie pod oczami
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Masła smakowe
Masło powstaje ze śmietany mleka krowiego. Dzieli się na cztery grupy: ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe, zgodnie z procentową zawartością tłuszczu. Najmniej jest go w maśle stołowym – ok. 73,5 proc.
Masła z dodatkami nie należą jednak do tych podgrup. Są produkowane z mieszanki tłuszczu zwierzęcego i roślinnego. Znajdziesz w nich również olej palmowy i smalec, które są wyjątkowo niekorzystne dla naszego organizmu.
Ponadto, dodawane do nich zioła albo warzywa, często pochodzą z produkcyjnych odpadów.
Zobacz też: Ranking najorszych tłuszczów do smażenia
Miksy tłuszczowe
Podobnie jak masełka smakowe, miksy tłuszczowe stanowią mieszankę tłuszczów zwierzęcych i roślinnych. Znajdziesz w nich tłuszcze trans, które zapychają tętnice, prowadząc do miażdżycy i zawałów.
Tłuszcze trans często występują na etykiecie pod nazwą tłuszczów częściowo uwodornionych lub częściowo utwardzonych. Unikaj ich jak ognia.
W miksach znajdziesz również wyjątkowo niebezpieczny dla naszego zdrowia olej palmowy i smalec, które podnoszą poziom trójglicerydów, zwiększają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Zobacz też: Napoje roslinne, które mogą zasątpić mleko
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Margaryna
Masło powstaje w wyniku naturalnie zachodzących procesów, margaryna natomiast – w fabryce. Specjaliści ds. żywienia wskazują, że jej produkcja polega na utwardzaniu podgrzanego oleju roślinnego, a następnie wlaniu go do opakowania.
Podczas produkcji wytwarzają się tłuszcze trans, a do produktu dodawane są zagęstniki.
Żółty kolor specyfiku do smarowania też nie jest naturalny – to zasługa sztucznych barwników.
Jeśli nie chcesz rezygnować z kupowania margaryny, wybieraj droższe produkty. Tańsze wyroby produkowane są z gorszych jakościowo olejów roślinnych oraz mają więcej barwinków i konserwantów.
Zobacz też: Co daje picie oleju lnianego na czczo?
Olej kokosowy
Olej kokosowy w 90 proc. składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie złego cholesterolu we krwi. Cholesterol odkłada się natomiast w tętnicach, powodując zatory żylne.
Zbyt częste spożywanie oleju kokosowego może doprowadzić do nadwagi i otyłości, zwłaszcza tej w obrębie brzucha. Obecność tłuszczów trans w diecie zwiększa również ryzyko rozwoju cukrzycy typu II.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl