Ranking najgorszych tłuszczów do smarowania pieczywa

Świeży chleb z dodatkami to pyszne śniadanie. Zazwyczaj na kromkę kładziemy wędlinę, ser, nie zapominamy również o tłuszczu, który sprawia, że pieczywo staje się bardziej miękkie. Niestety, nie wszystkie tłuszcze są dobre dla organizmu.

Czym nie wolno smarować chleba?

Zobacz też: Masło kakaowe na cienie pod oczami

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Obraz

/ 4Masła smakowe

Masło powstaje ze śmietany mleka krowiego. Dzieli się na cztery grupy: ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe, zgodnie z procentową zawartością tłuszczu. Najmniej jest go w maśle stołowym – ok. 73,5 proc.

Masła z dodatkami nie należą jednak do tych podgrup. Są produkowane z mieszanki tłuszczu zwierzęcego i roślinnego. Znajdziesz w nich również olej palmowy i smalec, które są wyjątkowo niekorzystne dla naszego organizmu.

Ponadto, dodawane do nich zioła albo warzywa, często pochodzą z produkcyjnych odpadów.

/ 4Miksy tłuszczowe

Obraz
© 123RF

Podobnie jak masełka smakowe, miksy tłuszczowe stanowią mieszankę tłuszczów zwierzęcych i roślinnych. Znajdziesz w nich tłuszcze trans, które zapychają tętnice, prowadząc do miażdżycy i zawałów.

Tłuszcze trans często występują na etykiecie pod nazwą tłuszczów częściowo uwodornionych lub częściowo utwardzonych. Unikaj ich jak ognia.

W miksach znajdziesz również wyjątkowo niebezpieczny dla naszego zdrowia olej palmowy i smalec, które podnoszą poziom trójglicerydów, zwiększają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz też: Napoje roslinne, które mogą zasątpić mleko

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 4Margaryna

Masło powstaje w wyniku naturalnie zachodzących procesów, margaryna natomiast – w fabryce. Specjaliści ds. żywienia wskazują, że jej produkcja polega na utwardzaniu podgrzanego oleju roślinnego, a następnie wlaniu go do opakowania.

Podczas produkcji wytwarzają się tłuszcze trans, a do produktu dodawane są zagęstniki.

Żółty kolor specyfiku do smarowania też nie jest naturalny – to zasługa sztucznych barwników.

Jeśli nie chcesz rezygnować z kupowania margaryny, wybieraj droższe produkty. Tańsze wyroby produkowane są z gorszych jakościowo olejów roślinnych oraz mają więcej barwinków i konserwantów.

Zobacz też: Co daje picie oleju lnianego na czczo?

/ 4Olej kokosowy

Obraz
© 123RF

Olej kokosowy w 90 proc. składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie złego cholesterolu we krwi. Cholesterol odkłada się natomiast w tętnicach, powodując zatory żylne.

Zbyt częste spożywanie oleju kokosowego może doprowadzić do nadwagi i otyłości, zwłaszcza tej w obrębie brzucha. Obecność tłuszczów trans w diecie zwiększa również ryzyko rozwoju cukrzycy typu II.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące