Nadwaga w ciąży

Najczęstszą przyczyną nadwagi w ciąży są zbyt duża ilość kalorii spożywana w ciągu dnia lub występowanie nadwagi przed ciążą. Jednakże w okresie ciąży nie wolno się odchudzać, by nie spowodować niedoborów pokarmowych. Należy wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które zapobiegną dalszemu zwiększeniu masy ciała.

Polecane wideo:

1. Dieta podczas ciąży

Podczas ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych: białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne, aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu. W społeczeństwie istnieje przekonanie, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. To nie jest prawda, ponieważ spożywanie zbyt dużej ilości kalorii jest powodem nadwagi. W I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na kalorie nie zwiększa się. W II i III trymestrze ciąży wzrasta tylko o 350 kcal. Kobieta w ciąży zatem powinna jeść dla dwojga, czyli tak komponować swój jadłospis, aby dostarczyć jak największą ilość substancji odżywczych, a nie kalorii.


W okresie ciąży dieta powinna zawierać produkty bogate w:

  • kwas foliowy, który zapobiega rozwojowi wady cewy nerwowej oraz warunkuje prawidłowy przebieg ciąży. Do pokarmów go zawierających należą zielone liściaste warzywa (sałata, natka pietruszki, kapusta, koper, szpinak).
  • witaminy B12 i B6 oraz żelazo, których głównym źródłem jest mięso (indyk, cielęcina, schab wieprzowy). Zapobiegają one wystąpieniu anemii oraz warunkują prawidłowy rozwój płodu.
  • potas, który zapobiega zaburzeniom gospodarki wodnej – obrzękom. Bogatym źródłem potasu są banany, pomidory, ziemniaki, kasza gryczana oraz orzechy.
  • błonnik, który reguluję pracę jelit i zapobiega zaparciom w ciąży. Do produktów bogatych w błonnik należą warzywa, owoce, otręby, musli.

Dieta kobiety w ciąży powinna być bogata w pełnowartościowe białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które warunkują prawidłowy rozwój mózgu oraz układu nerwowego dziecka. Ponadto zapobiegają alergii.

2. Zalecenia żywieniowe podczas ciąży


Podczas ciąży kobieta powinna zwiększyć swoją wyjściową wagę o około 12-14 kilogramów, przy założeniu, że urodzi dziecko ważące 3,5 kilograma. Bardzo często kobiety tyją za dużo, a po porodzie ciężko jest wrócić do wagi wyjściowej.

Aby nie przytyć za dużo, należy zastosować się do poniższych zaleceń:

  • Spożywaj w regularnych 3-4-godzinnych odstępach czasu 6 posiłków dziennie, aby we krwi nie było wahań glukozy i organizm nie magazynował energii na potem w postaci tkanki tłuszczowej.
  • Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i należy je zjeść w ciągu 30 minut od wstania z łóżka, a kolację jedz na 2 godziny przed snem, a nie do godziny 18.
  • Pieczywo pszenne zastąp pełnoziarnistym żytnie, graham.
  • Do smarowania pieczywa używaj masła lub oliwy z oliwek. Margaryny zawierają konserwanty, które mogą źle wpływać na rozwój płodu, a przy tym są tak samo kaloryczne jak masło.
  • W ciągu dnia spożywaj produkty nabiałowe (sery białe, kefiry, jogurty naturalne), które zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.
  • Spożywaj wędlinę zawierającą co najmniej 75% mięsa, by dostarczyć organizmowi białka, a nie skrobi i tłuszczu.
  • Jedz 5 porcji warzyw i owoców, gdyż zapobiegają zaparciom oraz obfitują w witaminy i sole mineralne.
  • Na deser jedz galaretki owocowe, które zawierają aminokwasy budujące obecny w skórze i kościach kolagen. Dzięki niemu skóra będzie bardziej elastyczna, co zapobiega występowaniu rozstępów.
  • W ciągu dnia wypijaj 2 filiżanki zielonej herbaty, najlepiej kupionej na wagę, gdyż jest lepszej jakości. Zielona herbata poprawia przemianę materii, wzmacnia odporność oraz usuwa wolne rodniki.
  • W ciągu dnia wypijaj 1 kubek czerwonej herbaty Pu-erh, gdyż zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.
  • Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zjedz 2 kostki gorzkiej czekolady z dodatkami, np. chili, skórką pomarańczową, gdyż dostarcza mnóstwo polifenoli.
  • Pomiędzy posiłkami zagryzaj suszone morele (3-4 sztuki), garść słonecznika. Są nie tylko smaczne, ale zawierają mnóstwo cennych witamin i soli mineralnych niezbędnych do prawidłowego odżywiania płodu.


Ciąża to nie choroba, należy wiec ćwiczyć, przy czym nie uprawiać forsownych ćwiczeń, a chodzić na długie spacery i cieszyć się życiem.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Błędy dietetyczne ciężarnych
Błędy dietetyczne ciężarnych

Nadwaga u kobiety w ciąży

Nadwaga u kobiety w ciąży

Ciąża to nie choroba, należy wiec ćwiczyć, przy czym nie uprawiać forsownych ćwiczeń, a chodzić na długie spacery i cieszyć się życiem.

Błędy dietetyczne ciężarnych

Zioła, których nie może przyjmować kobieta w ciąży

Zioła, których nie może przyjmować kobieta w ciąży

Bezpieczeństwo stosowania ziół w ciąży Ziołowe herbaty są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Pomagają w wielu dolegliwościach. W ciąży należy pić słabe napary w umiarkowanych ilościach. Bez obaw można sięgać po pokrzywę (działa moczopędnie), mniszek lekarski...

Błędy dietetyczne ciężarnych

Ile przytyć w ciąży?

Ile przytyć w ciąży?

Wiele mam przy zachodzeniu w ciążę obawia się, że dużo przytyje, tracąc figurę. W głowach brzęczy im znane od lat: „w ciąży musisz jeść za dwoje", w związku z czym oddają się przyjemnościom podniebienia, nie zważając na kilogramy w ciąży. Ciąża jednak...

Błędy dietetyczne ciężarnych

Sprawdź, co się stanie, jeśli zrezygnujesz z cukru

Sprawdź, co się stanie, jeśli zrezygnujesz z cukru

Cukier w pożywieniu człowieka obecny jest od zawsze. Naturalnym jego źródłem są owoce, ale w formie białego proszku dodawany jest prawie do wszystkiego. Eksperci alarmują - jemy za dużo cukru. Uzależniamy się, ponieważ cukier działa na organizm jak heroina....

Błędy dietetyczne ciężarnych

Wieczerza wigilijna

Wieczerza wigilijna

Przed nami święta Bożego Narodzenia, czyli czas wyjątkowych aromatów, potraw i smaków. Czy kobieta w ciąży musi obejść się smakiem?

Błędy dietetyczne ciężarnych

Nie jedz tego w ciąży!

Nie jedz tego w ciąży!

Mrożone owoce morza Są one niebezpieczne ze względu na możliwość zakażenia listerią. Dozwolone jest spożywanie owoców morza w wersji ugotowanej lub puszkowanej. Wątróbka Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, jednak zawiera także duże ilości witaminy A....

Błędy dietetyczne ciężarnych

Największe mity na temat mięsa

Największe mity na temat mięsa

Mięso gnije w jelicie grubym Ta informacja skutecznie odstarsza od jedzenia tego produktu. Według niej, mięso zalega w jelitach człowieka nawet miesiącami, uwalniając w tym czasie szkodliwe dla organizmu toksyny. W rzeczywistości organizm musi zużyć sporo...

Błędy dietetyczne ciężarnych

Te produkty tylko z pozoru są zdrowe

Te produkty tylko z pozoru są zdrowe

Woda owocowa Woda owocowa to w rzeczywistości woda z wysokosłodzonym sokiem owocowym, pełna sztucznych aromatów. Producenci napojów dla dzieci kuszą maluchów ładnym, kolorowym opakowaniem, ale wy, jako racjonalni i świadomi rodzice, nie dajcie zamydlić...

Błędy dietetyczne ciężarnych

Miód w ciąży

Miód w ciąży

podawać go niemowlętom z powodu ryzyka zatrucia jadem kiełbasianym. W związku z tym niejedna ciężarna obawia się, że zjedzenie tego słodkiego przysmaku (...) dla ciężarnych? Specjaliści uspokajają, że spożywanie...