Nadwaga w ciąży

Najczęstszą przyczyną nadwagi w ciąży są zbyt duża ilość kalorii spożywana w ciągu dnia lub występowanie nadwagi przed ciążą. Jednakże w okresie ciąży nie wolno się odchudzać, by nie spowodować niedoborów pokarmowych. Należy wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które zapobiegną dalszemu zwiększeniu masy ciała.

Dieta podczas ciąży

Nadwaga u kobiety w ciąży

Ciąża to nie choroba, należy wiec ćwiczyć, przy czym nie uprawiać forsownych ćwiczeń, a chodzić na długie spacery i cieszyć się życiem.

Podczas ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych: białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne, aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu. W społeczeństwie istnieje przekonanie, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. To nie jest prawda, ponieważ spożywanie zbyt dużej ilości kalorii jest powodem nadwagi. W I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na kalorie nie zwiększa się. W II i III trymestrze ciąży wzrasta tylko o 350 kcal. Kobieta w ciąży zatem powinna jeść dla dwojga, czyli tak komponować swój jadłospis, aby dostarczyć jak największą ilość substancji odżywczych, a nie kalorii.

Polecane wideo:


W okresie ciąży dieta powinna zawierać produkty bogate w:

  • kwas foliowy, który zapobiega rozwojowi wady cewy nerwowej oraz warunkuje prawidłowy przebieg ciąży. Do pokarmów go zawierających należą zielone liściaste warzywa (sałata, natka pietruszki, kapusta, koper, szpinak).
  • witaminy B12 i B6 oraz żelazo, których głównym źródłem jest mięso (indyk, cielęcina, schab wieprzowy). Zapobiegają one wystąpieniu anemii oraz warunkują prawidłowy rozwój płodu.
  • potas, który zapobiega zaburzeniom gospodarki wodnej – obrzękom. Bogatym źródłem potasu są banany, pomidory, ziemniaki, kasza gryczana oraz orzechy.
  • błonnik, który reguluję pracę jelit i zapobiega zaparciom w ciąży. Do produktów bogatych w błonnik należą warzywa, owoce, otręby, musli.

Dieta kobiety w ciąży powinna być bogata w pełnowartościowe białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które warunkują prawidłowy rozwój mózgu oraz układu nerwowego dziecka. Ponadto zapobiegają alergii.

Zalecenia żywieniowe podczas ciąży


Podczas ciąży kobieta powinna zwiększyć swoją wyjściową wagę o około 12-14 kilogramów, przy założeniu, że urodzi dziecko ważące 3,5 kilograma. Bardzo często kobiety tyją za dużo, a po porodzie ciężko jest wrócić do wagi wyjściowej.

Aby nie przytyć za dużo, należy zastosować się do poniższych zaleceń:

  • Spożywaj w regularnych 3-4-godzinnych odstępach czasu 6 posiłków dziennie, aby we krwi nie było wahań glukozy i organizm nie magazynował energii na potem w postaci tkanki tłuszczowej.
  • Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i należy je zjeść w ciągu 30 minut od wstania z łóżka, a kolację jedz na 2 godziny przed snem, a nie do godziny 18.
  • Pieczywo pszenne zastąp pełnoziarnistym żytnie, graham.
  • Do smarowania pieczywa używaj masła lub oliwy z oliwek. Margaryny zawierają konserwanty, które mogą źle wpływać na rozwój płodu, a przy tym są tak samo kaloryczne jak masło.
  • W ciągu dnia spożywaj produkty nabiałowe (sery białe, kefiry, jogurty naturalne), które zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.
  • Spożywaj wędlinę zawierającą co najmniej 75% mięsa, by dostarczyć organizmowi białka, a nie skrobi i tłuszczu.
  • Jedz 5 porcji warzyw i owoców, gdyż zapobiegają zaparciom oraz obfitują w witaminy i sole mineralne.
  • Na deser jedz galaretki owocowe, które zawierają aminokwasy budujące obecny w skórze i kościach kolagen. Dzięki niemu skóra będzie bardziej elastyczna, co zapobiega występowaniu rozstępów.
  • W ciągu dnia wypijaj 2 filiżanki zielonej herbaty, najlepiej kupionej na wagę, gdyż jest lepszej jakości. Zielona herbata poprawia przemianę materii, wzmacnia odporność oraz usuwa wolne rodniki.
  • W ciągu dnia wypijaj 1 kubek czerwonej herbaty Pu-erh, gdyż zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.
  • Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zjedz 2 kostki gorzkiej czekolady z dodatkami, np. chili, skórką pomarańczową, gdyż dostarcza mnóstwo polifenoli.
  • Pomiędzy posiłkami zagryzaj suszone morele (3-4 sztuki), garść słonecznika. Są nie tylko smaczne, ale zawierają mnóstwo cennych witamin i soli mineralnych niezbędnych do prawidłowego odżywiania płodu.


Ciąża to nie choroba, należy wiec ćwiczyć, przy czym nie uprawiać forsownych ćwiczeń, a chodzić na długie spacery i cieszyć się życiem.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

ciaza

gosia1.9 • ostatni post 1 tydzień temu

1
Artykuły Błędy dietetyczne ciężarnych
Błędy dietetyczne ciężarnych

Nadwaga u kobiety w ciąży

Nadwaga u kobiety w ciąży

Ciąża to nie choroba, należy wiec ćwiczyć, przy czym nie uprawiać forsownych ćwiczeń, a chodzić na długie spacery i cieszyć się życiem.

Błędy dietetyczne ciężarnych

Zioła, których nie może przyjmować kobieta w ciąży

Zioła, których nie może przyjmować kobieta w ciąży

Bezpieczeństwo stosowania ziół w ciąży Ziołowe herbaty są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Pomagają w wielu dolegliwościach. W ciąży należy pić słabe napary w umiarkowanych ilościach. Bez obaw można sięgać po pokrzywę (działa moczopędnie), mniszek lekarski...

Błędy dietetyczne ciężarnych

Ile przytyć w ciąży?

Ile przytyć w ciąży?

Wiele mam przy zachodzeniu w ciążę obawia się, że dużo przytyje, tracąc figurę. W głowach brzęczy im znane od lat: „w ciąży musisz jeść za dwoje", w związku z czym oddają się przyjemnościom podniebienia, nie zważając na kilogramy w ciąży. Ciąża jednak...

Błędy dietetyczne ciężarnych

Sprawdź, co się stanie, jeśli zrezygnujesz z cukru

Sprawdź, co się stanie, jeśli zrezygnujesz z cukru

Cukier w pożywieniu człowieka obecny jest od zawsze. Naturalnym jego źródłem są owoce, ale w formie białego proszku dodawany jest prawie do wszystkiego. Eksperci alarmują - jemy za dużo cukru. Uzależniamy się, ponieważ cukier działa na organizm jak heroina....

Błędy dietetyczne ciężarnych

Ból brzucha po jedzeniu - metody na ból brzucha, problem kobiet w ciąży

(https://parenting.pl/portal/zgaga-u-ciezarnych) i ból brzucha po jedzeniu to (https://parenting.pl/portal/dolegliwosci-w-ciazy) występują dosyć często. Ponadto pojawiają się w pierwszym trymestrze(https://parenting.pl/portal/nudnosci-i-wymioty-w-ciazy)....

Błędy dietetyczne ciężarnych

Wieczerza wigilijna

Wieczerza wigilijna

Przed nami święta Bożego Narodzenia, czyli czas wyjątkowych aromatów, potraw i smaków. Czy kobieta w ciąży musi obejść się smakiem?

Błędy dietetyczne ciężarnych

Nie jedz tego w ciąży!

Nie jedz tego w ciąży!

Mrożone owoce morza Są one niebezpieczne ze względu na możliwość zakażenia listerią. Dozwolone jest spożywanie owoców morza w wersji ugotowanej lub puszkowanej. Wątróbka Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, jednak zawiera także duże ilości witaminy A....

Błędy dietetyczne ciężarnych

Te produkty tylko z pozoru są zdrowe

Te produkty tylko z pozoru są zdrowe

Woda owocowa Woda owocowa to w rzeczywistości woda z wysokosłodzonym sokiem owocowym, pełna sztucznych aromatów. Producenci napojów dla dzieci kuszą maluchów ładnym, kolorowym opakowaniem, ale wy, jako racjonalni i świadomi rodzice, nie dajcie zamydlić...

Błędy dietetyczne ciężarnych

Największe mity na temat mięsa

Największe mity na temat mięsa

Mięso gnije w jelicie grubym Ta informacja skutecznie odstarsza od jedzenia tego produktu. Według niej, mięso zalega w jelitach człowieka nawet miesiącami, uwalniając w tym czasie szkodliwe dla organizmu toksyny. W rzeczywistości organizm musi zużyć...