Pektyny i agar-agar - zdrowsze alternatywy żelatyny

Żelatyna gości w naszej kuchni od wielu lat. Jest niezbędnym dodatkiem do zagęszczania produktów i nadawania im odpowiedniej konsystencji. Znajdziemy ją w żelkach, cukierkach, lodach, ciastach, wyrobach czekoladowych, wędlinach, margarynie, a nawet sokach czy jogurtach.

Ale ponieważ żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego, to coraz częściej mówi się o jej roślinnych zamiennikach. Co powinniśmy wiedzieć o pektynach i czy są one bezpieczne dla dzieci?

Polecane wideo:

Czym jest żelatyna?

Żelatynę produkuje się z kolagenu, który znajduje się w skórze, kościach i chrząstkach zwierzęcych. Wegetarianie czy weganie muszą zatem uważać, aby nie trafić na tę substancję w pokarmach, które spożywają.

Jednak coraz więcej osób, które spożywają mięso, rezygnuje z żelatyny. Pod koniec lat 90. nagłośnienie sprawy związanej z chorobą szalonych krów spowodowało, że prawie całkowicie wycofano z obiegu żelatynę wołową.

Ponadto, wielu konsumentów zrezygnowało z żelatyny wieprzowej odkąd pojawiły się pogłoski, że może ona powodować choroby prionowe, a więc choroby układu nerwowego, które spowodowane są nagromadzeniem nieprawidłowo pofałdowanych białek (prionów).

Pektyny zamiast żelatyny

Żelatynę możemy zastąpić zagęszczaczami i substancjami żelującymi pochodzenia roślinnego. Z pomocą przychodzą pektyny. Są to naturalne mieszaniny poli- i ogligosacharydów (a więc węglowodanów).

To z nich zbudowane są ściany komórkowe wielu roślin. Dla nas to źródło rozpuszczalnego błonnika, a ponieważ substancje te posiadają zdolność tworzenia żeli czy galaretek, stają się doskonałym zamiennikiem zwykłej żelatyny, który wykorzystuje się w produkcji np. słodyczy, ketchupu, majonezu czy produktów niskotłuszczowych.

Ten roślinny zamiennik żelatyny wspomaga także pracę organizmu. Spożywanie przez dłuższy czas 15 g pektyn dziennie obniża poziom złego cholesterol nawet o 30 proc. W ten sposób poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego i chronią przed chorobami krążenia.

Jak pozbyć się toksyn z organizmu?

Brak ruchu i niewłaściwa dieta sprzyjają powstawaniu toksyn w organizmie. Świadczyć mogą o tym takie objawy jak: zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie....

Ponadto za sprawą pektyn można oczyścić ciało z toksyn i uchronić przewód pokarmowy przed odkładaniem się złogów. Posiadają one zdolność wiązania jonów, a przez to usuwają z organizmu metale ciężkie, jak np. ołów czy kobalt.

To także naturalny lek w walce z otyłością – pektyny pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo stymulują działanie mikroflory bakteryjnej, która stanowi naturalną warstwę ochronną przewodu pokarmowego.

Dzięki swoim właściwościom pektyny wspomagają układ immunologiczny, przez co wzmacniają odporność i zapobiegają infekcjom.

Gdzie znajdziemy pektyny?

W pektyny obfitują jabłka, marchewka, morele, banany, brzoskwinie, dynia, fasola i cytryna (w skórce cytrusów jest ok. 30 proc pektyn). Ponieważ najlepiej działają w środowisku kwaśnym, podczas przygotowywania konfitur czy dżemów dobrze jest dodawać sok z cytryny (1 łyżka na 250 ml masy).

Skuteczne jest także łączenie ze sobą różnych owoców o większej i mniejszej zawartości pektyn. W przetwórstwie żywności kryją się pod symbolem E44.

Agar-agar zamiast żelatyny

Innym popularnym zamiennikiem żelatyny jest agar-agar, który zastyga już w temperaturze pokojowej, zatem nie trzeba danej potrawy chłodzić w lodówce.

Agar jest uzyskiwany z glonów, które występują u wybrzeży Azji. Substancja ta nie ma kalorii, za to ma wiele witamin, składników mineralnych i białka.

Agar-agar możemy kupić w postaci proszku, płatków, granulek lub wstążek. Pamiętajmy, że siła żelująca nie jest uzależniona od ilości substancji żelującej, ale od rodzaju płynu, do którego ją dodajemy.

Ponadto użyty w potrawie agar-agar nie traci swoich właściwości – nadal obfituje w błonnik (80 proc.), kwas foliowy niezbędny w diecie kobiet w ciąży, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy B6, E i K. W technologii żywności agar-agar kryje się pod oznaczeniem E406.

Zarówno pektyny, jak i agar-agar, to substancje pochodzenia roślinnego, które są bezpieczne dla zdrowia. Swobodnie zatem możemy uwzględniać je w diecie dziecka.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Nocne krzyki

Mamarokporoku • ostatni post 2 miesiące temu

4
Artykuły Niemowlę
Niemowlę

Nowa linia kosmetyków Sweet Baby

Nowa linia kosmetyków Sweet Baby

Kosmetyki Sweet Baby zostały wyprodukowane specjalnie dla dzieci. Mogą je stosować rodzice zarówno niemowląt, jak i starszych dzieci.

Niemowlę

6 produktów, które warto podawać rosnącemu dziecku

6 produktów, które warto podawać rosnącemu dziecku

Banany W 10. miesiącu życia dziecka w jego diecie mogą pojawić się banany. To bardzo smaczne i sycące źródło potasu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca. Warto wiedzieć, że w ich składzie znajduje się również inulina - jest to probiotyk,...

Niemowlę

Co wydarzy się, jeśli przez dwa dni nie będziesz się myć?

Co wydarzy się, jeśli przez dwa dni nie będziesz się myć?

Skutki niemycia się Każdy tego kiedyś doświadczył. Pot na plecach, piach we włosach. A później w głowie pojawia się to pytanie: czy przypadkiem nie za długo się nie myłem? No właśnie. Okazuje się, że już jeden dzień bez prysznica wywołuje sporo skutków....

Niemowlę

Jakie są dzieci urodzone wiosną?

Jakie są dzieci urodzone wiosną?

Pora roku ma znaczenie Naukowcy od wielu lat zajmują się związkiem między miesiącem urodzenia a podatnością na pewne choroby. Próbują dociec również tego, czy pora roku, w której przyszliśmy na świat, wpływa na osobowość i cechy charakteru. I chociaż...

Niemowlę

Wybrano najlepsze zdjęcia z porodów 2016 roku

Wybrano najlepsze zdjęcia z porodów 2016 roku

Zwycięzcy konkursu Każdego roku Międzynarodowe Stowarzyszenie Profesjonalnych Fotografów Narodzin (IAPBP) nagradza najlepsze, najbardziej poruszające zdjęcia z porodów. Organizacja właśnie ogłosiła zwycięzców za 2016 rok. Wybrano ich spośród 1200 fotografów...

Niemowlę

Kroki milowe, których rodzic nie może przegapić

Kroki milowe, których rodzic nie może przegapić

Kroki milowe Twoje dziecko jest marudne, płaczliwe, ma problemy ze snem i stale chce być noszone na rękach? Na dodatek nie chce jeść i zachowuje się tak, jakby cofnęło się w rozwoju? Nie martw się! Najpewniej przechodzi właśnie skok rozwojowy. To minie....

Niemowlę

7 produktów zawierających więcej białka niż pierś z kurczaka

7 produktów zawierających więcej białka niż pierś z kurczaka

Krewetki Pierś z kurczaka jest jednym z najbardziej popularnych mięs w kuchni polskiej. Dzięki dużej zawartości białka, dostarczającego organizmowi niezbędnych aminokwasów, drób jest chętnie spożywany przez sportowców. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy...

Niemowlę

Sesja popularnych modeli dziecięcych w lodowej scenerii

Sesja popularnych modeli dziecięcych w lodowej scenerii

Sesja znanych modeli dziecięcych w lodowym pałacu Ta przepiękna sesja odbyła się w grudniu ubiegłego roku w Tatrzańskiej Świątyni Lodowej znajdującej się w Tatrach Wysokich na Słowacji. Jej bohaterami są sławni modele o polskich korzeniach - Alexandra...