Pektyny i agar-agar - zdrowsze alternatywy żelatyny

Żelatyna gości w naszej kuchni od wielu lat. Jest niezbędnym dodatkiem do zagęszczania produktów i nadawania im odpowiedniej konsystencji. Znajdziemy ją w żelkach, cukierkach, lodach, ciastach, wyrobach czekoladowych, wędlinach, margarynie, a nawet sokach czy jogurtach.

Ale ponieważ żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego, to coraz częściej mówi się o jej roślinnych zamiennikach. Co powinniśmy wiedzieć o pektynach i czy są one bezpieczne dla dzieci?

Polecane wideo:

Czym jest żelatyna?

Żelatynę produkuje się z kolagenu, który znajduje się w skórze, kościach i chrząstkach zwierzęcych. Wegetarianie czy weganie muszą zatem uważać, aby nie trafić na tę substancję w pokarmach, które spożywają.

Jednak coraz więcej osób, które spożywają mięso, rezygnuje z żelatyny. Pod koniec lat 90. nagłośnienie sprawy związanej z chorobą szalonych krów spowodowało, że prawie całkowicie wycofano z obiegu żelatynę wołową.

Ponadto, wielu konsumentów zrezygnowało z żelatyny wieprzowej odkąd pojawiły się pogłoski, że może ona powodować choroby prionowe, a więc choroby układu nerwowego, które spowodowane są nagromadzeniem nieprawidłowo pofałdowanych białek (prionów).

Pektyny zamiast żelatyny

Żelatynę możemy zastąpić zagęszczaczami i substancjami żelującymi pochodzenia roślinnego. Z pomocą przychodzą pektyny. Są to naturalne mieszaniny poli- i ogligosacharydów (a więc węglowodanów).

To z nich zbudowane są ściany komórkowe wielu roślin. Dla nas to źródło rozpuszczalnego błonnika, a ponieważ substancje te posiadają zdolność tworzenia żeli czy galaretek, stają się doskonałym zamiennikiem zwykłej żelatyny, który wykorzystuje się w produkcji np. słodyczy, ketchupu, majonezu czy produktów niskotłuszczowych.

Ten roślinny zamiennik żelatyny wspomaga także pracę organizmu. Spożywanie przez dłuższy czas 15 g pektyn dziennie obniża poziom złego cholesterol nawet o 30 proc. W ten sposób poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego i chronią przed chorobami krążenia.

Jak pozbyć się toksyn z organizmu?

Brak ruchu i niewłaściwa dieta sprzyjają powstawaniu toksyn w organizmie. Świadczyć mogą o tym takie objawy jak: zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie....

Ponadto za sprawą pektyn można oczyścić ciało z toksyn i uchronić przewód pokarmowy przed odkładaniem się złogów. Posiadają one zdolność wiązania jonów, a przez to usuwają z organizmu metale ciężkie, jak np. ołów czy kobalt.

To także naturalny lek w walce z otyłością – pektyny pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo stymulują działanie mikroflory bakteryjnej, która stanowi naturalną warstwę ochronną przewodu pokarmowego.

Dzięki swoim właściwościom pektyny wspomagają układ immunologiczny, przez co wzmacniają odporność i zapobiegają infekcjom.

Gdzie znajdziemy pektyny?

W pektyny obfitują jabłka, marchewka, morele, banany, brzoskwinie, dynia, fasola i cytryna (w skórce cytrusów jest ok. 30 proc pektyn). Ponieważ najlepiej działają w środowisku kwaśnym, podczas przygotowywania konfitur czy dżemów dobrze jest dodawać sok z cytryny (1 łyżka na 250 ml masy).

Skuteczne jest także łączenie ze sobą różnych owoców o większej i mniejszej zawartości pektyn. W przetwórstwie żywności kryją się pod symbolem E44.

Agar-agar zamiast żelatyny

Innym popularnym zamiennikiem żelatyny jest agar-agar, który zastyga już w temperaturze pokojowej, zatem nie trzeba danej potrawy chłodzić w lodówce.

Agar jest uzyskiwany z glonów, które występują u wybrzeży Azji. Substancja ta nie ma kalorii, za to ma wiele witamin, składników mineralnych i białka.

Agar-agar możemy kupić w postaci proszku, płatków, granulek lub wstążek. Pamiętajmy, że siła żelująca nie jest uzależniona od ilości substancji żelującej, ale od rodzaju płynu, do którego ją dodajemy.

Ponadto użyty w potrawie agar-agar nie traci swoich właściwości – nadal obfituje w błonnik (80 proc.), kwas foliowy niezbędny w diecie kobiet w ciąży, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy B6, E i K. W technologii żywności agar-agar kryje się pod oznaczeniem E406.

Zarówno pektyny, jak i agar-agar, to substancje pochodzenia roślinnego, które są bezpieczne dla zdrowia. Swobodnie zatem możemy uwzględniać je w diecie dziecka.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Melisa

Pati518 • ostatni post 4 tygodnie temu

2
Artykuły Niemowlę
Niemowlę

Jakie są dzieci urodzone wiosną?

Jakie są dzieci urodzone wiosną?

Pora roku ma znaczenie Naukowcy od wielu lat zajmują się związkiem między miesiącem urodzenia a podatnością na pewne choroby. Próbują dociec również tego, czy pora roku, w której przyszliśmy na świat, wpływa na osobowość i cechy charakteru. I chociaż...

Niemowlę

Poród w domu kontra poród w szpitalu

Poród w domu kontra poród w szpitalu

Co mówią przepisy Jeszcze na początku XX wieku kobiety ciężarne rodziły w domu i nikt się temu nie dziwił. Dzisiaj, gdy słyszymy o porodzie domowym, pukamy się w czoło. To niebezpieczne i lekkomyślne - odradzamy przyszłej matce. Tymczasem okazuje się,...

Niemowlę

Sesja popularnych modeli dziecięcych w lodowej scenerii

Sesja popularnych modeli dziecięcych w lodowej scenerii

Sesja znanych modeli dziecięcych w lodowym pałacu Ta przepiękna sesja odbyła się w grudniu ubiegłego roku w Tatrzańskiej Świątyni Lodowej znajdującej się w Tatrach Wysokich na Słowacji. Jej bohaterami są sławni modele o polskich korzeniach - Alexandra...

Niemowlę

Wybrano najlepsze zdjęcia z porodów 2016 roku

Wybrano najlepsze zdjęcia z porodów 2016 roku

Zwycięzcy konkursu Każdego roku Międzynarodowe Stowarzyszenie Profesjonalnych Fotografów Narodzin (IAPBP) nagradza najlepsze, najbardziej poruszające zdjęcia z porodów. Organizacja właśnie ogłosiła zwycięzców za 2016 rok. Wybrano ich spośród 1200 fotografów...

Niemowlę

Jak wzmocnić odporność dziecka latem?

Jak wzmocnić odporność dziecka latem?

Letnie hartowanie dziecka Lato to szczególny czas dla dzieci. Mogą one beztrosko bawić się na świeżym powietrzu i zajadać owocami prosto z ogrodu. To też odpowiednia pora na kształtowanie jego odporności. Hartowanie organizmu najlepiej bowiem rozpocząć...

Niemowlę

Oczy niemowlaka

Oczy niemowlaka

Wzrok u niemowląt przechodzi ogromną ewolucją w ciągu pierwszych dwunastu miesięcy życia. Dzieje się tak, ponieważ w macicy było ciemno i dopiero po urodzeniu wzrok noworodka przystosowuje się do widzenia światła.

Niemowlę

Zwierzęta domowe dla alergików

Zwierzęta domowe dla alergików

Zwierzę w domu alergika Kichanie, katar i swędzenie oczu to najczęstsze przyczyny reakcji alergicznej na zwierzęta domowe. Mamy jednak dobrą wiadomość - twoje dziecko nie cierpi na alergię na wszystkie zwierzęta. W sklepach zoologicznych możemy spotkać...

Niemowlę

Utrudnianie kontaktu z dzieckiem

Co grozi za utrudnianie drugiemu rodzicowi kontaktów z dzieckiem? Sąd w Łodzi nakazał ostatnio zapłatę odszkodowania w wysokości ponad 28 000 zł za nieodbyte spotkania na rzecz rodzica, który chciał utrzymywać kontakty. O trudnej sytuacji rodziców, którzy...

Niemowlę

Kroki milowe, których rodzic nie może przegapić

Kroki milowe, których rodzic nie może przegapić

Kroki milowe Twoje dziecko jest marudne, płaczliwe, ma problemy ze snem i stale chce być noszone na rękach? Na dodatek nie chce jeść i zachowuje się tak, jakby cofnęło się w rozwoju? Nie martw się! Najpewniej przechodzi właśnie skok rozwojowy. To minie....