Oleolux – zdrowy zamiennik masła i margaryny
Olej lniany i kokosowy od dawna słyną z wielu prozdrowotnych właściwości. Obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na organizm. Stanowią one podstawę diety dr Budwig.
Dieta olejowo-białkowa dr Budwig jest bardzo popularna w Niemczech i w Stanach Zjednoczonych. W Polsce również ma wielu zwolenników. Zakłada całkowitą eliminację z diety rafinowanych tłuszczów (olejów, margaryn).
Bardzo ważne miejsce w diecie dr Budwig zajmuje z kolei olej lniany, jeden z najzdrowszych olejów roślinnych na świecie, jak również olej kokosowy.
Oba stanowią podstawę zdrowego zamiennika masła i margaryny. Oleolux, bo o nim mowa, przygotowuje się niezwykle łatwo. Można nim smarować kanapki, dodawać do gotowanych warzyw, kasz i zup.
Przeczytaj również:
1. Przepis na Oleolux
By przygotować Oleolux, potrzebne są tylko cztery składniki:
- 250 g oleju kokosowego
- cebula
- 10 ząbków czosnku
- 125 ml oleju lnianego
Olej lniany przelej do miseczki, włóż do zamrażalnika. Cebulę pokrój w kostkę i podgrzej na oleju kokosowym. Dodaj posiekany czosnek. Gdy warzywa będą miały złoty kolor, zdejmij naczynie z ognia. Gdy lekko wystygną, przelej tłuszcz przez sitko do schłodzonej wcześniej miseczki z olejem lnianym. Bardzo dobrze wymieszaj oba tłuszcze.
Oleolux należy przechowywać w lodówce.