Trwa ładowanie...

Oleolux – zdrowy zamiennik masła i margaryny

 Agnieszka Gotówka
08.03.2017 14:34
Oleolux należy przechowywać w lodówce
Oleolux należy przechowywać w lodówce (123RF)

Olej lniany i kokosowy od dawna słyną z wielu prozdrowotnych właściwości. Obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na organizm. Stanowią one podstawę diety dr Budwig.

Dieta olejowo-białkowa dr Budwig jest bardzo popularna w Niemczech i w Stanach Zjednoczonych. W Polsce również ma wielu zwolenników. Zakłada całkowitą eliminację z diety rafinowanych tłuszczów (olejów, margaryn).

Bardzo ważne miejsce w diecie dr Budwig zajmuje z kolei olej lniany, jeden z najzdrowszych olejów roślinnych na świecie, jak również olej kokosowy.

Oba stanowią podstawę zdrowego zamiennika masła i margaryny. Oleolux, bo o nim mowa, przygotowuje się niezwykle łatwo. Można nim smarować kanapki, dodawać do gotowanych warzyw, kasz i zup.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Przeczytaj również:

1. Przepis na Oleolux

By przygotować Oleolux, potrzebne są tylko cztery składniki:

  • 250 g oleju kokosowego
  • cebula
  • 10 ząbków czosnku
  • 125 ml oleju lnianego
5 olejków eterycznych na problemy z trawieniem
5 olejków eterycznych na problemy z trawieniem [6 zdjęć]

Utrzymanie układu trawiennego w dobrej kondycji jest ważniejsze, niż mogłoby się nam wydawać. Dzięki

zobacz galerię

Olej lniany przelej do miseczki, włóż do zamrażalnika. Cebulę pokrój w kostkę i podgrzej na oleju kokosowym. Dodaj posiekany czosnek. Gdy warzywa będą miały złoty kolor, zdejmij naczynie z ognia. Gdy lekko wystygną, przelej tłuszcz przez sitko do schłodzonej wcześniej miseczki z olejem lnianym. Bardzo dobrze wymieszaj oba tłuszcze.

Oleolux należy przechowywać w lodówce.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze