Olej z rokitnika. Złoto Syberii zamknięte w małej buteleczce
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to dość wysoki, kolczasty krzew, który porasta tereny klimatu umiarkowanego Europy i Azji. Kwitnie wiosną. Jego kwiaty są drobne i żółte, a liście długie, wąskie i lancetowate, z wierzchu oliwkowozielone, a pod spodem srebrzyste.
Rokitnik jest ceniony przede wszystkim za niezwykle odżywcze i smaczne kuliste owoce, które dojrzewają po pierwszych przymrozkach nabierając intensywnego pomarańczowego koloru. Utrzymują się one na roślinie przez całą zimę, aż do wiosny.
Owoce są cenione zarówno w kuchni, medycynie, jak i w kosmetyce, ponieważ są bogate w witaminy, minerały i polifenole.
Mają kwaśny smak i lekko ananasowy aromat. Zbiera się je od sierpnia do października. Nadają się na przetwory, m.in. soki, dżemy, konfitury, marmolady, galaretki. Jednak najważniejszym produktem otrzymywanym z rokitnika jest olej.
Rokitnik zwyczajny znajduje się na liście dziko występujących roślin objętych ochroną częściową. W Polsce rośnie jedynie wzdłuż linii brzegowej Bałtyku i w Pieninach, co oznacza, że w tych miejscach nie można zbierać jego owoców. Legalnie można je pozyskiwać tylko z krzewów uprawnych.
Co zawierają owoce rokitnika?
Owoce rokitnika są uznawane za jedne z najbardziej odżywczych na świecie. Znajdziemy w nich wiele substancji aktywnych, w tym m.in. związki fenolowe, mikroelementy, aminokwasy egzogenne, witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach – A, C, D, E, K, P, a także witaminy z grupy B.
Rokitnik uznawany jest za jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. Cytryna zawiera jej aż 10 razy mniej. Witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwała. Prawie nie rozkłada się w procesie przetwarzania i przechowywania. Jest to spowodowane brakiem w tej roślinie enzymu rozkładającego kwas askorbinowy.
Oprócz witamin, w miąższu i nasionach rokitnika występuje dużo oleju, który zawiera rzadko spotykane w przyrodzie nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6, omega-7, omega-9.
Olej z rokitnika
Na rynku znajdziemy nalewki i wino z rokitnika oraz przetwory, takie jak dżemy, marmolady czy galaretki. Jednak najbardziej powszechny jest sok i olej.
Olej może być pozyskiwany tradycyjnie z nasion lub z pulpy owocowej, także bogatej w tłuszcze. Oba rodzaje znacznie różnią się miedzy sobą zarówno wyglądem, jak i właściwościami.
Olej z pulpy owocowej zawiera dużo kwasów omega-3 i omega-6, natomiast ten z nasion jest bogaty w kwasy omega-7. Olej z owoców rokitnika posiada charakterystyczny pomarańczowo-czerwony, mocny kolor oraz typowy owocowy zapach.
Substancje aktywne zawarte w oleju z rokitnika wzmacniają odporność, oczyszczają krew, leczą schorzenia skóry i poprawiają jej kondycję.
Lecznicze właściwości oleju z rokitnika
Olej rokitnikowy zawiera bardzo duże ilości kwercetyny i rutyny, czyli flawonoidów, a także beta karotenu. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne, a więc chronią komórki przed zmianami nowotworowymi.
Flawonoidy wszechstronnie wpływają także na układ krążenia, ponieważ wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i ograniczają zakrzepy krwi w naczyniach. Poza tym uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych, a także wiążą toksyczne pierwiastki i pobudzają organizm do ich wydalania.
Ponadto flawonoidy wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, szczególnie w przypadku infekcji błon śluzowych.
Lek na odporność
Witamina C znajdująca się w oleju wspiera układ odpornościowy i leczy stany zapalne narządów wewnętrznych. Działa przeciwgorączkowo oraz zwalcza objawy infekcji wywołanych przez wirusy i bakterie. Rokitnik można również stosować profilaktycznie, aby wzmocnić odporność.
Produkt jest zalecany we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, rozpulchnione i krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni i stawów.
Z kolei witamina E dba o skórę, odmładza, a także zapobiega chorobie wieńcowej. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rokitniku, w tym przede wszystkim kwas lipokenowy, wspomagają hamowanie rozwoju choroby nowotworowej. Ponadto regenerują skórę, poprawiają trawienie i chronią przed chorobami serca.
Kiedy jeszcze stosować olej rokitnikowy?
Minerały zawarte w oleju z rokitnika (żelazo, fosfor i mangan) korzystnie wpływają na procesy przyswajania witamin i innych składników odżywczych, wzmacniają tkanki oraz zapobiegają anemii.
Zawarty w nim błonnik znakomicie czyści krew. Dzięki temu przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i może być z powodzeniem stosowany w profilaktyce miażdżycy.
Specjaliści medycyny naturalnej polecają doustne stosowanie oleju przy zgadze, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Olej z rokitnika sprawdza się także w leczeniu oparzeń, odmrożeń, odleżyn, trudno gojących się ran, egzemy, wyprysków, zmian alergicznych i stanów zapalnych skóry oraz oparzeń słonecznych. Wyraźnie przyśpiesza procesy gojenia, wspomaga formowanie się nowego, zdrowego naskórka oraz spłyca i rozjaśnia blizny.
Przeciwwskazaniem do stosowania oleju z rokitnika są stany zapalne trzustki i wątroby oraz ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego i kamica żółciowa.
Właściwości pielęgnacyjne oleju z rokitnika
Olej z rokitnika dodany do kremu czy balsamu do ciała działa natłuszczająco i odżywczo na skórę, a przy tym nadaje jej lekko brzoskwiniowy odcień.
Produkt ten doskonale sprawdzi się przy pielęgnacji cery zniszczonej, przesuszonej, łuszczącej się, ze zmarszczkami, wymagającej regeneracji, podrażnionej np. opalaniem, jak również naczynkowej i z trądzikiem różowatym.
>Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów, witaminy E oraz polifenoli posiada zdolność częściowej absorpcji promieniowania słonecznego z zakresu UVB oraz wysoką aktywność antyoksydacyjną, zwalczającą wolne rodniki, co zalicza go do naturalnych filtrów przeciwsłonecznych.
Olej z owoców rokitnika wykorzystywany jest również w produktach do pielęgnacji włosów. Zapobiega wypadaniu, działa przeciwłupieżowo oraz nadaje kosmykom połysku.