Olej z rokitnika. Złoto Syberii zamknięte w małej buteleczce

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to dość wysoki, kolczasty krzew, który porasta tereny klimatu umiarkowanego Europy i Azji. Kwitnie wiosną. Jego kwiaty są drobne i żółte, a liście długie, wąskie i lancetowate, z wierzchu oliwkowozielone, a pod spodem srebrzyste.

Rokitnik jest ceniony przede wszystkim za niezwykle odżywcze i smaczne kuliste owoce, które dojrzewają po pierwszych przymrozkach nabierając intensywnego pomarańczowego koloru. Utrzymują się one na roślinie przez całą zimę, aż do wiosny.

Owoce są cenione zarówno w kuchni, medycynie, jak i w kosmetyce, ponieważ są bogate w witaminy, minerały i polifenole.

Mają kwaśny smak i lekko ananasowy aromat. Zbiera się je od sierpnia do października. Nadają się na przetwory, m.in. soki, dżemy, konfitury, marmolady, galaretki. Jednak najważniejszym produktem otrzymywanym z rokitnika jest olej.

Rokitnik zwyczajny znajduje się na liście dziko występujących roślin objętych ochroną częściową. W Polsce rośnie jedynie wzdłuż linii brzegowej Bałtyku i w Pieninach, co oznacza, że w tych miejscach nie można zbierać jego owoców. Legalnie można je pozyskiwać tylko z krzewów uprawnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

/ 6Co zawierają owoce rokitnika?

Owoce rokitnika są uznawane za jedne z najbardziej odżywczych na świecie. Znajdziemy w nich wiele substancji aktywnych, w tym m.in. związki fenolowe, mikroelementy, aminokwasy egzogenne, witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach – A, C, D, E, K, P, a także witaminy z grupy B.

Rokitnik uznawany jest za jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. Cytryna zawiera jej aż 10 razy mniej. Witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwała. Prawie nie rozkłada się w procesie przetwarzania i przechowywania. Jest to spowodowane brakiem w tej roślinie enzymu rozkładającego kwas askorbinowy.

Oprócz witamin, w miąższu i nasionach rokitnika występuje dużo oleju, który zawiera rzadko spotykane w przyrodzie nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6, omega-7, omega-9.

Wśród minerałów znajdziemy: magnez, potas, wapń, fosfor, mangan, bor, żelazo i krzem. Ponadto owoce rokitnika zawierają stosunkowo mało cukrów prostych i nieznaczne ilości pektyn.

/ 6Olej z rokitnika

Obraz
© Shutterstock

Na rynku znajdziemy nalewki i wino z rokitnika oraz przetwory, takie jak dżemy, marmolady czy galaretki. Jednak najbardziej powszechny jest sok i olej.

Olej może być pozyskiwany tradycyjnie z nasion lub z pulpy owocowej, także bogatej w tłuszcze. Oba rodzaje znacznie różnią się miedzy sobą zarówno wyglądem, jak i właściwościami.

Olej z pulpy owocowej zawiera dużo kwasów omega-3 i omega-6, natomiast ten z nasion jest bogaty w kwasy omega-7. Olej z owoców rokitnika posiada charakterystyczny pomarańczowo-czerwony, mocny kolor oraz typowy owocowy zapach.

Substancje aktywne zawarte w oleju z rokitnika wzmacniają odporność, oczyszczają krew, leczą schorzenia skóry i poprawiają jej kondycję.

/ 6Lecznicze właściwości oleju z rokitnika

Olej rokitnikowy zawiera bardzo duże ilości kwercetyny i rutyny, czyli flawonoidów, a także beta karotenu. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne, a więc chronią komórki przed zmianami nowotworowymi.

Flawonoidy wszechstronnie wpływają także na układ krążenia, ponieważ wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i ograniczają zakrzepy krwi w naczyniach. Poza tym uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych, a także wiążą toksyczne pierwiastki i pobudzają organizm do ich wydalania.

Ponadto flawonoidy wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, szczególnie w przypadku infekcji błon śluzowych.

/ 6Lek na odporność

Obraz
© Shutterstock

Witamina C znajdująca się w oleju wspiera układ odpornościowy i leczy stany zapalne narządów wewnętrznych. Działa przeciwgorączkowo oraz zwalcza objawy infekcji wywołanych przez wirusy i bakterie. Rokitnik można również stosować profilaktycznie, aby wzmocnić odporność.
Produkt jest zalecany we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, rozpulchnione i krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni i stawów.

Z kolei witamina E dba o skórę, odmładza, a także zapobiega chorobie wieńcowej. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rokitniku, w tym przede wszystkim kwas lipokenowy, wspomagają hamowanie rozwoju choroby nowotworowej. Ponadto regenerują skórę, poprawiają trawienie i chronią przed chorobami serca.

/ 6Kiedy jeszcze stosować olej rokitnikowy?

Obraz
© Shutterstock

Minerały zawarte w oleju z rokitnika (żelazo, fosfor i mangan) korzystnie wpływają na procesy przyswajania witamin i innych składników odżywczych, wzmacniają tkanki oraz zapobiegają anemii.

Zawarty w nim błonnik znakomicie czyści krew. Dzięki temu przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i może być z powodzeniem stosowany w profilaktyce miażdżycy.

Specjaliści medycyny naturalnej polecają doustne stosowanie oleju przy zgadze, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Olej z rokitnika sprawdza się także w leczeniu oparzeń, odmrożeń, odleżyn, trudno gojących się ran, egzemy, wyprysków, zmian alergicznych i stanów zapalnych skóry oraz oparzeń słonecznych. Wyraźnie przyśpiesza procesy gojenia, wspomaga formowanie się nowego, zdrowego naskórka oraz spłyca i rozjaśnia blizny.

Przeciwwskazaniem do stosowania oleju z rokitnika są stany zapalne trzustki i wątroby oraz ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego i kamica żółciowa.

/ 6Właściwości pielęgnacyjne oleju z rokitnika

Obraz
© Shutterstock

Olej z rokitnika dodany do kremu czy balsamu do ciała działa natłuszczająco i odżywczo na skórę, a przy tym nadaje jej lekko brzoskwiniowy odcień.

Produkt ten doskonale sprawdzi się przy pielęgnacji cery zniszczonej, przesuszonej, łuszczącej się, ze zmarszczkami, wymagającej regeneracji, podrażnionej np. opalaniem, jak również naczynkowej i z trądzikiem różowatym.

>Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów, witaminy E oraz polifenoli posiada zdolność częściowej absorpcji promieniowania słonecznego z zakresu UVB oraz wysoką aktywność antyoksydacyjną, zwalczającą wolne rodniki, co zalicza go do naturalnych filtrów przeciwsłonecznych.

Olej z owoców rokitnika wykorzystywany jest również w produktach do pielęgnacji włosów. Zapobiega wypadaniu, działa przeciwłupieżowo oraz nadaje kosmykom połysku.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące