Trwa ładowanie...

Nie lubisz się opalać? Sprawdź, co musisz jeść, żeby cieszyć się piękną, złocistą skórą

Avatar placeholder
09.07.2016 18:00
Nie lubisz się opalać? Sprawdź, co musisz jeść, żeby cieszyć się piękną, złocistą skórą
Nie lubisz się opalać? Sprawdź, co musisz jeść, żeby cieszyć się piękną, złocistą skórą (123RF/ Kolorowe warzywa)

Klasyczny letni dylemat: chcesz się cieszyć piękną opalenizną, ale jednocześnie boisz się szkodliwego promieniowania UV. Co zrobić, by uzyskać efekt skóry muśniętej słońcem bez konieczności wystawiania ciała na niekorzystne działanie promieni słonecznych? Odpowiedź jest prosta. Wprowadź do swojego codziennego menu warzywa i owoce, które dzięki zawartym w nich substancjom, poprawiają koloryt skóry.

1. Jedz marchewkę, będziesz sexy!

Zmiana odcienia skóry na bardziej złocisty jest związana z występowaniem w niektórych roślinach karotenoidów, czyli naturalnych barwników i składników o silnej pigmentacji. Dzięki nim papryka jest czerwona, marchew pomarańczowa, a szpinak czy jarmuż intensywnie zielony.

Karotenoidy należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy. Zwiększają odporność immunologiczną organizmu i chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które zaburzają metabolizm i mogą być przyczyną groźnych chorób m.in. nadciśnienia, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawałów, nowotworów.

Działając przeciwutleniająco, opóźniają także proces starzenia i mogą ograniczać powstawanie chorób spowodowanych starzeniem się komórek.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Zdrowszy wygląd skóry i pojawienie się rumieńca na twarzach to nie tylko kwestia zmiany koloru, ale również poprawa nawilżenia tkanek i skóry głębokiej, nasycenie ich pożytecznymi substancjami, poprawa elastyczności i mikrokrążenia.

Poza tym, amerykańscy naukowcy udowodnili, że „opalenizna” uzyskana dzięki jedzeniu odpowiednich produktów jest bardziej sexy, niż ta od słońca czy solarium.

2.

8 warzyw i owców na piękną skórę

2.1.

Bataty

Wciąż nie doceniamy słodkich ziemniaków. A to warzywo ma bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni. Puree lub frytki z batatów możemy podać do obiadu, poza tym świetnie nadaje się do zup-kremów, sałatek, a nawet deserów. Poza tym, słodkie ziemniaki to doskonałe źródło  karotenoidów.

Warto zatem wprowadzić je do swojego menu, by móc cieszyć się efektem pięknej, naturalnej opalenizny. Poza tym, słodkie ziemniaki zawierają sporo witaminy B6 oraz potasu, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego serca.

2.2.

Marchew

Dzięki wysokiej zawartości beta-barotenu, marchewka pomoże nam uzyskać efekt skóry muśniętej słońcem. Jedna średniej wielkości marchew dostarcza organizmowi kilkukrotną dzienną dawkę witaminy A, która poprawi nam wzrok, uchroni przed infekcjami i zabezpieczy skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV.

To popularne warzywo zawiera także przeciwutleniacze, które pomagają walczyć ze stanami zapalnymi przyczyniającymi się do powstawania nowotworów oraz zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w żyłach. Jedzmy więc marchewkę na zdrowie!

2.3.

Szpinak

Beta-karoten potrafi zaskakiwać. Jego obecność kojarzy się z pomarańczowym i żółtym barwnikiem, tymczasem jest obecny także w warzywach o zielonych liściach. W  szpinaku znajduje się go mnóstwo, poza tym to warzywo obfituje także w żelazo, witaminy C, E, K, kwas foliowy, wapń, magnez i potas.

Przyswajalność karotenoidów zawartych w warzywach liściastych można zwiększyć, niszcząc strukturę ich liści, a więc rwąc, krojąc, siekając. Badania wykazały, że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem posiekanego szpinaku stężenie beta-karotenu i luteiny w osoczu krwi jest wyższe, niż gdy zjemy ten sam posiłek z liśćmi szpinaku w całości.

2.4.

Morele i brzoskwinie

Nie ma to jak słodkie, soczyste morele i brzoskwinie w środku lata! Poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi, te owoce posiadają także wiele innych zalet. Znajdziemy w nich wysoką zawartość karotenoidów i potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga pracę mózgu oraz pozwala utrzymać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie.

Tak więc, jeśli masz ochotę na lekką i zdrową przekąskę, to śmiało sięgaj po morele i brzoskwinie. W ten sposób zapewnisz sobie nie tylko piękny odcień skóry, ale i zdrowie.

2.5.

Dynia

Dynia bardziej kojarzy nam się z ozdobami na Halloween i jesienną zupą-krem niż delikatną opalenizną. Nic bardziej mylnego! By na dłużej zachować piękny kolor skóry, wprowadź do swojej diety to warzywo.

Poza beta-karotenem, dynia zawiera sporo błonnika. Dlatego wspomaga trawienie i na długo zapewnia poczucie sytości. Dzięki temu, nie tylko z powodzeniem zastąpi samoopalacz, ale także pomoże zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

2.6.

Brokuł

Porcja brokułów zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cała cytryna. Poza tym te zielona warzywa to także źródło karotenoidów. Witamina C jest potrzebna do wzmocnienia odporności, pobudza także produkcję kolagenu w skórze. Dzięki temu skóra staje się bardziej elastyczna, a rany szybciej się goją.

 

Kombinacja witaminy C i karotenoidów w brokułach zapewni nam efekt naturalnej, złocistej opalenizny i gładką, jędrną skórę.

2.7.

Mango

Mango to idealny dodatek do letnich koktajli. Zawiera nie tylko całe mnóstwo karotenoidów, które nadadzą skórze piękny odcień, ale również obfituje w przeciwutleniacze takie jak kwercetyna, astragalin i kwas galusowy. Udowodniono, że zawarte w tych owocach antyoksydanty zapobiegają zachorowaniu na białaczkę, raka jelita grubego czy raka piersi.

2.8.

Pomidor

Pomidory są obecne w naszej diecie pod wieloma postaciami – soki, koncentraty, przeciery, sosy, keczup. Świeże dodajemy do zup, sałatek, zapiekanek... Można tak wymieniać bez końca. Na bazarach możemy już kupić pachnące słońcem, polskie pomidory.

Wykorzystajmy sezon na te warzywa. Zawarty w nich likopen, czyli czerwony barwnik nie tylko zapobiega wielu chorobom – takim jak miażdżyca, zawał serca, nowotwory, zaćma, astma, ale również nada naszej skórze piękny, złocisty odcień.

3.

Ile trzeba zjeść by wyglądać pięknie?

Aby uzyskać efekt skóry muśniętej słońca powinniśmy codziennie zjadać około czterech porcji warzyw i owoców bogatych w karotenoidy. Za jedną porcję uważa się filiżankę np. brokuła czy marchewki lub jeden większy albo dwa mniejsze owoce (np. brzoskwinie).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze