5 z 8Bób niestety nie dla wszystkich
Mimo, że młody bób to skarbnica wartości odżywczych i składników mineralnych, nie wszyscy mogą go jeść. Kto powinien unikać warzywa i dlaczego?
Bób zawiera puryny, dlatego nie jest zalecany osobom, które mają problemy z przewodem pokarmowym, chorują na dnę moczanową i mają tendencję do powstawania kamieni w nerkach.
Sporadycznie to zielone warzywo może wywoływać ostrą reakcję alergiczną. Objawy chorobowe występują u osób, cierpiących na tzw. chorobę fasolową, czyli fawizm. Jest to choroba genetyczna, związana z niedoborem enzymu G6PD.
Ugotowany bób posiada wysoki indeks glikemiczny – 80 (dla porównania IG surowego bobu wynosi 40), dlatego diabetycy powinni ograniczyć jego spożycie. Z tych samych powodów kobiety zmagające się cukrzycą ciążową również muszą zrezygnować z jedzenia bobu, mimo iż stanowi on bogate źródło kwasu foliowego.