4 z 8Na anemię i dobry nastrój
Dietetycy cenią młody bób ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Dlatego warto wykorzystać sezon i jak najczęściej zajadać się tymi zielonymi ziarnami.
Zawarte w nich izoflawony pełnią ważną rolę w profilaktyce raka piersi. Natomiast błonnik obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi.
Obecne w nim witaminy z grupy B oraz kwas foliowy i żelazo są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wspomagają leczenie anemii oraz zapobiegają wadom rozwojowym płodu, dlatego bób jest polecany kobietom w ciąży.
Znajdujący się w nim potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo, dzięki obecności magnezu wykazuje działanie antydepresyjne i obniża poziom stresu. Cynk wpływa na poprawę wyglądu skóry, a fosfor reguluje procesy metaboliczne.
Pierwiastki zawarte w ziarnach bobu. takie jak wapń, sód, potas cz magnez, sprawiają, że to warzywo działa zasadotwórczo, dlatego pomaga odkwasić organizm.