2 z 8Zdrowie ukryte w ziarnach bobu
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, zawiera wiele składników odżywczych. Przede wszystkim ma dużo protein, które z powodzeniem mogą zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. W 100 gramach ugotowanego bobu jest aż 7,6 grama białka. Po ten produkt powinny sięgać osoby cierpiące na choroby układu krążenia, które muszą ograniczać spożywanie mięsa.
Zielone ziarna są także bogate w izoflawony i roślinne sterole. Zawierają także lewodopę, czyli aminokwas, działający jak neuroprzekaźnik w mózgu. Lewodopa jest też odpowiedzialna za podnoszenie poziomu testosteronu i zwiększanie syntezy hormonu wzrostu.
Ponadto, bób dostarczy naszemu organizmowi witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wystarczy 100 gramów świeżego bobu, by pokryć 106 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Z tego względu powinny po niego sięgać kobiety w ciąży.
Warzywo wykazuje także wysoką zawartość potasu, który odpowiada m.in. za regulowanie ciśnienia krwi, dlatego jest polecane osobom cierpiącym na nadciśnienie.