Młody bób – dlaczego warto go jeść
1 z 8Jak kupować bób?
Bób należy do roślin strączkowych. W każdym strąku kryje się od trzech do pięciu sporych, nerkowatych nasion. To właśnie one zawierają najwięcej witamin i minerałów. Stanowią także świetne źródło białka.
Młode ziarna bobu są jasnozielone, mają cienką skórkę i - podobnie jak groszek cukrowy - mogą być zjadane na surowo. Te dojrzałe należy wcześniej obgotować. Pamiętajmy, że najwięcej wartości odżywczych jest w skórce!
Na straganach i w supermarketach najczęściej sprzedawany jest łuskany, zapakowany w foliowe worki. Jednak kupując taki produkt, nie mamy pewności, czy jest świeży. Dlatego najlepiej poszukać bobu w strąkach. Zwracajmy uwagę na to, by były one intensywnie zielone, bez śladów pleśni i przebarwień.
Bób możemy przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień, ponieważ po tym czasie traci walory odżywcze.