3 z 6Ryby
Mięso ryb jest niezastąpionym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3, które wzmacniają odporność organizmu, chronią przed chorobami układu krążenia i zapewniają prawidłową pracę mózgu.
Niedobór NNKT powoduje suchość skóry, zwiększa podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Zarówno mięso ryb, jak i zwierząt jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D oraz z grupy B.
Wybierając ryby dla dziecka, warto kupować gatunki oceaniczne. Charakteryzują się one mniejszą zawartością metali ciężkich (jak rtęć, ołów, kadm) oraz substancji toksycznych (jak dioksyny, pestycydy). Do takich ryb należą przede wszystkim: tuńczyk, dorsz, morszczuk, łosoś. Ryby najlepiej podawać w postaci gotowanej lub duszonej z dużą ilością warzyw.