Melisa nie tylko na uspokojenie
Melisa lekarska ze względu na wydzielany aromat jest nazywana także cytrynowym zielem. Roślina wykazuje liczne właściwości lecznicze. Co ciekawe, jest ceniona nie tylko przez zielarzy, ale także pszczelarzy, ponieważ jej zapach przyciąga owady produkujące miód.
Melisa rośnie do wysokości około 90 centymetrów. Kwitnie od czerwca do września, ma białe lub żółtawe kwiaty. Owalne, jasnozielone liście wydzielają silny, cytrynowy zapach.
W ziołolecznictwie wykorzystuje się górne części pędów z dobrze wykształconymi liśćmi, które zbiera się najpierw w czerwcu (przed okresem kwitnienia), a potem w sierpniu.
Melisa może z powodzeniem rosnąć w domu, na kuchennym parapecie. Młode listki są najlepsze do przyrządzania relaksujących herbatek.
Co się kryje w listkach melisy?
Liście melisy lekarskiej zawierają związki terpenowe (geraniol, linalol), związki trójterpenowe (kwas ursolowy, oleanolowy), garbniki, kwasy organiczne (chlorogenowy, kawowy), substancje goryczkowe, sole mineralne i flawonoidy.
Ponadto znajdziemy w niej witaminy – B1, B2, C, kumaryny, enzymy oraz cukry. Obecne są w niej także cytral i cytrynelol, które odpowiadają za charakterystyczny cytrynowy zapach olejku melisowego.
Na skołatane nerwy i spokojny sen
Melisa znana jest ze swojego uspokajającego działania. Pomaga wyciszyć się w stanach pobudzenia nerwowego, stresu czy w zaburzeniach snu. Redukuje także uczucie niepokoju i zagrożenia.
Napary z melisy można również stosować w zespole przewlekłego zmęczenia oraz stanach lękowych i nerwicach wegetatywnych, ponieważ bardzo silne oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy.
Ponadto melisa przynosi ukojenie w bólach głowy, także tych migrenowych. Może być stosowana również przy nerwicy serca, w stanach depresyjnych i melancholii. Sprawdzi się także przy problemach z zasypianiem.
Pomoże na skutki przejedzenia
Po napary z melisy warto sięgnąć, kiedy męczy nas niestrawność, ponieważ zwiększają one nieznacznie wydzielanie soku żołądkowego i żółci, dzięki czemu ułatwiają trawienie i pobudzają apetyt. Melisa przyniesie ulgę, zwłaszcza po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw, takich jak bigos czy grochówka.
Herbatkę z melisy można również stosować w stanach skurczowych jelit i dróg żółciowych, które wywołują ból, a czasem kolkę. Ponadto wykazuje działanie wiatropędnie i lekko moczopędne.
Kiedy jeszcze warto stosować melisę?
Picie herbatki z melisy pomoże zapobiec miażdżycy, ponieważ zawarte w tej roślinie substancje przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto hamuje proces utleniania lipidów w wątrobie, zapobiegając jej stłuszczeniu oraz innym schorzeniom.
Napar z liści stosuje się także jako środek łagodzący bóle miesiączkowe. Pomoże również przy skąpym miesiączkowaniu lub jego zmiennym nasileniu.
Melisa poprawia pamięć i koncentrację. Jest też skutecznym lekiem na obniżenie gorączki. Ze względu na swoje właściwości, stosuje się ją u pacjentów z nadczynnością tarczycy.
Taniny oraz kwasy fenolowe zawarte w jej liściach działają antybakteryjnie i antywirusowo, dlatego używa się ich do produkcji maści na opryszczkę wargową. Olejek pomoże natomiast złagodzić ból po ukąszeniach owadów.
Melisa hamuje rozwój bakterii, które powodują zapalenie dziąseł. Wystarczy więc raz dziennie płukać jamę ustną wyciągiem z liści, aby pozbyć się dolegliwości.
Bezpieczna dla kobiet w ciąży i dzieci
Przyszłe mamy mogą bez obaw sięgać po herbatkę z liści melisy. Doskonale łagodzi dokuczliwe mdłości w pierwszym trymestrze ciąży.
Melisa jest także bezpieczna dla dzieci. Ze względu na jej właściwości redukujące nadmiar flegmy jest polecana jako lek dla maluchów w czasie przeziębień, grypy, kaszlu i kataru.
Ponadto, dostępne na rynku uspokajające herbatki dla dzieci zawierają w swoim składzie właśnie melisę.
Owocowa herbatka z melisy - na stres i problemy ze snem
Składniki:
- 2 szklanki suszonych liści melisy;
- 1 szklanka pączków róż;
1 szklanka kwiatów pomarańczy.
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i przesyp do metalowej puszki. Aby przygotować herbatę, zalej dwie czubate łyżeczki owocowo-ziołowej mieszanki 250 ml gorącej wody. Możesz posłodzić miodem do smaku.