Maliny w ciąży - czy można je jeść?

Owoce i liście malin są wykorzystywane od stuleci w leczeniu wielu dolegliwości. Ich terapeutyczne działanie zostało opisane po raz pierwszy w 1597 roku. Mimo iż owoce są bardzo zdrowe, niektóre kobiety w ciąży mają wątpliwości, czy mogą spożywać je bez obaw.

Maliny w ciąży - czy można je jeść?Maliny w ciąży - czy można je jeść?
Źródło zdjęć: © 123rf

Jak powstał mit?

Przez lata powtarzano, że maliny to owoc zakazany dla kobiet spodziewających się dziecka. I  chociaż nikt oficjalnie nie potwierdził tych informacji, to przekazywane z ust do ust sprawiły, że maliny stały się produktem, który kobiety ciężarne unikały za wszelką cenę. Również tych pod postacią herbatek owocowych.

Okazuje się jednak, że ani owoce ani ich liście nie wywołują niepożądanych skutków mogących zagrażać zdrowiu kobiet czy ich dzieci.

Maliny dla ciężarnych

Liście maliny są stosowane w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego, pomagają pozbyć się biegunki, usprawniają działanie układu oddechowego, wykorzystuje się je przy problemach z sercem, w trakcie gorączki, cukrzycy oraz niedoboru witamin.

Masz dość komarów? Wypróbuj trik z cebulą

Wspomagają pocenie się, wydalanie moczu oraz produkcję żółci. Niektórzy korzystają z liści maliny w celu oczyszczenia organizmu. Są one popularne również wśród kobiet, którym dokuczają bolesne i obfite miesiączki.

Uchodzą za doskonałe remedium na poranne mdłości. Liście stosuje się także w profilaktyce poronienia oraz w celu ułatwienia porodu. W związku z tym nie ma powodu, by w czasie ciąży rezygnować z malin. Herbaty oraz napary z liści wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mięśnia macicy i mogą sprawić, że poród będzie trwał krócej. Zaleca się je pić na kilka tygodni przed planowaną datą przyjścia na świat dziecka.

Są doskonałym źródłem witaminy C, magnezu, żelaza i stanowią smaczny element diety. Liście można wykorzystać również w leczeniu wysypki skórnej oraz bólu gardła, wystarczy przyłożyć je do skóry. Wykazują również działanie odprężające i uspokajające.

Zdrowa dieta w ciąży

Zbilansowana, bogata w składniki odżywcze dieta jest kluczowa dla kobiet spodziewających się dziecka. Warto zadbać o jadłospis, nawet jeśli przyjmuje się dodatkowe porcje witamin w postaci suplementów diety.

W menue kobiety w ciąży nie może zabraknąć produktów pełnoziarnistych, które są bogate w błonnik oraz składniki odżywcze, na przykład żelazo oraz witaminy z grupy B. To one uwalniają energię wolniej, dzięki czemu poziom cukru we krwi jest stabilny.

Zawartość błonnika pomaga uniknąć zaparć, które są częstym problemem kobiet spodziewających się dziecka. Cenne dla kobiet w ciąży są również zielone liściaste warzywa: brokuły, szpinak oraz kapusta. Mają w sobie dużo kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko wystąpienia u dziecka wad cewy nerwowej, takich jak rozszcz kręgosłupa.

Liściaste warzywa zawierają także dużo żelaza, potasu, wapnia oraz magnezu. Ciężarne kobiety powinny spożywać także truskawki, maliny, jagody oraz wiśnie. Owoce te można dodać do jogurtu lub spożywać same. Mają w sobie dużo antyoksydantów, kwasu foliowego, błonnika oraz witaminy C.

Warto jeść także rośliny strączkowe. To doskonałe źródło białka, błonnika, kwasu foliowego oraz wapnia. W jadłospisie powinny znaleźć się także tłuste ryby: świeży tuńczyk, łosoś, makrela, śledź oraz sardynki. Mają one w sobie dużo kwasu omega-3, kluczowego dla rozwoju nerwowego płodu.

Nie należy zapominać o bananach. Jeśli kobieta w ciąży nie lubi mleka, powinna przekonać się do jogurtu, który dostarcza dużo wapnia i pomaga zapobiegać osteoporozie u dzieci.

W przerwach między posiłkami warto sięgnąć po nasiona słonecznika, dyni oraz sezamu. Oprócz kwasów omega-3 mają w sobie potas, cynk, żelazo, wapń i wiele witamin. W ciąży nie należy rezygnować z jaj – to świetne źródło białka oraz witamin D, A i B12.

Wskazane jest także spożywanie moreli. Zawierają one dużo żelaza, a także kwasu foliowego, wapnia i magnezu oraz beta-karoten – roślinną postać witaminy A bezpieczną dla ciężarnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje