7 z 8Lody marchewkowe z cynamonem na piękną cerę
Regularne jedzenie marchewki świetnie wpłynie na naszą cerę. Zawarty w niej beta-karoten poprawia wygląd skóry, a także ochroni ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Ponadto jedzenie marchewki sprawi, że zmarszczki delikatnie się wygładzą. Beta-karoten nie tylko nadaje naszej skórze ładny odcień, ale także korzystnie wpływa na wzrok. Koniecznie wypróbuj przepis na marchewkowo-cynamonowe lody.
Składniki:
- 2 duże marchewki;
- 300 ml skondensowanego mleka słodzonego;
- 1,5 szklanki tłustego mleka;
- 250 ml śmietany kremówki;
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego;
- 1 łyżeczka masła,;
- pół łyżeczki cynamonu;
- szczypta soli.
Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. W rondelku podgrzej masło, miód, sól i cynamon. Warzywo ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej powstałym sosem. Przykryj folią i wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Upiecz do miękkości.
Do garnka wlej jedno i drugie mleko, dodaj upieczone marchewki razem z syropem, podgrzej na małym ogniu, a następnie zblenduj. Masę odcedź na sitku i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia ubij dobrze schłodzoną kremówkę i dodaj ją do masy marchewkowej. Całość wymieszaj, przełóż do maszynki do lodów i dalej postępuj zgodnie z zaleceniami producenta.