Kwas DHA, równie cenny jak foliowy. Wskazany dla kobiet w ciąży

Lekarze przypominają ciężarnym o zażywaniu kwasu foliowego, który zapobiega wadom cewy nerwowej, ale równie cenny jest kwas DHA. Należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy kwasów omega-3. Jego zażywanie przez przyszłe mamy zmniejsza o 85 proc. ryzyko wczesnego porodu oraz stanów przedrzucawkowych. Kwas ten to także cenny budulec dla rozwijającego się mózgu dziecka. Jego przyjmowanie jest szczególnie ważne w trzecim trymestrze ciąży, wtedy bowiem układ nerwowy szybko się rozwija.

Naukowcy uważają, że maluchy, których matki w czasie ciąży przyjmowały kwas DHA są mniej podatne na alergię i astmę czy nawet na choroby układu krążenia.

Najwięcej znajdziemy go w rybach takich jak: śledź, łosoś czy sardynki. Bogate w tę cenną substancję są także algi. Przeczytaj także: Jedna z najczęściej diagnozowanych chorób skóry u dzieci - jak zmienia życie?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dorota Krupińska-Ziętkowska

/ 5Śledzie

Śledzie to popularne, smaczne i zdrowe ryby. W swoim składzie mają cenny kwas omega-3. Są źródłem witaminy A, D oraz E. Bogate są także w witaminy z grupy B. 100 gramów śledzia pokrywa w 20 proc. zapotrzebowanie na witaminę B 6 i B 12. Ponadto poprawiają nastrój, podnosząc poziom serotoniny, która nazywana jest hormonem szczęścia. Dobrze wpływają także na pamięć.

Przeczytaj także: Jak prawidłowo karmić piersią?

/ 5Pstrąg

Obraz

Pstrąg wśród wszystkich ryb słodkowodnych ma najwięcej kwasów omega-3. W 100 gramach zawiera 2360 mg kwasu DHA . Wystarczą dwie porcje tygodniowo, by zapewnić pełne zapotrzebowanie na ten ważny składnik. Ponadto pstrąg jest źródłem witamin z grupy B. Zawiera witaminę A, cenną dla oczu i D, która wpływa na układ kostny i zęby. Jest źródłem witaminy E, zwaną witaminą młodości.

/ 5Sardynki

Najlepiej spożywać je w całości, wraz z ościami. Mowa o sardynkach. Te małe, smaczne rybki są źródłem kwasów DHA, w 100 gramach zawierają 1000 mg tej cennej substancji. Sardynki są także źródłem witaminy B 12, D i białka. Polecane są świeże, z których przyrządzić można pyszne dania. W kuchni śródziemnomorskiej serwowane są jako przystawka.

/ 5Łosoś

Obraz
© 123RF

Łosoś jest bogatym źródłem kwasów omega-3. W 100 gramach tej smacznej ryby mieści się 2860 mg kwasów EPA i DHA.Ta ilość zaspokaja w 100 proc. zapotrzebowanie na ten składnik. Jest także źródłem potasu, magnezu i żelaza. Zawiera również cynk, miedź, fosfor i selen. Podobnie jak inne ryby w swoim składzie ma witaminy z grupy B, które usprawniają układ nerwowy i zmniejszają stres. Świetnie redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów.

/ 5Algi

Obraz
© 123RF

Kobiety w ciąży, które mają dietę ubogą w ryby mogą kupić specjalne suplementy zawierające kwas DHA. Pozyskuje się go z alg morskich. Jak zapewniają producenci, rośliny uprawiane są w bezpiecznych i spełniających wszelkie wymogi warunkach. Ginekolodzy zalecają ciężarnym mamom dzienną dawkę w wysokości 200-300 mg, a nawet można ją zwiększyć do 600 mg, w przypadku diety ubogiej w ryby.

Przeczytaj także:

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące