Kwas DHA, równie cenny jak foliowy. Wskazany dla kobiet w ciąży
Lekarze przypominają ciężarnym o zażywaniu kwasu foliowego, który zapobiega wadom cewy nerwowej, ale równie cenny jest kwas DHA. Należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy kwasów omega-3. Jego zażywanie przez przyszłe mamy zmniejsza o 85 proc. ryzyko wczesnego porodu oraz stanów przedrzucawkowych. Kwas ten to także cenny budulec dla rozwijającego się mózgu dziecka. Jego przyjmowanie jest szczególnie ważne w trzecim trymestrze ciąży, wtedy bowiem układ nerwowy szybko się rozwija.
Naukowcy uważają, że maluchy, których matki w czasie ciąży przyjmowały kwas DHA są mniej podatne na alergię i astmę czy nawet na choroby układu krążenia.
Najwięcej znajdziemy go w rybach takich jak: śledź, łosoś czy sardynki. Bogate w tę cenną substancję są także algi. Przeczytaj także: Jedna z najczęściej diagnozowanych chorób skóry u dzieci - jak zmienia życie?
Śledzie
Śledzie to popularne, smaczne i zdrowe ryby. W swoim składzie mają cenny kwas omega-3. Są źródłem witaminy A, D oraz E. Bogate są także w witaminy z grupy B. 100 gramów śledzia pokrywa w 20 proc. zapotrzebowanie na witaminę B 6 i B 12. Ponadto poprawiają nastrój, podnosząc poziom serotoniny, która nazywana jest hormonem szczęścia. Dobrze wpływają także na pamięć.
Przeczytaj także: Jak prawidłowo karmić piersią?
Pstrąg
Pstrąg wśród wszystkich ryb słodkowodnych ma najwięcej kwasów omega-3. W 100 gramach zawiera 2360 mg kwasu DHA . Wystarczą dwie porcje tygodniowo, by zapewnić pełne zapotrzebowanie na ten ważny składnik. Ponadto pstrąg jest źródłem witamin z grupy B. Zawiera witaminę A, cenną dla oczu i D, która wpływa na układ kostny i zęby. Jest źródłem witaminy E, zwaną witaminą młodości.
Przeczytaj także: Jako dziecko wypalał 40 papierosów dziennie.Zobacz jak teraz wygląda
Sardynki
Najlepiej spożywać je w całości, wraz z ościami. Mowa o sardynkach. Te małe, smaczne rybki są źródłem kwasów DHA, w 100 gramach zawierają 1000 mg tej cennej substancji. Sardynki są także źródłem witaminy B 12, D i białka. Polecane są świeże, z których przyrządzić można pyszne dania. W kuchni śródziemnomorskiej serwowane są jako przystawka.
Przeczytaj także: Niegroźny wierszyk przedszkolaka czy dyskryminacja. Rodzice oburzeni
Łosoś
Łosoś jest bogatym źródłem kwasów omega-3. W 100 gramach tej smacznej ryby mieści się 2860 mg kwasów EPA i DHA.Ta ilość zaspokaja w 100 proc. zapotrzebowanie na ten składnik. Jest także źródłem potasu, magnezu i żelaza. Zawiera również cynk, miedź, fosfor i selen. Podobnie jak inne ryby w swoim składzie ma witaminy z grupy B, które usprawniają układ nerwowy i zmniejszają stres. Świetnie redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Przeczytaj także: Lepiej nie jedz tego na śniadanie. Szybko będziesz głodny
Algi
Kobiety w ciąży, które mają dietę ubogą w ryby mogą kupić specjalne suplementy zawierające kwas DHA. Pozyskuje się go z alg morskich. Jak zapewniają producenci, rośliny uprawiane są w bezpiecznych i spełniających wszelkie wymogi warunkach. Ginekolodzy zalecają ciężarnym mamom dzienną dawkę w wysokości 200-300 mg, a nawet można ją zwiększyć do 600 mg, w przypadku diety ubogiej w ryby.
Przeczytaj także: