Kobiety, które regularnie spożywają sztuczne słodziki, mają więcej problemów z zajściem w ciążę
Nowe badanie polegało na analizie szans na zajście w ciążę przez in vitro wśród kobiet spożywających poszczególne produkty. Okazało się, że badane, które spożywały sztuczne słodziki wykazywały gorszą jakość jajeczek i zarodków. Zamienniki cukru w napojach doprowadziły również do deformacji płodu.
Naukowcy twierdzą, że przyszłe matki, które stosują sztuczne słodziki w żywności produkują gorsze jajeczka i zarodki.
Choć powszechnie uważa się, że używanie sztucznych substancji słodzących jest zdrowsze niż spożywanie cukru, obie opcje podnoszą ryzyko pogorszenia jakości embrionu. Jednak sztuczne słodziki mogą też powodować deformację płodu.
Wyniki przeprowadzono wśród kobiet poddawanych leczeniu niepłodności i przedstawiono na kongresie Amerykańskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu w Stanach Zjednoczonych.
Badanie przeprowadzono wśród 5214 kobiet, z którymi przeprowadzono wywiad na temat ich nawyków żywieniowych. W ciągu dwóch lat, naukowcy obserwowali 5,548 komórek jajowych pobranych od kobiet poddawanych leczeniu niepłodności.
Naukowcy zauważyli, że kobiety, które często spożywały sztuczne słodziki były bardziej skłonne do produkcji jajeczek z wadami.
„Pacjenci powinni być poinformowani o niekorzystnym wpływie cukru i sztucznych słodzików przede wszystkim na szanse sukcesu porodu w przypadku kobiet po in vitro” – mówi główny autor badania Gabriela Halpern.
„To bardzo interesujące badanie, które sugeruje, że ‘fałszywa obietnica’ sztucznych substancji słodzących, które znajdują się w wielu zimnych napojach oraz dodawane są do gorących, takich jak kawa czy herbata, mogą mieć znaczący wpływ na jakość i potencjał płodności jajeczek kobiecych, a to może wpłynąć na dalsze szanse na poczęcie” – mówi profesor Adam Balen, przewodniczący Brytyjskiego Towarzystwa Płodności.
Środowisko, w którym komórka jajowa rozwija się jest bardzo wrażliwe na wpływy zewnętrzne i nie powinniśmy lekceważyć potencjalnych skutków dodatków do żywności dla zdrowia zarodka.
Zarówno kobiety jak i mężczyźni, którzy planują poczęcie potomka powinni być świadomi znaczenia zdrowego odżywiania.
„Poza tym, kobiety, które używają sztucznych słodzików i cukru, często borykają się z otyłością i nadwagą. Zalecane jest, aby osoby planujące ciążę schudły, co z pewnością zwiększy płodność” – powiedziała Catherine Collins, dietetyk i rzecznik Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetycznego.
W przedstawionych danych nie definiuje się wielkość porcji, ani częstotliwości spożywania napojów sztucznie słodzonych.
Udowodniony jest wpływ zwiększonej częstotliwości spożywania sztucznych słodzików na płodność lecz nie odnotowano, jakie to są ilości.
Nie ma więc wiarygodnych danych, które mówią o ilości słodzika, jakie powinny spożywać kobiety w ciąży, aby zwiększyć swoją płodność.
Jeśli kobieta pragnie zajść w ciążę, z pewnością w pewnym stopniu wyeliminuje cukier ze swojej diety, dzięki czemu ograniczy ilość kalorii i będzie panować nad poziomem cukru we krwi.