Kalafior - warzywo o wielu właściwościach
Choć to warzywo przez wielu znane i lubiane, nie każdy zdaje sobie sprawę z jego właściwości. Tymczasem kalafior to bogactwo wielu substancji odżywczych.
Poprawia pracę jelit, wzmacnia odporność i przede wszystkim – chroni przed powstaniem nowotworów. Najnowsze badania na ten temat opublikowali niedawno naukowcy w European Journal of Cancer.
1. Kalafior - lekarstwo na raka
Właściwości antynowotworowe kalafiora znane są od lat. Warzywo zawiera substancję o nazwie sulforafan, która ma niesamowitą moc.
W odpowiednich dawkach mechanizm działania sulforafanu przypomina chemioterapię: może niszczyć komórki nowotworowe, utrudniać ich namnażanie, zapobiegać przerzutom.
Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z leczenia.
Kalafior to broń na raka prostaty, ale nie tylko. W badaniach opublikowanych na łamach European Journal of Cancer, naukowcy dowodzą, że warzywo pomaga zwalczać także raka żołądka.
Specjaliści przeanalizowali dane 32 tysięcy pacjentów, którzy zmagali się z nowotworem żołądka biorąc pod uwagę dietę, jaką stosowali chorzy.
Doszli do wniosku, że spożywanie białych warzyw, takich jak właśnie kalafior, łagodzi objawy raka i ogranicza jego rozwój. A to wszystko dzięki witaminie C i sulforafanowi.
Podobne badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Stanu Teksas. Na łamach International Journal od Cancer sugerują, że spożywanie kalafiora może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór pęcherza.
Za tak pozytywne właściwości odpowiadają przeciwutleniacze z grupy izotiocyjanów (np. sulforafan).
Substancje te neutralizują wolne rodniki, które w nadmiarze mogą spowodować zmutowanie i nowotworzenie się komórek, a co za tym idzie – rozwój raka.
Ustalono także, że już 50 g warzyw nie zawierających skrobi (np. brokuła, kalafiora, kapusty czy rzepy) może sprawić, że aż o 28 procent mniej będziemy narażeni na zachorowanie na nowotwór jamy ustnej, gardła i krtani.
2. Właściwości kalafiora
Kalafior ma jednak nie tylko właściwości pomagające zapobiegać rakowi i wstrzymaywać jego rozwój.
Warzywo zawiera długą listę składników, które maja pozytywny wpływ na ludzki organizm.
Otwiera ją błonnik pokarmowy, regulujący pracę jelit. kalafior jest też skarbnicą potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, rzadko występującego w przyrodzie jodu i fluoru.
Wszystkie te substancje budują odporność na wirusy, działają krwiotwórczo, łagodzą objawy stresu, poprawiają koncentrację. Dodatkowo zawartość witaminy z grupy B pozwala poprawę funkcjonowania układu nerwowego i sercowego.
Kalafior jest także bronią w walce z nadwagą. Doskonale spisuje się podczas diet redukcyjnych, ponieważ jest warzywem i niskiej zawartości energetycznej. Wkomponuj go w jadłospis, a przekonasz się, że będzie on nie tylko zdrowy, ale także urozmaicony.
Najczęściej w sklepach i na straganach dostępny jest kalafior w kolorze białym, ale to warzywo ma wiele odmian. Warto spróbować kalafiorów o zabarwieniu fioletowym, pomarańczowych czy zielonym. Są równie zdrowe i smaczne.