Kalafior - warzywo o wielu właściwościach

Choć to warzywo przez wielu znane i lubiane, nie każdy zdaje sobie sprawę z jego właściwości. Tymczasem kalafior to bogactwo wielu substancji odżywczych.

Poprawia pracę jelit, wzmacnia odporność i przede wszystkim – chroni przed powstaniem nowotworów. Najnowsze badania na ten temat opublikowali niedawno naukowcy w European Journal of Cancer.

1. Kalafior - lekarstwo na raka

Właściwości antynowotworowe kalafiora znane są od lat. Warzywo zawiera substancję o nazwie sulforafan, która ma niesamowitą moc.

Zobacz film: "Biały szum trzykrotnie skraca czas potrzebny niemowlęciu do zaśnięcia"

W odpowiednich dawkach mechanizm działania sulforafanu przypomina chemioterapię: może niszczyć komórki nowotworowe, utrudniać ich namnażanie, zapobiegać przerzutom.

Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z leczenia.

Kalafior to broń na raka prostaty, ale nie tylko. W badaniach opublikowanych na łamach European Journal of Cancer, naukowcy dowodzą, że warzywo pomaga zwalczać także raka żołądka.

Specjaliści przeanalizowali dane 32 tysięcy pacjentów, którzy zmagali się z nowotworem żołądka biorąc pod uwagę dietę, jaką stosowali chorzy.

Doszli do wniosku, że spożywanie białych warzyw, takich jak właśnie kalafior, łagodzi objawy raka i ogranicza jego rozwój. A to wszystko dzięki witaminie C i sulforafanowi.

Podobne badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Stanu Teksas. Na łamach International Journal od Cancer sugerują, że spożywanie kalafiora może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór pęcherza.

Za tak pozytywne właściwości odpowiadają przeciwutleniacze z grupy izotiocyjanów (np. sulforafan).

Substancje te neutralizują wolne rodniki, które w nadmiarze mogą spowodować zmutowanie i nowotworzenie się komórek, a co za tym idzie – rozwój raka.

Ustalono także, że już 50 g warzyw nie zawierających skrobi (np. brokuła, kalafiora, kapusty czy rzepy) może sprawić, że aż o 28 procent mniej będziemy narażeni na zachorowanie na nowotwór jamy ustnej, gardła i krtani.

2. Właściwości kalafiora

Kalafior ma jednak nie tylko właściwości pomagające zapobiegać rakowi i wstrzymaywać jego rozwój.

Warzywo zawiera długą listę składników, które maja pozytywny wpływ na ludzki organizm.

Kalafior - warzywo o wielu właściwościach
Kalafior - warzywo o wielu właściwościach (123RF)

Otwiera ją błonnik pokarmowy, regulujący pracę jelit. kalafior jest też skarbnicą potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, rzadko występującego w przyrodzie jodu i fluoru.

Wszystkie te substancje budują odporność na wirusy, działają krwiotwórczo, łagodzą objawy stresu, poprawiają koncentrację. Dodatkowo zawartość witaminy z grupy B pozwala poprawę funkcjonowania układu nerwowego i sercowego.

Kalafior jest także bronią w walce z nadwagą. Doskonale spisuje się podczas diet redukcyjnych, ponieważ jest warzywem i niskiej zawartości energetycznej. Wkomponuj go w jadłospis, a przekonasz się, że będzie on nie tylko zdrowy, ale także urozmaicony.

Najczęściej w sklepach i na straganach dostępny jest kalafior w kolorze białym, ale to warzywo ma wiele odmian. Warto spróbować kalafiorów o zabarwieniu fioletowym, pomarańczowych czy zielonym. Są równie zdrowe i smaczne.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.