Jedzenie, które może zwiększać ryzyko zgonu. Wielkie francuskie badania potwierdzają

Wpływ diety na stan zdrowia nie budzi wątpliwości. Jakość spożywanych posiłków przekłada się na poziom funkcjonowania całego ciała. Zauważono, że przetworzona żywność może realnie skracać czas życia. Sprawdź, czego unikać.

Przetworzona żywność zwiększa ryzyko śmierci i zachorowania na raka Przetworzona żywność zwiększa ryzyko śmierci i zachorowania na raka
Źródło zdjęć: © 123rf.com 

Przetworzona żywność może powodować przedwczesną śmierć

Francuscy naukowcy dokonali analiz wpływu spożywanej żywności na prognozowaną długość życia. Pod lupę wzięto żywność przetworzoną, czyli dania gotowe do spożycia dostępne w masowej sprzedaży.

Naukowcy zauważyli, że ich regularne spożycie zwiększa prawdopodobieństwo przedwczesnego zgonu. Wyniki badań opublikowane zostały przez American Medical Association w "JAMA Internal Medicine".

Na przestrzeni 8 lat analizowano dietę i stan zdrowia 45 tys. osób po 45. r.ż. Co pół roku weryfikowano ich stan zdrowia i jakość żywienia. Po siedmiu latach badań odnotowano blisko 700 zgonów.

Jak wysokoprzetworzone produkty wpływają na organizm?

Procesy przetwórcze oraz chemiczne dodatki, okazują się dużo bardziej szkodliwe niż dotychczas sądzono. Mathilde Touvier, stojąca na czele zespołu badawczego z Université de Paris ostrzega, że o 10 proc. większe spożycie żywności przetworzonej powodowało wzrost ryzyka zgonu aż o 15 proc.

Produkty, które uchodzą za najbardziej niebezpieczne, to sosy i zupy instant, gotowe sosy w słoikach, gotowe dania o przedłużonej trwałości, pakowane pieczywo o przedłużonej trwałości, parówki, mrożone dania gotowe, pasteryzowana żywność w słoikach, mięsne konserwy.

Przetworzona żywność może powodować raka

Żywność przetworzona poddawana jest wieloetapowej obróbce chemicznej i termicznej, wzbogacana o środki spulchniające, zmiękczające, wiążące konsystencję, wzmacniające kolor, smak i zapach. Znajduje się w nich również dużo cukru i soli. Zbyt mało jest natomiast błonnika i cennych witamin.

Zauważono, że osoby, które chętnie sięgają po przetworzoną żywność, również częściej zapadają na choroby nowotworowe. Trwają badania na zwierzętach mające na celu wyizolowanie konkretnych kancerogennych składników.

Zespół Mathilde Touvier opracował również badania dotyczące żywności ekologicznej i jej wpływu na rozwój nowotworów. Chociaż statystycznie osoby gustujące w ekologicznej żywności rzadziej chorują na raka, nie wykazano bezpośrednich związków między takim jedzeniem a zmniejszonym ryzykiem chorób nowotworowych. Warto jednak uwzględniać ten fakt w profilaktyce.

Żywność wysokoprzetworzona jest częściej konsumowana przez osoby niezamożne. Produkuje się ją na masową skalę, jest powszechnie dostępna i tania. Fakt, że lepszej jakości żywność jest droga, przyczynia się do pogarszania stanu zdrowia osób, które już i tak mają gorszą sytuację materialną i społeczną. Autorka badań Mathilde Touvier alarmuje, że podstawą profilaktyki powinno być wyrównanie szans na dostęp na zdrowego żywienia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje