Jedzenie bogate w witaminę D 

Witamina D może być syntetyzowana w organizmie ludzkim na skutek działania promieniowania słonecznego.

Niemniej jednak, nie jest to wystarczająca ilość, aby zapewnić mu prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego konieczne jest również dostarczanie tej witaminy wraz z pożywieniem.

Obraz
Maria Krasicka

/ 9Rola witaminy D w organizmie

Obraz

Witamina D odgrywa kluczową rolę między innymi w procesie mineralizacji kości.

Jej niedostatek może doprowadzić do zmniejszenia masy kostnej oraz do ogólnego zmniejszenia wytrzymałości kości.

Poza tym wspomaga ona przyswajanie wapnia w układzie pokarmowym oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.

/ 9Żywność bogata w witaminę D

Obraz

Pokarmy bogate w witaminę D są naprawdę liczne. Zwracając uwagę na spożywane każdego dnia wyroby żywnościowe, możesz skutecznie uniknąć niedoboru tej witaminy.

Dowiedz się, jakie produkty obfitują w witaminę D.

/ 9Tłuste ryby

Obraz

Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela czy tuńczyk, stanowią bogate źródło witaminy D.

Co więcej, są też źródłem pełnowartościowego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.

/ 9Żywność wzbogacona o witaminę D

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PENEBAR / CC BY

Obecnie na rynku spożywczym można znaleźć żywność wzbogaconą o witaminę D, taką jak:

  • płatki śniadaniowe,
  • sok pomarańczowy,
  • mleko oraz jogurty.

Wystarczy zapoznać się z etykietą produktu, aby upewnić się, że zawiera on w składzie duże ilości tej cennej dla organizmu substancji.

/ 9Jajka

Obraz

Przy użyciu jajek można w szybki sposób przyrządzić sycący i smaczny posiłek.

Warto wiedzieć, że poza zawartą w żółtku witaminą D, jajka stanowią również źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które wywierają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

/ 9Wątróbka

Obraz
© Shutterstock

Wątróbkę można kochać bądź wręcz na odwrót – nie znosić jej.

Warto jednak wiedzieć, że jest to źródło cennej dla organizmu witaminy D. Poza tym w jej składzie zawarte są pokaźne ilości łatwo przyswajalnego w układzie pokarmowym żelaza.

/ 9Ser żółty

Obraz

W porównaniu z wcześniej wymienionymi produktami, ser żółty zawiera w sobie najmniej witaminy D.

Jako częsty dodatek do kanapek, sałatek czy jajecznicy, może przyczynić się do częściowego pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu na tę substancję.

/ 9Grzyby

Obraz

Być może nie wiedziałaś, ale grzyby również stanowią źródło witaminy D niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dlatego od dzisiaj zadbaj o to, aby pieczarki stanowiły częsty dodatek w przyrządzanych przez ciebie posiłkach takich jak: jajecznica, zupy czy gulasz.

/ 9Śmietana

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Cassidy / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Śmietana to źródło wielu witamin, takich jak: A, C, D oraz E.

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w tym produkcie, w kuchni lepiej wykorzystywać go z umiarem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące