Jakie mleko wybrać?
Powstaje po zmieleniu migdałów i dokładnym wymieszaniu ich z wodą. Ma kremową konsystencję i orzechowy smak. To dobra opcja dla osób, które mają uczulenie na laktozę i nie mogą jeść nabiału. Warto sięgnąć po mleko migdałowe, ponieważ dostarcza magnezu, wapnia, selenu oraz witaminy E. Pozytywnie wpływa na metabolizm, zdrowie kości i system odpornościowy. Ma mało kalorii, nie zawiera cholesterolu i cukru. Minus? Niska zawartość białka – należy o tym pamiętać podając mleko migdałowe dzieciom, które bardzo potrzebują protein do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Mleko krowie
Tradycyjne mleko to doskonałe źródło białka, wapnia oraz witaminy B12, którą znajdziemy wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest bardzo ważna, ponieważ odpowiada za działanie układu nerwowego oraz mózgu. Mleko krowie ma właściwości alkalizujące, dzięki czemu neutralizuje kwasy w jamie ustnej i zapobiega tworzeniu się próchnicy. Z tego powodu powinno znaleźć się w diecie dzieci oraz dorosłych. Należy pamiętać, że zwykłe mleko zawiera więcej tłuszczu od roślinnych odpowiedników.
Mleko ryżowe
Mleko ryżowe jest hipoalergiczne, ma mało tłuszczu i nie zawiera laktozy. Jest świetnym źródłem magnezu – związku mineralnego, które brakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłych. Niedobór sprawia, że jesteśmy zestresowani, cierpimy na bolesne skurcze mięśni i mamy problemy ze snem. Zanim skusimy się na mleko ryżowe w sklepie pamiętajmy, że zawiera mniej białka i wapnia od krowiego, a przy tym sporo naturalnych cukrów.
Mleko sojowe
Warto wybrać mleko sojowe, jeśli zależy nam na dawce protein oraz błonnika bez laktozy. Soja zawiera jednak fitoestrogeny, które mogą przyczyniać się do zaburzeń gospodarki hormonalnej organizmu. Nie jest polecane dzieciom, ponieważ należy do napojów o wysokiej zawartości tłuszczu i nie zapewnia porcji wapnia, który jest istotny dla kości i zębów maluchów.
Mleko konopne
Nasiona konopi są bardzo uniwersalne – można jeść je jako dodatek do potraw, a także zrobić mleko roślinne o lekko orzechowym, kremowym smaku. Czy warto je pić? Mleko konopne dostarcza głównie zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Sprawdzi się w przypadku alergików, którzy nie mogą spożywać laktozy.