5 z 8Pałka wodna w kuchni? Czemu nie
Pałkę szerokolistną wykorzystuje się nie tylko w medycynie, ale także celach kulinarnych. Niemal wszystkie części tej rośliny są jadalne. Ugotowane lub upieczone kłącza mogą z powodzeniem zastąpić ziemniaki do obiadu. Są słodkawe w smaku i pełne skrobi.
Młode pędy pałki o stulonych jeszcze liściach są po ugotowaniu bardzo delikatne, przypominają smakiem szparagi. Nadają się również do smażenia, pieczenia, duszenia.
Świetnie smakują w zupach, potrawach typu curry, farszach do tart, gulaszach, zapiekankach itp., ale warto także jeść je na surowo, dodając do sałatek lub surówek. W kuchni orientalnej pędy pałki stanowią zamiennik bambusa.
Niedojrzałe kwiatostany po ugotowaniu aromatem i smakiem do złudzenia przypominają młode kolby kukurydzy, choć mają zupełnie inną konsystencję.