Mąka ziemniaczana - na żołądek, cerę i włosy
Mąka ziemniaczana ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym, chemicznym i włókienniczym. Znajduje się w każdej kuchni - biały proszek dodaje się do ciasta na pieczywo, wypieków i innych dań. Warto jednak wiedzieć, że tani i popularny produkt można wykorzystać na wiele innych sposobów. Z mąki ziemniaczanej można zrobić kleik, który osłania i regeneruje układ pokarmowy.
Mąka ziemniaczana - idealna na żołądek
Kisiel z mąki ziemniaczanej to doskonałe lekarstwo na problemy z układem pokarmowym. Łagodzi biegunkę, ból brzucha, zmniejsza nudności, redukuje zgagę, a nawet jest pomocny w leczeniu wrzodów. Wszystko to za sprawą właściwości osłaniających wrażliwy żołądek.
Jak zrobić domowy środek na dolegliwości trawienne? Wystarczy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszać z letnią wodą. Zawiesinę należy pić trzy razy dziennie po pół szklanki, aby pozbyć się nieprzyjemnych objawów zatrucia.
Skrobia ziemniaczana - kosmetyk dla noworodków
Skrobię ziemniaczaną można stosować już u noworodków. Produkt zapobiega poceniu się i chroni przed otarciami skóry, dlatego sprawdza się u dzieci jako zasypkę.
Mąkę ziemniaczaną warto też stosować do kąpieli niemowlęcia. Do wanienki należy dodać skrobię rozpuszczoną wcześniej w małej ilości ciepłej wody. Tak przygotowana kąpiel pomoże złagodzić potówki i inne zmiany skórne u dziecka. Poza tym jest skutecznym sposobem na walkę z objawami łojotokowego zapalenia skóry.
Domowa maseczka ze skrobi ziemniaczanej
Miłośniczki kosmetyków domowej roboty mogą wykorzystać mąkę ziemniaczaną do zrobienia maseczki na twarz. Do trzech łyżek skrobi należy dodać trzy łyżki mleka i odrobinę wody. Całość mieszać aż do uzyskania papki o jednolitej konsystencji. Następnie nałożyć na dekolt i twarz. Zmyć po 15 minutach za pomocą ciepłej wody. Skóra po takim zabiegu będzie gładka, promienna, napięta i przyjemna w dotyku.
Zastosowanie mąki ziemniaczanej w kosmetyce
Mąka ziemniaczana ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Może zastąpić suchy szampon do włosów, a dosypana do płynnego szamponu ułatwia rozczesywanie oraz nawilża i nadaje blask kosmykom. Niektóre kobiety przed wykonaniem makijażu nakładają mąkę ziemniaczaną na rzęsy. Dzięki temu po nałożeniu maskary włoski wydają się grubsze i gęściejsze.
Mąka ziemniaczana stosowana jest też często jako puder do twarzy. Produkt działa matująco i nie zatyka porów, dlatego świetnie nadaje się do przypudrowania twarzy. Warto dodać do mąki trochę cynamonu, aby uzyskać bardziej naturalny kolor.
Mąka ziemniaczana w przemyśle spożywczym
Mąka ziemniaczana w przemyśle spożywczym używana jest głównie do zagęszczania sosów i zup. Można się nią wspomóc, jeśli danie ma zbyt rzadką konsystencję. To też główny składnik budyni oraz owocowych kisieli, za którymi przepadają dzieci i dorośli. Wykorzystywana jest także do wypieków ciast i pieczywa, ponieważ opóźnia czerstwienie.
Jak zrobić budyń domowej roboty?
Składniki:
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/4 szklanki cukru,
- ziarenka z jednej laski wanilii,
- szczypta cynamonu,
- 4 żółtka,
- 500 ml mleka.
Mąkę, cukier, żółtka, wanilię i cynamon dokładnie wymieszać w rondelku. Stopniowo dolewać mleko. Postawić garnek na ogniu, podgrzewać i ciągle mieszać, aż składniki się połączą. Masę mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Na koniec krótko zagotować, odstawić i przełożyć do miseczek lub pucharków. Podawać z sosem lub świeżymi owocami.