5 z 7Zawierają antyutleniacze
Dzięki nim wspierają nasz system odpornościowy. Jednym z antyoksydantów zawartym w grzybach jest na selen, który wzmacnia odpowiedź odpornościową, przeciwdziała przeziębieniu oraz stymuluje wytwarzanie limfocytów typu T. Innym bardzo silnym antyutleniaczem jest związek tiolowy o nazwie ergotioneina. Według naukowców, może być on w przyszłości używany nawet do leczenia nowotworów oraz AIDS.
Jeszcze niedawno uważało się, że najbogatszym źródłem ergotioneiny w pokarmie sa kiełki pszenicy oraz wątróbka drobiowa. Po wielu badaniach okazało się, że w grzybach jest jej znacznie więcej. Dla przykładu, boczniaki lub pieczarki mają 5 mg ergotioneiny w 100 g porcji, a takie grzyby, jak reishi, shiitake czy maitake, zawierają jeszcze więcej ergotioneiny, bo nawet do 13 mg w 100 g.
Zobacz także: 3-letni chłopiec bez rączek i nóżek opiekuje się małym braciszkiem. Wideo podbija serca internautów