Czy gotowe dania do podgrzania w kuchence mikrofalowej są zdrowe?
Dania podgrzewane w kuchence mikrofalowej stały się bardzo popularne w ostatnich latach. Wyjątkowo często sięgają po nie mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Ostatnie statystyki wykazały, że rocznie wydaje się tam trzy miliardy euro na gotowe posiłki, przy czym w przeciętnym gospodarstwie domowym spożywa się je na kolację ok. 3 razy w ciągu tygodnia.
Niestety, okazuje się, że w takich produktach można znaleźć wiele niezdrowych składników, w tym klej mięsny, włosy i inne toksyczne chemikalia.
Według dailumail.com.uk, gotowe posiłki oferują klientom tanie, niskiej jakości kawałki mięsa, które są łączone na dwa sposoby. Pierwszym był dodatek transglutaminazy, powszechnie znanej jako klej mięsny. Ten wyjątkowo silny enzym wiąże kawałki surowego mięsa w celu utworzenia jednolitego kawałka. Drugi proces polegał na stosowaniu kolagenu, który jako białko pozyskiwane z tusz zwierzęcych, może występować w postaci proszku. Dzięki temu, w połączeniu z wodą przypomina wyglądem i smakiem mięso.
Stwierdzono również, że gotowe dania zawierają wysoki poziom cukru, soli i tłuszczów nasyconych. W rzeczywistości badanie przeprowadzone w 2015 r. wykazało, że wysokojakościowe gotowe dania zawierały nawet dwa razy więcej nasyconych tłuszczy, soli i cukru w porównaniu z ich tańszymi wersjami.
Posiłki firm "z wyższej półki", takie jak lasagne zawierały 83 proc. zalecanego dziennego spożycia tłuszczów nasyconych i 34,5 proc. zalecanego dziennego spożycia soli. Dla porównania, tańsze gotowe posiłki miały tylko 36 proc. tłuszczów nasyconych i 28,8 proc. soli, twierdzą naukowcy. Ponadto, słodko-kwaśny kurczak z ryżem firmy Sainsbury zawierał aż 33 g cukru, zaledwie kilka gramów mniej niż puszka gazowanego napoju typu cola.
Autorzy artykułu ostrzegają również, że niektóre gotowe posiłki wykorzystują sztuczne składniki zwiększające ich trwałość. Według ekspertów, w wielu posiłkach wykorzystuje się syntetyczny proszek serowy z białka serwatkowego, który daje trwałość do 18 miesięcy. Niektóre gotowe potrawy również wykorzystywały izolat białka ziemniaczanego jako zamiennik dla produktów mleczarskich.
Okazuje się również, że gotowe produkty wcale nie zawierają masła, ponieważ zazwyczaj jest to tani żółty proszek, który powstaje po wysuszeniu mieszaniny masła, białek i skrobi.
Innym szokującym składnikiem znalezionym w wielu gotowych posiłkach jest aminokwas L-cysteina. Jest to naturalny związek powszechnie występujący w piórach, szczecinie świń i ludzkich włosach. Niektóre nuggetsy z kurczaka zawierają też dimetylopolisiloksan. Związek jest powszechnie stosowany w produkcji silikonowych implantów piersi. W artykule wymieniono też wiele innych konserwantów i środków aromatyzujących, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy i maltodekstrynę, a także laktoze i sztuczną witaminę E, która jest powszechnie stosowana w benzynie.