Dieta, która chroni przed miażdżycą. Zobacz, które produkty powinieneś wybierać
Cholesterol LDL to tzw. zły cholesterol. Kumulując się w tętnicach, zatyka je, prowadząc do powstawania chorób sercowo-naczyniowych.
Podwyższony poziom cholesterolu i otyłość są dwiema głównymi przyczynami miażdżycy. Odpowiednia dieta może zapobiegać tej chorobie.
Obejrzyj galerię i dowiedz się co jeść, by zminimalizować ryzyko zawału serca, udaru i miażdżycy.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Wysoki cholesterol i jego wpływ na skórę twarzy
Mięso, wędliny i tłuszcze
Wg badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego, osoby o podwyższonym cholesterolu powinny unikać tłustych mięs, takich jak gęsina, kaczka, wieprzowina i podroby. Zdrowszym wyborem będzie indyk, kurczak, królik i cielęcina.
Mięso przyrządzaj na parze lub duś pod przykryciem. Unikaj smażenia. Jeśli musisz użyć tłuszczu, wybierz olej roślinny zamiast smalcu, słoniny i twardej margaryny. Takie rozwiązanie chroni przed tworzeniem się płytek miażdżycowych w tętnicach.
Zobacz też: Jakie tłuszcze mogą jeść dzieci?
Ryby
Dorsz, lin, łosoś i sandacz będą najlepszym rozwiązaniem dla osób o podwyższonym cholesterolu LDL. Gotowane lub przyrządzone na ruszcie ryby w towarzystwie sałaty ochronią twoje serce.
Unikaj natomiast częstego spożywania węgorza, śledzi i tuńczyka. Są zdrowe, jednak ich mięso jest tłuste.
Zobacz też: Te ryby warto jeść nie tylko od święta
Owoce i warzywa
Błonnik zawarty w owocach i warzywach ma zdolność rozpuszczania zbitek tworzonych w tętnicach przez cholesterol. Najbardziej przy problemach sercowo-naczyniowych polecane są: czosnek, cebula, karczochy, rabarbar i jabłka.
Jedzenie tych produktów codziennie udrażnia tętnice aż o 10 proc. w przeciągu miesiąca.
Zobacz też: Błonnik podczas biegunek i antybiotykoterapii
Jaja i produkty zbożowe
Istnieje opinia, że jedzenie jajek podwyższa cholesterol. Dzieje się tak jednak tylko wówczas, kiedy zjadamy je codziennie w dużych ilościach. 3 jajka na tydzień dostarczą organizmowi białka i wyrównają poziom LDL.
Unikaj białego pieczywa. Lekarze ze Szpitala Stanowego w Ohio za zdrowe dla tętnic i serca uważają ciemne pieczywo, kasze, płatki owsiane i pełnoziarniste makarony.
Zobacz też: Tymi produktami zastąpisz jajka w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl