Czym zastąpić sól?

Ta niezwykle aromatyczna roślina stanowi doskonały dodatek do wędlin, jaj, ziemniaków, sosów czy warzyw. Jej długie, zielone listki mają naturalnie słony smak i mocny, świeży zapach. Szczypiorek najlepiej dodawać na surowo, wtedy potrawa zyska najwięcej aromatów. Dodatkowo, roślina poddana obróbce termicznej straci swoje cenne właściwości. Zawarte w jej składzie silne przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko zachorowania na raka oraz choroby układu sercowo-naczyniowego.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Krupka

/ 6Czosnek

Czosnek stanowi popularny składnik rozmaitych sosów, ryb, owoców morza, makaronów oraz mięs. Przyprawa ta wyraźnie poprawia smak wielu potraw dzięki swojemu mocnemu, charakterystycznemu aromatowi. Uważa się, że jest naturalnym antybiotykiem, który chroni organizm przed rozwojem wielu infekcji. W przeciwieństwie do soli, codzienne spożywanie czosnku korzystnie wpływa na układ krążenia oraz serce. Chroni przed rozwojem takich chorób jak miażdżyca czy zawał serca.

/ 6Curry

Obraz
© 123RF

Curry z powodzeniem poprawia smak wielu potraw. Wszystko za sprawą zawartej w jego składzie mieszanki wielu przypraw indyjskich, takich jak kurkuma, kolendra, pieprz czarny czy imbir. Stanowi ono doskonały dodatek do kurczaka, ryżu oraz pieczonych ziemniaków. Warto wiedzieć, że spożywanie curry zapobiega stanom zapalnym, uszkodzeniom wątroby oraz chorobie Alzheimera.

/ 6Oregano i bazylia

To dwie przyprawy, które są nieodłącznym składnikiem dań kuchni śródziemnomorskiej. Warto wspomnieć, że Włosi to jedni z najzdrowszych mieszkańców Europy, a ich kuchnia słynie z dobroczynnego wpływu na układ pokarmowy czy sercowo–naczyniowy. Cudowny aromat oregano i bazylii idealnie komponuje się z pomidorami, makaronami, daniami z ryb oraz kurczaka. Poza doskonałym smakiem, przyprawy te wykazują właściwości rozluźniające mięśnie, a to z kolei może zmniejszać dyskomfort związany z menstruacją czy zespołem jelita drażliwego.

/ 6Cynamon

Obraz
© 123RF

Mogłoby się wydawać, że cynamon idealnie pasuje tylko do słodkich dań typu owsianka, szarlotka, pieczone jabłko oraz ryż. Nic bardziej mylnego. W wielu kuchniach orientalnych tę przyprawę dodaje się do mięsnych szaszłyków, dań na bazie kasz, makaronów czy warzyw. Badania naukowe potwierdzają, że cynamon może przyczynić się do zmniejszenia poziomu cukru we krwi. Dodatkowo stymuluje pracę układu immunologicznego, a tym samym zwiększa odporność organizmu na choroby.

/ 6Chili i imbir

Obraz
© 123RF

Ta niezwykle pikantna przyprawa stanowi pyszny dodatek do mięs, sosów pomidorowych czy ziemniaków. W jej składzie znajduje się kapsaicyna, która pobudza procesy przemiany materii, a tym samym wspomaga odchudzanie. Dzięki temu, że chili ma wyrazisty, ostry smak, zastępując nią sól nawet nie poczujesz różnicy w smaku potrawy.

Imbir to roślina o niezwykle intensywnym, pieprzowym smaku i zapachu. Regularne spożywanie świeżego bądź sproszkowanego imbiru może znacząco złagodzić bóle mięśni spowodowane intensywną aktywnością fizyczną. Ponadto, składnik ten zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

/ 6Ocet balsamiczny

Obraz
© 123RF

To częsty składnik sosów do sałatek. W celu przyrządzenia smacznego dressingu wystarczy połączyć odrobinę octu z oliwą, miodem i musztardą. Ocet balsamiczny stanowi również doskonały element marynaty do mięs, dodatek do ryb i owoców morza, a także grillowanych warzyw. Jego ostry, ale lekko słodkawy smak wzmocni wyrazistość potraw pozbawionych soli. Ocet balsamiczny poprawia trawienie, ale jednocześnie zmniejsza uczucie głodu. To dlatego jest wskazany przy dietach odchudzających. Dodatkowo wpływa pozytywnie kondycję skóry i hamuje wypadanie włosów.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące